MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vierkantemetertuin - Mei

3085 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Mei is in principe de beste maand voor de moestuin!

Gewassen zoals spinazie, sla, radijs, veldsla kunnen al volop geoogst worden en dus komt er plaats vrij. De veldsla kan vervangen worden door andijvie en spinazie eventueel door knolselder Na de ijsheiligen en de kans op nachtvorst is het volop tijd om aan de vruchtgewassen te denken. Tomaten-, aubergine-, courgetteplanten zijn volop verkrijgbaar. Hou er rekening mee dat tomaten, aubergines, paprika's echt wel bescherming en beschutting nodig hebben in ons wisselvallig en vaak vochtig klimaat. Heb je plaats tekort voor alle gewassen dan kan je overwegen om een aparte vierkantemetertuin te voorzien met enkel KRUIDEN

TIP: maak de juiste COMBINATIES

Moestuin in MEI


SLA

Vanaf februari/maart zal je in de tuincentra reeds slaplantjes kunnen vinden. Zo vroeg in het voorjaar is het best om de plantjes nog in een koude bak aan te planten of buiten voldoende te beschermen met vliesdoek of noppenfolie. Let er op dat slaplantjes niet te diep worden geplant. Sla kan je goed combineren met kervel, radijs, aardbeien, wortel Peterselie zet je best niet direct in de buurt. andijvie.jpg 


ANDIJVIE

Je hebt twee soorten: breedblad- en krulandijvie. Plantgoed niet te diep planten en zorgen voor voldoende water. Droogte kan doorschieten tot gevolg hebben.radijs.jpg


RADIJS

Radijs heeft niet veel warmte nodig om te groeien. Ideaal dus om ook hiermee vroeg aan de slag te gaan. Radijsjes zaai je best in kleine hoeveelheden om de oogst te spreiden. Ze doen het goed in de buurt van sla en kervel. Zet ze niet in de onmiddellijke omgeving van spinazie. 


AARDBEIEN

In maart en april kun je plantgoed van aardbeien planten. Leg rond de plantjes een mulchlaag van cacaodoppen 


KERVEL

Kervel kan je vroeg in het voorjaar zelf zaaien, maar je kan ook plantjes aankopen. Je kan meerdere malen oogsten van de plantjes. Wil je de plantjes geen vaste plaats geven, dan kan je ze met het potje planten. Op die manier kun je ze later makkelijk weghalen. 


BIESLOOK

Is volledig winterhard en geeft dus weinig problemen. Je kan er meerdere malen van oogsten. Ook de bloemen zijn heel mooi en eetbaar. Het is een kruid dat je bijna jaarrond kan gebruiken in ondermeer salades. Je mag er dus een flinke hoeveelheid van aanplanten. 


KNOLSELDER

Plant knolselder in het begin van de maand. Wacht niet te lang zodat de planten een mooie dikke knol kunnen vormen! 


TIJM

Met zijn kleine, geurende en altijdgroene blaadjes is tijm een onmisbaar kruid in je tuintje. Samen met peterselie is het een onderdeel van de 'bouquet garni'. Wil je het toch geen vaste plaats geven dan kan je het met het potje planten.rucola.jpg


RUCOLA

Wordt als sla gebruikt maar het is een familielid van de kool en is verwant aan radijs.  Je kan er vroeg mee starten want rucola verdraagt ook koude. 


PETERSELIE

Nog zo'n kruid dat je veel zal nodig hebben. Voorzie dus een flinke hoeveelheid. Je kan er meerdere malen van oogsten. Je hebt de keuze: bladpeterselie of krulpeterselie.
ERWTEN

Kunnen al heel vroeg in het voorjaar geteeld worden. Vermijd echter een te natte bodem.
  1. In ons klimaat tomaten buiten kweken is geen evidentie. Het best kan je de planten in een beschutte omgeving plaatsen.
  2. Basilicum is een kruid dat warmte nodig heeft. Je kan het dus best niet te vroeg uitplanten.
  3. Rond de slaplantjes kan je eventueel een laagje cacaodoppen strooien.
  4. Courgettes hebben ruimte nodig!
  5. Is de bak voldoende hoog dan kan je ook wortelen zaaien. Kies voor een aangepaste soort.
  6. Wortelen en pastinaak en koolplanten kun je best onder tuingaas of tuinvlies plaatsen om ze te beschermen tegen insecten.
  7. Je kan een volledige vierkantemetertuin aanplanten met enkel maar keukenkruiden.

 

Een OVERZICHT van de meest populaire en meest gebruikte keukenkruiden.

OVERZICHT van mei in de moestuin

Minituinkasje.jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen