MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vijver tijdens de winter

13127 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Vrijdag 8 Januari 2021 Volg Eddy G.

Zelfs in de koudste periode van het jaar heeft een vijver zijn charmes: de stevige stengels van riet, lisdodde, bies… blijven ondanks de vorste en sneeuw overeind en zijn vaak het enige verticale elementen in een spiegelvlakke vijver.

Enkele nuttige tips om probleemloos de winter door te komen:

  • Zelfs onder het ijs blijven bepaalde algen en planten, zoals waterpest en krabbescheer aan fotosynthese doen en zuurstof produceren; hiervoor is licht nodig en moet regelmatig de sneeuw van het ijs wegruimen.
  • Water van 4 °C is het zwaarst (heeft de grootste dichtheid) en bevindt zich daardoor onder in de vijver: alle vijverdieren die in of op de bodem van de vijver overwinteren kunnen bij deze temperatuur ( 4 °C) overleven; veroorzaak daarom nooit te grote turbulentie om vermenging met koudere waterlagen te vermijden en doodvriezen van dieren te vermijden.

  • Indien in het najaar veel dood plantenmateriaal naar de bodem is gezonken, is het aangeraden het dichtvriezen van de vijver te vermijden met behulp van een pompje met een luchtuitstroomsteentje; hang dit niet dieper dan 30 cm om vermenging van koud water aan het oppervlak met warmer water onderin in de vijver te vermijden. 

  • Voor de vijver dichtvriest, kunt u niet winterharde vijverplanten weghalen en op een vorstvrije plaats laten overwinteren.
  • Om in de winter een gat in het ijs te maken, zet u gewoon een pan met heet water op het ijs. Hak nooit het ijs in stukken: geluidsgolven planten zich in water uitstekend voort waardoor het gehoor van vissen beschadigd kan raken, soms met de dood tot gevolg.
  • Dichtvriezen kan tegengegaan worden door een luchtuitstroomsteentje in de vijver te hangen. Hang het uitstroomsteentje zo’n 30 à 40cm onder het wateroppervlak, niet dieper want dan zouden de onderste waterlagen (die bij grote koude juist het warmst zijn) vermengd worden met de bovenste. Het is een systeem dat erg weinig electriciteit verbruikt. Het luchtpompje kan bovendien ook zijn nut bewijzen tijdens de zwoele zomerse dagen.

4 reacties

  • Greetje P. Greetje P. Wij hebben geen stroom op ons tuincomplex.
    Vrijdag 5 Januari 2018 om 18:20
  • Greetje P. Greetje P. Welke pomp raadt u ons aan ?
    Vrijdag 5 Januari 2018 om 18:20
  • A.lida B. A.lida B. Moet het kroos in de vijver worden verwijderd?
    Vrijdag 5 Januari 2018 om 21:10
  • Els B. Els B. Ik heb al ruim 25 jaar een vijver en leg voor het gaat vriezen een ijsvrijhouder van piepschuim in het water. Dit werkt prima.
    Vrijdag 5 Januari 2018 om 23:29

Log in om een reactie te plaatsen