MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vijver in januari

482 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De vijver in januari


clip_image001(480).jpg

Wie nog geen vijver heeft kan nu alvast plannen maken om een waterpartij te voorzien in de tuin. Misschien is de soldenperiode ideaal om tuin- en vijvercentra te bezoeken, ideeën op te doen en materiaal aan te schaffen.


•   Het al of niet voederen van vissen lijkt een probleem dat zowel voor- als tegenstanders heeft. Uiteraard zullen producenten van speciaal wintervoedsel u overtuigen om te blijven voederen. Anderen zijn tegen omdat dit de weerstand van de vissen vermindert. Het is een feit dat vissen in de winter minder voedsel nodig hebben omdat ze ook minder actief zijn. Die activiteit wordt min of meer bepaald door de watertemperatuur. Van zodra het water een temperatuur van 6°C of lager heeft bereikt stopt u best met voederen. Blijft de watertemperatuur hoger dan kan u met mate kleine hoeveelheden speciale wintervoeding blijven geven.


•   Het filteren kan, in het geval van hoge visbezetting en in het geval van speciaal geconstrueerde (koi)vijvers blijven doorgaan, maar met een lager debiet. De micro-organismen zullen er hun werk (vertraagd) voortzetten. Als u de filter stillegt vernietigt u de waardevolle bacteriën. Isoleer wel uw filter en zorg dat er geen leidingen kunnen stukvriezen.


•   Pompen liggen nu stil maar kunnen in de vijver blijven als ze op een diepe plek in de vijver staan. We gaan ervan uit dat u de basisregels van vijveraanleg respecteert en minimaal een zone met een diepte van 80cm hebt voorzien. Pompen die blijven draaien vermengen steeds het warmere water van onderaan met het koude water bovenaan. Dit is af te raden bij een vijver met vissen. Bij ondiepe vijvers worden ze best uit de vijver gehaald en op een vorstvrije plek gezet. Pompen kunnen wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Controleer de rotor. De skimmer ligt nu ook stil.


•   Het afdeknet mag worden weggenomen.


•   Als de vijver is dichtgevroren maak je een gat door warm water op een bepaalde plek van het ijs te gieten. Je kan ook gebruik maken van een warm voorwerp zoals bijvoorbeeld een ketel met kokend water op het ijs te zetten (uiteraard vasthouden !). Bevriezen van de totale oppervlakte voorkom je door het plaatsen van een ijsvrijhouder. Sommige modellen hebben een ingebouwde beluchting. Gaten in het ijs hakken doe je beter niet want dat veroorzaakt trillingen die schadelijk, en soms zelfs dodelijk, kunnen zijn voor de vissen. Een dichtbevroren vijver kan problemen geven omdat er zuurstoftekort kan optreden in het water, maar er is ook gevaar dat er zich giftige gassen vormen zoals kooldioxide die niet kunnen ontsnappen. Vooral vijvers met flink wat vissen worden dus best steeds voorzien van een opening in het ijs. Echte visliefhebber kunnen eventueel gebruik maken van een toestel (Pond heater)om het vijverwater te verwarmen. Hiermee hou je de watertemperatuur op 8°C. Tip: bij een verhoogd aangelegde vijver is het bij langdurige vorstperiodes in ieder geval aan te raden om het ijs te breken om de constructie tegen de druk te beschermen.


•   Controleer de vijverbeluchtingsset


•   Sneeuw haal je best weg van de bevroren vijver. Sneeuw houdt namelijk licht tegen. Vissen en ondergedoken planten hebben dat licht nodig, ook al ligt hun activiteit zo goed als stil.


•   Laat voor de rest de vijver best zoveel mogelijk met rust. Let wel op voor reigers, deze zijn nu meer dan ooit op zoek naar voedsel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen