De vijver overwinteren in 6 vragen
Vraag 1: Waar moet men in de winter bij de pomp- en filtertechniek op letten?
In de regel dienen pompen en vorstgevoelige techniek bij het invallen van de vorst te worden uitgezet, gedemonteerd en vorstbestendig te worden opgeslagen. In vrij kleine wateren is het belangrijk dat er geen circulatie optreedt in de warmere overlevingszone van de vissen. In vrij grote wateren draagt een kleine waterverversing langs de oever ertoe bij dat dichtvriezen wordt voorkomen.
Ter overwintering: de pomp dient van binnen en buiten zorgvuldig te worden gereinigd en vorstbestendig – in een met water gevuld reservoir – te worden opgeslagen. Op deze manier blijven pakkingen vochtig en kunnen eventuele vuilresten niet hard worden.
Vraag 2: Hoe werken ijsvrijhouders?
Met een kleine pomp in combinatie met een vlotter (circulatie ca. 5 l per minuut) wordt de vijver op één plekje ijsvrij gehouden. Optredende methaangassen kunnen op deze manier ontwijken.
Vraag 3: Moeten de goudvissen in de vijver of in de kelder overwinteren?
Als de vijver minder dan 1 meter diep is, adviseren wij om hen in een zo groot mogelijke bak te laten overwinteren. De temperatuur van het water dient hierbij tussen 4 en 8 °C te liggen.
Vraag 4: Is het raadzaam het ijs open te slaan ter beluchting?
In geen geval! De vissen kunnen gewond raken door het optreden van de geluidsgolven. Bovendien stijgt door de plotselinge „stress“ het zuurstofverbruik van de vissen.
Vraag 5: Hoe kan men onderwaterplanten veilig de winter door brengen?
De inheemse „kikkerbeet“ moet in het water blijven om zich verder te kunnen vermeerderen. De meeste andere drijvende planten (waterhyacint, watersla of tropische watervarensoorten) moeten worden weggeschept, zodat zij geen biomassa in de vijver brengen.. De stelen van de oever- en moerasplanten moeten pas in de lente worden afgesneden. In de winter hebben zij een soort „schoorsteenfunctie“ en zorgen zij ervoor dat methaangassen ontwijken.
Vraag 6: Vanaf wanneer kan het vijverfilter na de winterpauze weer worden gebruikt?
De biologie speelt ook voor het vijverfiltersysteem een belangrijke rol. Omdat de beslissende micro-organismen pas vanaf ca. 10 °C watertemperatuur werken, is een hernieuwde inbedrijfstelling pas aan te bevelen als de genoemde temperatuur voor een lange termijn zeker is.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen