MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Vlaamse tuinaannemer: GROEN

1089 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 Vlaamse Tuinaannemer 2007 De laureaten in de categorie GROEN


We maken een aangename wandeling doorheen de projecten in de categorie tuinen waar de nadruk ligt op GROEN.

Bewonder de realisaties en doe gerust ideeën op voor uw tuin.

1.Goud – Guy De Roose Groen voor het grijpen

Ruimte en geborgenheid zijn de sleutelwoorden in deze onderhoudsvriendelijke tuin waarin tuinkamers als puzzelstukken in elkaar passen en enkele solitaire bomen voor een besloten karakter zorgen.

   goudderoose240.jpg

Vanaf de straatkant leidt een tuinpad in gebakken kleiklinkers langs de woning naar een sfeervol waterelement dat als uitnodigende blikvanger op het eind van de zichtas staat. Tegen de zijgevel van de woning is speels gestrooid met diverse groenblijvende bolstructuren. Twee buxusspiralen flankeren de voordeur. In de achtertuin verbindt een pad uit gebakken kleiklinkers het aan de woning grenzend terras met de verscheidene tuinkamers die deze tuin rijk is. De bestrating van het terras is een combinatie van Indische zandsteen en gebakken kleiklinkers. Vanop dit terras kan men genieten van de aangrenzende vijver, een grasperk links en rechts van het centrale pad en een achteraan centraal opgestelde solitaire Liquidambar. Vanaf een tweede zonneterras leidt een pad uit boomschors langs verschillende halfhoge tuinkamers die door buxushaagjes zijn omkaderd. De beplanting in deze tuinkamers is bewust sober met grote groepen van eenzelfde plantensoort. De solitaire bomen (o.a. Castanea sativa en Prunus) die oorspronkelijk in deze tuin stonden, net zoals de bestaande hagen als afscheiding en de taxushaag in het midden van de tuin zijn behouden en geven schaduw en een gevoel van geborgenheid. In de diverse borders vinden we schaduwminnende planten zoals naaldvarens (Polystichum), Hosta en Euphorbia in combinatie met o.a. Anemone x ‘Honorine Jobert’, Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ en Persicaria amplexicaulis ‘Alba’. Enkele verspreide lichtbronnen doen de tuin ’s avonds baden in een sprookjesachtige sfeer.

 [fotoboek=34]

2.Zilver – Luc Vancoppenolle De kracht van water Deze 8 ha grote tuin bij een hoeve met paardenmanège herbergt een bestaande natuurvijver, een degelijke en onderhoudsvriendelijke bestrating, diverse stemmige terrassen en diverse waterpartijen. De beplanting oogt natuurlijk en respecteert het landelijke karakter van de hoeve.

  zilvervancoppenolle.jpg

Een statige oprijlaan van populieren leidt naar de woning die baadt in een groene gordel. In de voortuin heeft men vanuit de nieuwe veranda een prachtig zicht op de paardenpiste. Centraal uitgewerkt in de bestrating ligt een bronelement. Natuursteen en dolomiet zijn gebruikt om het hoogteverschil op te vangen. Een grasperk en een sobere beplanting vervolmaken het geheel. Op de binnenkoer van deze hoeve staat een majestueuze oude eik. De mestput moest er plaats ruimen voor een romantische koivijver met glashelder water. De verschillende niveaus en uitsparingen werden handig benut. Het overige gedeelte van de binnenplaats is verhard met kasseien.

Achter de woning ligt een natuurvijver die van een stevige oeverversterking is voorzien. Twee in elkaar lopende cirkelvormige vijvers zijn door middel van een beekloop met deze natuurvijver verbonden en zorgen voor stroming in het water. Van hieruit heeft men zicht op een grote fontein aan het eind van een zichtas, die geplaatst is in een kleine natuurvijver op het domein. Deze is verbonden met een bomenlaan zodat een adembenemend vergezicht ontstaat. Het achterliggende landschap is glooiend en bestaat uit grote eilanden van heesters en struiken. Op het graspad tussen deze eilanden kunnen honden en paarden de benen strekken.

 [fotoboek=34]

3.Brons – Rik Olivier Spelen met groen De moeilijkste opdracht van een tuinaannemer is het creëren van de eigen tuin, want de constante stroom van groenideeën moet hij kanaliseren in één realisatie. Kiezen is verliezen en daarom zijn in deze tuin enkel de hoofdlijnen een constante.

 olivierbr3.jpg

Twee verschillende stijlen bepalen het karakter van deze tuin. De voortuin heeft een klassieke, symmetrische opstelling met duidelijke afgebakende buxusstructuren en majestueuze taxusformaties die alles binnen de perken houden. Een wandelpad langs de zijgevel, beplant met schaduwminnende planten leidt naar de achtertuin die opvalt door zijn landelijke, nonchalante uitstraling. Een sterke lijn in buxus is kenmerkend voor de afboording van wandelpad en gazon. Via een kleine ronde rustplek bereikt men een rond waterelement. In de buurt ervan geeft een kleine traditionele muurserre deze vroeger verwaarloosde hoek van de tuin nieuw leven.

Omgord en ingeperkt door verschillende buxushagen en -wolken bevinden zich plantenperken die voor kleur en geur zorgen. Ook een aantal orangerieplanten en twee grote Crassula ovata hebben hun plek gevonden in de borders en op de terrassen. Zij overwinteren in een tweede serre die vooral dienst doet als werkruimte. De bestrating bestaat uit een breed gamma van diverse materialen (o.a. natuursteen, kasseien, gebakken kleiklinkers en betonstraatsteen). Voor liefhebbers en verzamelaars van zeldzame planten is deze tuin een ware verademing. Getuige daarvan zijn diverse planten (o.a. Rodgersia, Asarum, Trillium, Pinellia en Eomecon), heesters (o.a. Itea virginica, Paeonia lutea en Cercis canadensis 'Forest Pansy') en klimplanten (o.a. Apios americana) die zelden in onze tuinen worden toegepast, maar meer dan een kans verdienen.

 [fotoboek=34]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen