MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Vlaamse tuinaannemer (3)

847 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uit de hoogte


In deze fotoreportage laten we u kennismaken met een ontwerp van Bert Daenekindt. Hij kreeg hiervoor zilver in de categorie tuinen + 1.000 m2. Deze prachtige kijktuin werd aangelegd bij een gerenoveerde oude vlasfabriek waarvan de eerste verdieping werd verbouwd tot een een zeer brede en moderne loft met veel grote ramen.

Vanuit de roestvrije metalen constructie met een wandelterras en centraal een terras van 3 bij 3m, voert een trap, bekleed met tropisch hardhout, naar de sterk symmetrische tuin. Een dicht en hoog bamboebos (Semiarundinaria fastuosa) omsluit een ingenieus rasterwerk van lijnen en vakken, verkregen door een groot terras achteraan in de tuin, een kleiner 'pleinterras' in het centrum, strakke paden die elkaar rechtlijnig kruisen, hoge en lage strak geschoren planten in haag- en blokvormen en vierkante en rechthoekige waterpartijen.

Links en rechts van de trap zijn 20cm hoge vijvers aangelegd van 4m bij 4m, met een zeer smalle rand, overlopend via watervalletjes naar kanalen van 1m breed die dwars door de tuin lopen, onder het grote hardhouten zonneterras duiken en tenslotte achteraan uitmonden in de aanpalende rechthoekige vijver. De kanalen zijn merkbaar in de terrasvloer, omdat erboven metalen roosters liggen, waardoor de planten in de kanalen zichtbaar blijven (o.a. witte waterlelies) en andere zelfs door de roosters groeien (o.a. Scirpus lacustris). Het terras is omgeven door zitbanken en een aangepaste beplanting.

Rechts in de luwte van de loft omgeven Buddleja davidii 'White Bouquet' een schaduwterras. Een pad in hetzelfde tropisch hardhout verbindt de drie terrassen met elkaar. Het linkse deel van de tuin bevat een speelgazon voor de kinderen. De drie tuincompartimenten zijn verbonden door dolomietpaden, die in elk deel leiden naar een zitgelegenheid, omsloten door haagblokken. Kweeperen (Cydonia oblonga) zorgen voor een gezellige sfeer.

Voor de haagblokken is gekozen voor x Cuprocyparis leylandii, onderling verbonden door lagere hagen in Taxus en Buxus, aangevuld met plantenborders met Aconitum, Anemone, Geranium, Hosta, Salvia, Echinops, Eupatorium...

  clip_image001(957).jpg

Bert Daenekindt  

Rollegem

Tel. 056.36.08.60

 

Klik hier voor de fotoreportage : goud 250-1000m2 Klik hier voor de fotoreportage : goud + 1.000m2

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen