MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Vlaamse tuinaannemer: tuinen > 1000 m2

2077 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De Vlaamse Tuinaannemer 2007 De laureaten in de categorie 'Tuinen > 1000 m2


We maken een aangename wandeling doorheen de projecten in de categorie tuinen met een oppervlakte van meer dan 1000 m2 Een categorie waar twee laureaten uiteindelijk zilver kregen. Bewonder de realisaties en doe gerust ideeën op voor uw tuin.

1. Goud – Alex Winters Een groene omhelzing

De hoofdrol in dit project met voor-, zij-, en achtertuin is weggelegd voor de grote, centraal in de achtertuin gelegen vijver met zwemgedeelte en een dierenweide die de tuin volledig omhelst en vanaf de woning deels zichtbaar is.

  wintersgoud240b.jpg

In de voortuin accentueert een sobere beplanting de strakke voorgevel van deze recent gerenoveerde hoeve. De oprit langszij bestaat uit porfierkasseien en geeft uit op de achtergelegen stallingen. Hoge en lage struiken en een bomenrij bakenen het terrein af en zorgen voor de nodige privacy. De halfopen structuur van de achtertuin versterkt het landelijke karakter van de woning. Het tuinpad langs de woning is technisch uiterst vakkundig aangelegd in gerecupereerde Hollandse kleiklinkers. Een in de verharding ingebedde dakdrup zorgt voor de waterafvoer van de rieten dakbedekking van de woning. Niveauverschillen tussen terras en zwemvijver werden opgevangen door oude arduinen borduren en taxushagen. De zwemvijver met aanleunend bangkirai terras kreeg een natuurlijke aankleding met een gevarieerde beplanting (zoals Phyllostachys, Rhododendron, Photinia, Hydrangea, Buddleja, Rosa, Spirea, Cornus). In de achtertuin vinden we diverse bomen zoals Quercus palustris, Juglans, Liriodendron en Castanea, en een fruitboomgaard die tijdens de zomer dienst doet als speelweide voor de kinderen.

2. Zilver – Willy Reynders Tuinarchitectuur Als het even kan...buiten dan!

In dit project stralen zowel woning als tuin een landschappelijke sfeer uit. Duurzame materialen zoals hout, arduin en gebakken kleiklinkers vormen de rode draad door de ganse tuin. De voortuin is eenvoudig en overzichtelijk met wintergroene planten.

 reynders240.jpg

In de achtertuin vinden we langsheen het uitgestrekte grasperk verschillende borders op kleur met een uitbundige bloei tijdens de zomermaanden. Tegen de achtergevel biedt, in de schaduw van een imposante Nothofagus antarctica, een half overdekt terrasje de nodige geborgenheid. Van hieruit vertrekt een centrale zichtas die zich uitstrekt over de ganse tuin. Een strakke lange vijver ingebed in het grasperk accentueert nog deze hoofdas. Grote vakken grove dolomiet met daarop groepen terracotta potten en leiappels tegen de achtergevel geven de woning een zuiderse tint. Als blikvanger is links van de woning een bijgebouw opgetrokken in dezelfde materialen als het hoofdgebouw. Dit maakt het jaar rond buiten genieten mogelijk. Aansluitend vertrekt een dolomietpaadje tussen lavendelperken door naar de groententuin die volledig omzoomd is met kastanjehouten paaltjes waartegen kleurrijke klimplanten groeien. Het verste tuingedeelte met eilanden van natuurlijk ogende bosjes is ingezaaid met extensief gras. Speels gemaaide paden die erdoor lopen benadrukken de relatie met het omringende landschap.

3. Zilver – Kris Lagrou Besloten weelde

Met respect voor de bestaande vijver, de omringende dubbele hagenrij (Prunus lusitanica en Fagus sylvatica) en randbeplanting, kreeg de tuinaannemer de opdracht om diepte te creëren en kleuraccenten te leggen in deze besloten tuin. Speciale aandacht moest ook uitgaan naar een aantal vormgesnoeide laurieren.

 

Vanaf de straatkant biedt enkel de brede statige oprit in duurzame kasseien een beperkt zicht op de woning. Waar de toegang tot de garages en de parking begint, gaat hij over in een verharding van donkere gebakken kleiklinkers. Langs de ruime toegang naar de garages bevinden zich langs beide zijden vaste plantenborders waarvan de beplanting bestaat uit Geranium 'Philip Vapelle', Cimicifuga ramosa 'Atropurpurea', Digitalis purpurea 'Alba' en Euonymus alatus als solitair. Lage wintergroene beplanting van Buxus en Taxus volgt het pad dat leidt langs een dreef uit Tilia tomentosa 'Brabant' naar een centraal wandelpad waarmee men een aantal terrassen achter de woning bereikt. Hier ligt centraal een rechthoekige vijver die afgeboord is met duurzame materialen. Als beplanting rond de vijver en langs de woning is gekozen voor vormgesnoeide laurieren die met hun plantpot verzonken in de grond staan en omzoomd zijn door een metalen waterbassin waarin de kruin van de plant zich weerspiegelt. Diverse haagjes (Buxus sempervirens 'Hansworthii', Osmanthus burkwoodii en Pyrus calleryana 'Chanticleer') accentueren van laag naar hoog de vorm van de tuin in de hoogte.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen