MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De Vlaamse Tuinaannemer: tuinen van 250-1000 m2

1096 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De Vlaamse Tuinaannemer 2007 De laureaten in de categorie 'Tuinen van 250 - 1000 m2


We maken een aangename wandeling doorheen de projecten in de categorie tuinen met een oppervlakte van 250 tot 1000 m2 Een categorie die heel interessant is omdat toch veel hedendaagse tuinen in deze categorie vallen. Bewonder de realisaties en doe gerust ideeën op voor uw tuin.

1.Goud – Bart Jansen Dolce far niente Deze afhellende tuin is overduidelijk gericht op genieten. Het hoger gelegen terras in blauwe hardsteen grenst aan de woning en baadt in de schaduw van enkele hoge bomen. Vanop dit terras heeft men een mooi overzicht over de langgerekte graspartij die langszij omrand is met verscheidene ronde en vierkante plantenborders die met lage buxushagen omsloten zijn.

goud240jansen.jpg

Zij vergezellen het grasperk tot aan een gemetseld keermuurtje dat mee het hoogteverschil van deze tuin opvangt. Dit keermuurtje wordt centraal onderbroken door een rond terras waarlangs men via enkele treden kan afdalen naar een tweede kleinere graspartij. Onder de treden geven enkele kleurrijke bodembedekkers een speelse toets aan deze hardstenen ‘draaischijf’. Links en rechts ervan bevinden zich vierkante plantvakken met een houten klimkegel begroeid met klimrozen. Langs het grasperk onttrekt een metershoge haag van Carpinus betulus de garage uit het zicht en tevens doet ze dienst als achtergrond voor een lange houten bank. Helemaal achteraan flankeren enkele hogere heesters een centraal opgesteld kunstwerk. De blokvanger in deze tuin is het bijgebouw dat zich achter de garage bevindt en tevens dienst doet als windbreker. Voorzien van een geluidsinstallatie en openhaard nodigt dit bijgebouw jaarrond uit tot gelukzalig genieten.

2.Zilver – Jan Van Tieghem Leieflora Een tuin met twee gezichten In dit project kreeg een bestaande, wat verwilderde tuin, moderne accenten toegevoegd. De opdrachtgevers wensten zoveel mogelijk de aanwezige beplanting te respecteren, deels als groene buffer naar de buren toe, deels uit verknocht zijn aan specifieke planten.

zilver240vantieghem.jpg

De tuin bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden niveaus. In de eerste tuinkamer nabij de woning zorgen de elementen water, hout, vaste planten, dolomiet en gazon voor een smaakvol geheel. De waterpartij bestaat uit een langwerpig kanaal met een zijarm die ervoor zorgt dat over gans deze tuinkamer een wateraccent aanwezig is. Het gazon en het pad uit dolomiet maken voldoende rondgang in de tuin mogelijk. Wintergroene buxushaagjes zorgen voor een extra belijning van de tuinkamer, zonder het overzicht op de tuin te verstoren. Struiken, grassen en vaste planten leggen verticale en horizontale accenten en staan in voor jaarrond voldoende bloeiopvolging. Het achterste en lager gelegen deel van de tuin bestaat voornamelijk uit gazon en is duidelijk afgescheiden van de eerste tuinkamer door een leihaag van Pyrus calleryana ‘Chanticleer’. Toch blijft de nodige dieptewerking behouden. Als praktische elementen in dit achterste deel van de tuin vinden we een kippenren, een compostbak, een houtmijt, een tuinberging en wat kleinfruit tegen de zijmuur.

3.Brons – Luc Huyghe Een royale ontvangst Bij een feestzaal hoort een onderhoudsvriendelijke tuin in harmonie met het gebouw. Hij moet tevens klasse uitstralen en uitnodigen tot genieten. Tot slot vormen bereikbaarheid en voldoende parkeerplaatsen de sleutels tot succes.

brons240huyghe.jpg

Een majestueuze haagbeukenlaan leidt de bezoekers kaarsrecht naar een grote omsloten parking. Hierin zijn drie cirkels vervat met langszij enkele parkeerplaatsen. Als verhardingsmateriaal is gekozen voor tijdloze gerecupereerde kasseien. Zij omsluiten links en rechts een ronde border waarin centraal een linde staat, omgord door siergrassen en een graspartij. Lage bodembedekkers en ritmisch geplaatste snoeivormen omsluiten deze ronde borders. Zij moeten het strakke karakter van deze functionele parking doorbreken. De binnenkoer van deze hoeve bestaat uit brede wandelpaden met centraal een formele buxusparterre. De centrale vakken bestaan uit kleiklinkers die in visgraatmotief elkaar vervoegen. Enkele banken flankeren de gevels van de binnenkoer. Van hieruit heeft men zicht op een lager gelegen grasperk dat grenst aan een rietveld. Het hoogteverschil tussen de binnentuin en de lager gelegen graspartij wordt overwonnen door een brede ronde trap uit grote blokken gerecupereerde hardsteen. De beplanting met siergrassen en enkele solitaire bomen oogt rustig en natuurlijk.

 [fotoboek=32]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen