MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De vriezeganzen zijn er opnieuw

444 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Zie ginds komt de … V-vlucht

Dit jaar kwamen ze iets later gezien het uitzonderlijk warme weer in oktober. Maar nu hebben ze toch hun opwachting gemaakt in de Oostkustpolder tussen Oostende, Knokke en Brugge.

De vriezeganzen zijn er opnieuw ! Wie 's winters ooit de polders achter de Vlaamse kust bezocht, vergeet wellicht nooit meer dit prachtige natuurfenomeen. De ganzen breken de winterse stilte met hun gegak (het typische geroep), vullen de schier eindeloze horizon met hun prachtige V-vluchten, … ze kleuren een weidse wereld vol vogels. Kortom een natuurspektakel dat weinigen onbewogen laat!

Bij natuurliefhebbers zijn de wintergasten uit het hoge noorden uitgegroeid tot echte BV's: ook van Duitsland en Frankrijk komen natuurliefhebbers naar de Oostkustpolder. Maar we willen deze Bekende Vogels natuurlijk niet afschermen van het brede publiek. Integendeel: deze ganzen uit het hoge noorden vormen al eeuwenlang een vaste waarde. Zoals de eerste zwaluwen de lente aankondigen, luidt de eerste V-vlucht van vriezeganzen de winter in. Sinds mensenheugenis volgen deze wintergasten immers de vorstgrens die hen 's winters bij ons doet belanden.

In de ban van vriezeganzen Om deze Europese topnatuur (tot 95% van de kleine rietganzen uit Spitsbergen overwintert hier!) in de kijker te zetten, nam Natuurpunt i.s.m. vele partners het initiatief om een vriezeganzencampagne uit te werken.

Noteer alvast 18 december in je agenda, want dan is het een grote vriezeganzenhappening. Maar je kan natuurlijk de winter rond genieten van de vriezeganzen. Daarom lanceerden we een praktische veldpocket "vriezeganzen en andere wintergasten". Hierin lees je o.a. wat ganzenonderzoekers doen of leer je dat vriezeganzen niet uit de bloemkolen komen en nog veel meer leuke en interessante weetjes ! Voor wie een uniek aandenken mee naar huis wil nemen kan een poster aankopen met een prachtige aquarel van Rita Teerlinck over de diverse wintergasten die de polders komen opfleuren in de winter.

Beide publicaties kan je voor een democratisch prijsje bekomen bij de activiteiten van Natuurpunt in de Oostkustpolder of in het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder in Blankenberge.

Meer info www.natuurpunt.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen