MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De wintervlinder

2810 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Problemen veroorzaakt door de wintervlinder.


Rupsen van nachtvlinders zoals de fruitmot, kleine en grote wintervlinder, … zorgen voor heel wat schade bij fruitbomen.  Ze rusten overdag vaak op verscholen plaatsen en hebben daarenboven een goede camouflagekleur en -patroon wat ze moeilijk zichtbaar maakt. Ze worden actief bij het invallen van de schemering. Paren en eiafleg gebeuren ook pas dan.

De naam ‘grote en kleine wintervlinder’ duidt aan wanneer beide vlindersoorten actief zijn : in de winter. Bij de grote wintervlinder is dat vanaf oktober tot februari, de kleine beperkt zich tot de periode oktober - eind december, met een piek in de maand november. Het zijn de uit hun eitjes ontloken rupsen, die vanaf eind maart ernstige schade veroorzaken door bladvraat.

De vrouwtjes van beide soorten wintervlinders bezitten géén vleugels en begeven zich  kruipend via de boomstam naar de kruin, waar ze op de takuiteinden tot 200 eitjes afzetten. Om dit te verhinderen brengen we in de maand oktober de kleefstrook AEROXON BOOMLIJMBAND  rondom de fruitboomstam aan. Zo vangen we de vrouwelijke wintervlinders mechanisch weg. Belangrijk hierbij is dat de boomlijmband strak is aangebracht rondom de stam. 

Zonder deze lijmband krijgen de vlinders wel de kans om eitjes af te leggen. De rupsen die hieruit voortkomen beginnen vaak reeds eind maart te vreten aan de jonge bladeren. Ten laatste half juni zijn alle rupsen volgroeid en laten ze zich via een eigen gesponnen zijdedraadje vanuit de kruin afdalen tot op de grond, om erin weg te kruipen en te verpoppen. 

De vraatschade vangt dus aan vóór de bloei en duurt tot kort erna. Dus in de volle  zomer zijn er geen rupsen meer te vinden. Naast bladvraat komt er ook vraat voor aan de knoppen en zelfs aan jonge vruchtbeginsels, die vaak voortijdig afvallen. De poppen in de bodem blijven onaangeroerd tot een eind in oktober. Dan ontluiken hieruit zowel de vleugelloze vrouwtjes als de mannelijke gevleugelde vlinders en kan de cyclus, die gelukkig maar 1 keer per jaar voorkomt, herbeginnen.

Merkt men in de maanden mei en juni toch rupsen van de wintervlinders op, dan kan men deze biologisch bestrijden door te spuiten met het plantaardig insecticide BIO-PYRETREX. BIO-PYRETREX is lichtgevoelig en past men bij voorkeur toe bij het invallen van de schemering, om te voorkomen dat het product wordt afgebroken door UV-stralen. Belangrijk is ook de spuitvloeistof over de ganse kruin mooi te verdelen, en zeker ook de bladonderzijden te bevochtigen.

Een winterbehandeling van bladloze fruitbomen met speciale minerale oliën zoals SUNSPRAY 7E kunnen dan weer een hulpmiddel zijn om aanwezige eipakketjes van wintervlinders te verstikken. SUNSPRAY 7E elimineert trouwens ook andere mogelijke dierlijke belagers van de fruitboom zoals overwinterende vormen van spintmijten, bladluizen, ..

*Grote wintervlinder: Erannis defoliaria *Kleine wintervlinder : Operophtera brumata

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen