Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

De Wollemi Pine

867 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De Wollemi Pine


De ‘Wollemi Pine’ is een van de alleroudste en meest zeldzame planten op aarde. De soort werd pas in 1994 bij toeval ontdekt in Australië en brengt ons terug naar het dinosaurustijdperk. Immers, voordien kenden wetenschappers Wollemia nobilis enkel als fossiele plant. Het is een conifeer uit de familie van de bekende apenbomen met decoratieve, donkergroene bladeren en een ongewone, bobbelige schors.

clip_image001(963).jpg

De ‘Wollemi Pine’ is heel gemakkelijk in cultuur. De plant is ideaal als kuipplant maar ook het donkere huiskamerklimaat verdraagt hij goed. Over de winterhardheid in volle grond in België is weinig bekend maar buitenlandse proefaanplantingen geven een temperatuurrange van –12°C tot +45°C. Elke normale tot licht zure grond is ideaal.

Bekijk een korte Discovery Channel documentaire  over het onderzoek naar de opkweek van de ‘Wollemi Pine’ voor de wereldwijde verspreiding via gespecialiseerde tuincentra en botanische tuinen.

Voor België verkreeg het plantencentrum van Arboretum Kalmthout het exclusieve verkoopsrecht van de Wollemia nobilis. De planten zijn niet goedkoop: € 450 per stuk (leden genieten van de gebruikelijke 10% korting), maar je krijgt daarvoor dan ook een erg uniek stukje botanisch erfgoed. Een belangrijk gedeelte dit bedrag bestaat uit royalties die worden gebruikt voor de bescherming van de wilde populatie van minder dan 100 exemplaren. Met de aankoop van een jonge plant draag je dus direct bij tot de bescherming en de instandhouding van deze soort.

Elke plant is voorzien van een houten frame, een brochure met achtergrondinformatie en verzorgingstips, een DVD en een genummerd certificaat. We hebben een kleine stock in voorraad zodat je steeds zelf je eigen plant kan uitkiezen en niet op een bestelling hoeft te wachten.

Een ‘Wollemi Pine’ is een ideaal geschenk voor een bijzondere gebeurtenis (verjaardag, huwelijk, pensionering, …), als relatiegeschenk of als bijzondere kerstboom.

Wie een Wollemia nobilis wil bekijken maar niet meteen eentje wil aanschaffen kan in België in de volgende botanische tuinen terecht:

>Arboretum Kalmthout >Nationale Plantentuin >Plantentuin Universiteit Gent

Heb je interesse in een plant, ga dan zeker eens langs in het Arboretum van Kalmthout of vraag om info per post toe te sturen. Arboretum Kalmthout -------------------------------------- Heuvel 2 2920 Kalmthout Tel: +32 (0)3 666 67 41 Fax: +32 (0)3 666 33 96 info@arboretumkalmthout.be http://www.arboretumkalmthout.be
• In Nederland is de Wollemi pine verkrijgbaar bij de Hortus Botanicus in Amsterdam. Voor meer info: Hortus Botanicus Amsterdam Tel 00.31 (0)20.625.90.21 www.dehortus.nlReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen