MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

December

237 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

December

‘Kling, klokje, klingelingeling,  Kling klokje, kling…’

Kerstbomentijd. Overal lichtjes, en poedersneeuw kwistig rondgestrooid in de vitrines. De openstaande winkeldeuren lokken me met een knusse, huiselijke warmte naar binnen. Hoe groter de winkelketen, hoe duffer de warmte die mij in het gezicht slaat. Men staat er niet bij stil wat voor onzin het is om de energiekosten zo de pan te doen uitswingen met openstaande winkeldeuren in de winter.

Nostalgie drijft de massa naar de kerstmarkt.

kerst

Keuze genoeg. Een overvloed aan kerstmarkten, ingericht met kneuterige gezelligheid. Glühwein, jenever, braadworst, gebakken champignons, snoeperijen en kersthebbedingetjes…De kerststal, haastig en smaakloos in elkaar gestoken, wordt onverschillig voorbijgelopen en moet het afleggen tegen de platte commercie.

Ook dit jaar is de kerststal in onze kleine stad het bekijken niet waard. Het kindeke Jezus is een afgedankte peuterpop in een strobak die moet doorgaan voor een kribbe. Zijn ouders zijn verworden tot oude, afgebladderde etalagepoppen, klungelig gedrapeerd met textieloverschotjes. Slechts enkele voorbijgangers laten zich verleiden om met de kinderen een kijkje te nemen, want er staan wel echte schapen in de stal, achter een traliehek aan de zijkant, en een eenzame ezel aan de overzijde die treurt om zoveel nep en hoopt op betere tijden met een gezel. Een straat verder zit de stadsbedelaar in het portiek van de supermarkt, verkleumd en weggemoffeld van de glinster en de glitter van wat met zoveel mooie woorden in luidruchtige kerstliedjes het ‘blijde gebeuren’ wordt genoemd. Hij zit er het hele jaar door, als versleten cliché.  Maar kom, het is bijna Kerst. Genoeg sarcasme.  

Ik heb weinig reden om pissig te zijn, zeker na zo’n late, mooie herfst als deze. Geen enkele najaarsstorm of felle rukwind heeft de tuin geteisterd. Zelfs bladeren harken was leuk. Ze vielen in de buurt waar de haag, de struiken en de bomen ze afschudden. Ik had ze maar op een hoop te harken.

Vooral na een vriesnacht, wanneer hij ’s morgens bedekt is met een laagje rijp, is de tuin adembenemend mooi. Enige spelbreker in het feeërieke decor is onze driepotige, kreupele kater. Spottend nagefloten door de vogels hinkt hij met een hoge rug de tuin in: Quasimodo. Na zijn be’klem’mend avontuur lijkt hij enkel in een drafje nog normaal te lopen.

Het nieuwe natuurgebied, achter de smalle bufferzone aan de overkant van de straat, lokt niet alleen de vos maar ook het sportvolk. Mountainbikers jagen de wandelaars, die óók van de smalle wandelstroken in het natuurgebied gebruik maken, de berm in. Verleden week, toen ik de kattenpootjes van de voordeur veegde, schreed het eerste wandelclubje voorbij in aangepaste wintertenue, met skistokken: ‘nordic walking’. Versmelting van natuurgebied en recreatiezone.

December opende met zachte temperaturen. Een kwakkelende gezondheid en het zicht op een eindeloos pakket loodgrijze wolken maken het me moeilijk de kerstsfeer er in te brengen. De plastic kerstboom is uitgepakt. De muffe takken staan verstijfd tegen de boom geprangd, als in rigor mortis. Ze moeten eerst krakend ontvouwd worden. De dozen met versiering staan klaar. 

Greet Berghmans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen