MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

December- Brighamia

432 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Elke maand wordt door Bloemenbureau Holland een plant genomineerd; de Brighamia mag zich in december woonplant van de maand noemen.

December is een ‘huiselijke’ maand. Iedereen leeft hoofdzakelijk binnen, want buiten is het koud, nat of donker. Sinterklaas, kerst, oudjaar zijn de dagen waarin gezelligheid en vermoeidheid elkaar afwisselen. Even bijkomen dus. Vooral voor de kleintjes. Sinterklaas geeft vaak de nodige stress en slapeloze nachten. Een eigen plekje in huis waar ze zich lekker terug kunnen trekken, is geen overbodige luxe. De rustgevende uitstraling van de Brighamia laat de natuur binnenshuis tot leven komen. 

Hawaii

De Woonplant van de Maand is vernoemd naar William Brigham (1841-1926), een toegewijde onderzoeker die als eerste materiaal van de Brighamia insignis verzamelde. ‘Insignis’, betekent bijzonder of opmerkelijk. En niet voor niets. De Brighamia komt in de natuur alleen voor op enkele steile vulkaanhellingen in Hawaï. In de natuur wordt de plant met uitsterven bedreigd, doordat de insecten die de plant moeten bestuiven niet meer voorkomen. Gelukkig voelt deze bijzondere plant zich ook prima thuis in de huiskamer. Met zijn dikke, vlezige stam en de krans van frisgroene, glanzende bladeren, lijkt hij een ideale kindervriend.

Sterk

De Brighamia is een stoere plant die ook goed past op een kinderkamer. Het is een sterke plant, die niet veel verzorging vraagt. Terwijl er nieuwe bladeren vanuit de top worden gemaakt, vallen de oude onderste bladeren eraf. Vergelende bladeren moeten worden afgebroken. Dit is een natuurlijk proces wat de plant stimuleert om zijn aparte uiterlijk te laten krijgen.

Meer weten?

Vind je de Brighamia ook een bijzondere plant en wil je meer weten over het unieke natuurbeschermingsproject dat op Hawaii de wilde soorten in leven houdt, kijk dan op www.vulcanpalm.com

 

Meer info

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen