MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

December- Kerst met tuinplanten

803 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

December staat voor feest en gezelligheid. Kleurrijke sfeervolle planten helpen daar geweldig bij. Zowel binnen als buiten. Het is zelfs een trend geworden dat buitenplanten een steeds grotere rol in de kerstsfeer spelen. Tuinconiferen stralen met honderden lichtjes versierd in het donker, steeds vaker worden de plantenbakken niet meer leeg gelaten, maar gevuld met aantrekkelijke plantencombinaties. Ook op kleur, zoals ook binnen voor een speciale feesttint wordt gekozen.

kerst

Binnen wordt ook steeds meer buitengroen gebruikt. Tuinen bieden tal van mogelijkheden om gezellige kerststukjes en andere versieringen te maken. Verzamel twijgen met bessen (hulst), wintergroen blad, dennenappels, mooi gevormde takken (kronkelhazelaar!), mos, kleurrijke schors (de rode witte kornoelje, berkenbast) en wat maar meer opvalt. Als het al gevroren heeft kunnen takken van sering, Prunus of andere vroege bloeiers in huis worden ‘voorgetrokken’. Kerstrozen worden bloeiend in pot aangeboden, uitgebloeide graspluimen en gedroogd materiaal zijn uiterst decoratief. Gewapend met snoeischaar en wat bloemschikfantasie is er bijna geen eind aan alles wat mooi en bruikbaar is.

Potten en bakken vol kleur
Zet een kleurrijk gevulde pot als extra welkom bij de voordeur of maak minikerstboompjes met Picea glauca ‘Conica’. Een hoge sierpot met de warm gekleurde planten als Leucothoe (een van de mooiste is ‘Zeblid’) of Skimmia staat ook prachtig. Met allerlei planten kunnen schitterende combinaties in potten en bakken worden gemaakt. Sneeuw of winterheide (Erica carnea) bloeit uitbundig in witte, roze en paarse tinten (van december tot maart), groenblijvende bergthee (Gaultheria) heeft leuke rode besjes en de blaadjes geuren naar kauwgom (even kneuzen!), klimop (Hedera) is er in groene en bonte verscheidenheid, ook groenblijvende lage Euonymus (bijv. de vrolijk lichtgroen met witte ‘Harlequin’), tal van kleine conifeertjes en nog veel meer (Pernettya!) biedt zich aan.

Ook geur is belangrijk
Bloeiende sneeuwbal (Viburnum x bodnantense ‘Dawn’), toverhazelaar (Hamamelis) en planten als Sarcococca bloeien niet alleen volop in de winter, maar geuren ook heerlijk. Misschien wel het lekkerst (en heel exotisch) geurt Chimonanthus praecox ‘Grandiflorus’ met zijn lichtgeel/oranje bloempjes met paarse harten aan de kale takken.

Verzorging
Vergeet niet de planten in potten buiten ook water te geven. Zelfs als het vrij nat weer is, kan de potgrond droog zijn doordat de planten als paraplu werken. Bekleed de binnenkant van de potten voor het inplanten met noppenfolie. Dat isoleert geweldig. Zorg wel dat drainagegaten open blijven. Zet potten op potvoetjes, zodat overtollig water goed weg kan. Kerstrozen die binnen bloeiden, kunt u daarna in de tuin planten.

Tuintips voor december
Controleer of boombanden niet te los zitten of knellen. Snoei eventueel tijdens vorstvrije perioden (nazomer- en herfstbloeiers). Door de kale takken is de structuur goed te zien. Haal van sterk langs elkaar schurende takken in heesters of bomen er één weg. Wild uitgegroeide klimplanten nu niet snoeien. Loop zo min mogelijk op het gras, maar misschien moet u nog een keer maaien. Tijdens vorstvrij weer kunt u volop planten en verplanten. Zet een ijsvrijhouder in de vijver.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen