MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

#Deigné

579 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deigné Fluisterende chantoirs

Het dorpje Deigné behoort ook tot de mooiste van Wallonië. Het wordt al vijfentwintig jaar hartstochtelijk door de inwoners met bloemen versierd.

clip_image001(85).jpg

De huizen volgen het reliëf en liggen rond de kerk. Het dorp heeft zijn smalle straatjes bewaard: u kunt er heerlijk ronddolen, een gevel bewonderen of de nieuwe hal ontdekken die prachtig bij de bouwkundige harmonie van het dorp past. De bewoners hebben met de beschikbare stenen het dorp gebouwd: de muren zijn versierd met kalksteen waarvan de voegen opgevuld zijn met stro, koeienharen en korenafval. Deze muren zijn 60 à 70 cm dik.

In Deigné zijn veel huizen versierd met gevelkapelletjes: het oudste dateert uit 1644. Uit de keltische periode is nog een megaliet in puddingsteen (opeenhoping van zand, rivierkeien en rotsfragmenten) over die fier op de heuvel boven Deigné staat. Door het dorp liep een Romeinse baan. Vanaf het naburige bosmassief ‘Haute Folie’ kwam deze baan door het noordoostelijke deel van het dorp en liep naar de venen van Saint-Remacle. Bij  ‘Hayes des Paxis’ heeft men in 1901 bronzen grafvoorwerpen gevonden uit de 2de en 3de eeuw.

Deigné ligt midden in goed bewaarde natuur tussen de Condroz en de Ardennen. Het land van Deigné lijkt ook op Gruyère: er zijn 16 ‘chantoirs’ (ondergrondse holtes) waarin het water onverwacht verdwijnt. Zo stroomt het riviertje ‘le Stanche’ onder het dorp door. Stroomafwaarts vloeit het over in de ‘Rubicon’ die enkele kilometers daar vandaan de grot van Remouchamps heeft uitgehold.

Hoe bereikt u Deigné ?

E25- afslag Remouchamps. In het dorp de N666 volgen naar Louveigné. Deigné ligt aan de rechterkant.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen