MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : 1 aug +

433 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ook augustus is voor de meesten nog een vakantiemaand. Na een jaar intensief met de tuin bezig te zijn, is het tijd voor een rustpauze. Toch nog enkele tips om de tuin ‘vakantieklaar’ te maken.

clip_image001(108).jpg

De meest voor de hand liggende oplossing is uiteraard een beroep doen op familie of vrienden die een oogje op de tuin houden. Nu er volop kan geoogst worden is een ruilovereenkomst misschien aan de orde en kan je mensen een plezier doen door ze in ruil voor de goede zorgen een boeket te laten knippen of uit de moestuin zomerfruit (frambozen, rode, witte, zwarte bessen…) en groenten te laten oogsten.

Leg alvast tuinslangen en tuinmateriaal klaar en zorg dat je grasmachiene in orde staat.

Wie het goed wil aanpakken kan een hovenier inschakelen. Zo’n tuinman is misschien niet de goedkoopste oplossing maar je tuin wordt wel professioneel aangepakt. En er blijft ook altijd beweging rond de woning.

-Om water te geven kan je ene beroep doen op besproeiingssystemen (sprinklersystemen). Deze flexibele systemen werken met een  tijdklok waarbij probleemloos begin- en eindtijd kan worden ingesteld. De meer geautomatiseerde systemen kunnen voorgeprogrammeerd worden en u laat de rest over aan uw beregeningscomputer. Ook handig is het als deze systemen zijn voorzien van een regensensor, die het sproeisysteem uitschakelt van zodra het regent. Ook voor potplanten (kamer- en terrasplanten) bestaan er zulke systemen met druppelsets, zodat uw planten steeds van water kunnen worden voorzien.

-Maai het gras niet extra kort. Als je nog meststof wilt geven doe je dat best zo’n 4 à 5 dagen voor je vertrekt.

Zo kan je nog besproeien bij droogte. Gebruik organische meststoffen om verbranding te vermijden. Zorg ook voor mooie kanten (boorden).

-Laat de tuinslang niet in de zon liggen. Het water in de slang warmt op planten houden niet van een warme douche.

-Zet de terrasplanten niet in de volle zon. Geef ze een plekje in halfschaduw. Zet de potten met de meest droogtegevoelige planten in een bed van vochtige kleikorrels. Extra voedsel geven wordt ook minder en minder nodig.

-Snoei lavendel. U kan de bloemen eventueel omgekeerd te drogen hangen. Ook andere kruiden kan je knippen om te drogen. Hang ze op een droge, warme, goed geventileerde plek.

-Snoei vaste planten die over hun hoogtepunt zijn terug. Tijdens uw verlof kan u toch niet meer genieten van de bloemen en zo verhinder je dat de planten energie stoppen in de vorming van zaad. De soorten die geschikt zijn om te drogen knipt u af als ze goed rijp zijn en hang je te drogen. Planten waarvan je zaad wenst te oogsten laat je uiteraard met rust. Soorten zoals delphinium, geranium, nepeta, salvia, veronica mag u best terugknippen. Ze zullen soms nog een nabloei geven.

-Enkele tips voor wie zaden wil bewaren: Leg ze enkele dagen op een droge zonnige plaats te drogen Zeef alle andere plantendelen weg want deze kunnen ziektekiemen bevatten Bewaar het rijpe zaad droog en koel, vb in een oud filmdoosje of omslag. Bewaar ze op een plaats met een vrij constante temp. tus 12 en 17°C Bewaar geen zaden van F-1 hybriden.

-Maak de grond in de borders of rond vaste planten en struiken goed vochtig en leg een mulchlaag van bijvoorbeeld gemaaid gras. Zo voorkom je uitdroging en hou je onkruidgroei tegen. Vooral recent aangeplant groen is gevoelig voor droogte.

-Controleer de planten op aantasting van insecten en schimmels. Snoei aangetaste delen weg.

-Onkruid blijf je best verwijderen, zodat het geen zaad kan vormen.

-Controleer de klimplanten of ze voldoende aangebonden zijn.

-Zorg dat de vijver voldoende gevuld is. Plaats eventueel een beluchter in de vijver. Op warme dagen kan er een tekort aan zuurstof ontstaan doordat planten teveel zuurstof aan het water onttrekken. Ook een constant werkende fontein brengt zuurstof in het water. Controleer de vijverfilter nog even.

-In de moestuin kan je braakliggende percelen inzaaien met een groenbemester. Koolzaad en mosterd zijn snelgroeiende gewassen die in het najaar door de grond worden gespit (op zware grond). Je kan ze ook afdekken met een mulchlaag van gemaaid gras om onkruidgroei tegen te gaan.

-Voor wie een serre heeft: controleer of de schaduwdoek goed aangebonden is.

-Voor je vertrek misschien de composthoop nog eens omzetten en eventueel goed nat maken.

Alvast veel vakantievreugde en kom veilig terug.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen