MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin 18 juli

469 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin: 18 juli

De hondsdagen komen eraan…

Deze week in de tuin: 18 juli

 

Praktische tuintips

*Hondsdagen

Vanaf ongeveer 20 juli tot zowat 20 augustus is de periode die we de hondsdagen noemen. Hondsdagen zijn de dagen dat de ster Sirius van het sterrebeeld ‘De Grote Hond’ gelijk opkomt met de zon. In deze periode is Sirius dus niet te zien. Volgens de legende is Sirius de hond van Orion. Toen die stierf werd hij samen met zijn hond aan de hemel geplaatst. Het zou een periode van heel zwoel weer met veel onweer moeten zijn.

*Fruit

Steenfruit zoals pruimen, kersen, krieken, perzik- en abrikozenbomen worden indien nodig rond eind juli gesnoeid. Dit kan ook nog tot uiterlijk eind augustus. Verwijder steeds zieke en dode takken en dun te groeikrachtige takken uit.

Pluk geregeld rijp fruit. Blijf ook uitdunnen om dikkere vruchten te krijgen. Bomen die overbelast zijn met vruchten, hebben geen kracht meer om sterke bloembotten voor volgend jaar te vormen. Bij appelen en peren behoudt men zes tot zeven vruchten per lopende meter tak, zodat de vruchtjes ongeveer 7 cm uit elkaar staan.

Als je grote druiventrossen wilt, moet je de kleine druifjes uit de trossen wegknippen of wegnijpen. Dit noemt men krenten. Haal ook enkele bladeren van rond de trossen weg, zodat de zonnewarmte er goed bij kan.

De vroegste rassen van blauwe bosbessen rijpen in de maand juli. Wekelijks oogsten is wenselijk. Bescherm ze vooral tegen vogels. Rijpe vruchten zijn blauw, bedauwd. Overrijpe vruchten zijn slap en waterachtig.

Stekken van kruisbessen neem je best in de laatste week van juli. Neem een verhout stukje van zo’n 20 cm en haal er alle ‘ogen’ af, behalve de bovenste drie. Verwijder ook de blaadjes, met uitzondering van de bovenste.

Verwijder de scheuten van aardbeien. Verwijder ook het verdroogde blad en het stro. Indien u nieuwe aardbeien wilt planten, laat dan de twee sterkste scheuten nog aan de moederplant totdat ze geworteld zijn. Daarna kan u ze uitplanten. Hoe vroeger u de nieuwe aardbeiplanten uitzet, hoe beter ze inwortelen voor een volgende oogst. Plant bij voorkeur een vroeg, middelvroeg en laat ras. De vroege rassen moeten zeker in juli geplant worden, de late rassen best begin augustus.

Wie aardbeienconfituur wil maken of andere groenten en fruit wil inmaken, zorgt ervoor dat de inmaakpotten en deksels goed schoon zijn. Spoel ze af met kokend water. Zet de potten bij het vullen best op een natte doek om te voorkomen dat ze springen als ze gevuld worden met de hete jam of gelei. Bewaar de potten op een koele, liefst donkere, plek. Voorzie de potten van een etiket.

*Siertuin

Tweejarigen zaaien. Veel botanische tulpen kunnen een aantal jaren ter plaatse in de grond blijven zitten. U kan echter ook planten waarvan het loof is vergeeld en afgestorven, de bollen uit de grond halen en op een donkere, droge plaats bewaren. In het najaar kan u ze dan eventueel op een andere plaats planten.

Sommige planten zoals Clematis en tomatenplanten kunnen last hebben van de verwelkingsziekte. De belangrijkste oorzaak van deze ziekte zijn twee schimmels die in de grond leven: Verticillium en Fusarium. De schimmels dringen de planten binnen via de wortels, of via beschadigingen aan stengels of blad. Ze blokkeren de vaatbundels en sapstroom van de plant. Hierdoor kan geen transport van water plaatsvinden. Er is weinig aan te doen. Bij Clematis zijn het gelukkig meestal slechts de grootbloemige cultivars die worden aangetast. Als je de ziekte vaststelt moet je de aangetaste delen verwijderen en in de gft-bak gooien. Niet op de composthoop. Om de ziekte te voorkomen is het noodzakelijk om de voet van de plant te beschermen (bij Clematis) en te zorgen dat er een goede afwatering is.

Na een droogteperiode is het ook noodzakelijk om eens met de schoffel door de aarde te gaan in perken e.d. Door de droogte kan er zich namelijk een korst vormen die dan bij een regenbui of bij het watergeven, het water niet laat doordringen in de bodem.

Kleine aantastingen van bladluizen kan je verhelpen door ze te lijf te gaan met de waterstraal van een tuinslang.

*Vijver

Hou de planten rond de vijver in de gaten. Oeverplanten met grote bladeren kunnen ten prooi vallen aan slakken, die zich thuisvoelen in de vochtige omgeving van een oever. Je kan ze makkelijk vangen door kleine bakjes of potjes met bier te vullen en in te graven tussen de planten. De slakken komen af op de zoete lucht en vallen in het bakje en verdrinken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen