MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : april02

616 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van april


Het blijft wisselvallig en het wordt zelfs nog koeler, vooral 's nachts. Het blijft dus dansen op een slappe koord wat het tuinwerk betreft. Wikken en wegen wat je best nog even doet of uitstelt.

Van tuinmeubelen of barbecue is nog helemaal geen sprake.

clip_image001(709).jpg

  • Hou beschermende vliesdoek bij de hand om het jonge plantgoed in de moestuin te beschermen, maar ook om fruitbloesem en de bloemknoppen bij hortensia's te beschermen tegen de vrieskou.
  • UITSTAP Op 5 en 6 april vieren de tuinen van Hoegaarden hun jaarlijkse opening en de inhuldiging van de nieuwe Tuinen. Je kan er op het bloembollenweekend genieten van de prachtige lentebloeiers en op de plantenmarkt kan je inspiratie opdoen en planten aanschaffen. MEER INFO

    In de plantentuin van Gent is er op zondag 6 april om 10u een gratis themawandeling.  Meer info: tel 09 264 50 56

  • Planten en verplanten. Er worden volop vaste planten aangeboden en hier en daar zijn er open-deur-dagen bij kwekers. Heb je last van hooikoorts of allergische reacties op bepaalde pollen dan moet je daar uiteraard rekening mee houden bij je plantenkeuze? clip_image001(42).gif Pollenvriendelijke en -onvriendelijke planten

    Planten die in pot zijn gekweekt dompel je best voor het planten even onder zodat ze zich goed kunnen volzuigen met water. Ook in de tuincentra spelen de planten een hoofdrol. Er is al een ruime keuze aan perkplanten en terrasplanten. Vooral groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, osmanthus, ilex die je eventueel als haag gebruikt worden nu best geplant. Geef ze na het planten ook nog de nodige aandacht: regelmatig water geven, zeker in droge periodes. Voor een lage haag is buxus ideaal. De planten zijn ook niet meer zo duur want vele tuincentra of doe-het-zelf zaken doen acties met deze plant.

  • Splitsen en delen. Volwassen planten waarbij de bloei vermindert kan je best uit de grond halen, scheuren of splitsen en opnieuw planten. Zorg voor een ruim plantgat dat goed is voorzien van humusrijke grond of compost. clip_image001(42).gif  Vaste planten vermeerderen
  • Alle begin is moeilijk. Bij een nieuwbouwwoning zal de grond niet meteen geschikt zijn om te beginnen met de aanleg van een siertuin. Om de grond te verbeteren en niet kaal te laten liggen kan je groenbemesters inzaaien. Phacelia bijvoorbeeld is een mooie decoratieve soort waarvan de bloemen bijen en vlinders aantrekken. Andere mogelijkheden zijn klaversoorten (rode en witte) gele mosterd, lupine.
  • Gazons vragen volop aandacht. Eventueel nog verticuteren en bemesten. Een nieuw gazon inzaaien stel je best nog even uit omdat de nachttemperaturen nog te koud zijn. Wil je dringend een nieuw gazon dan kan je grasrollen leggen. Bij een bestaand gazon kan je de boorden ook bijwerken. Kale plekken inzaaien.

    clip_image001(42).gifOnderhoudskalender voor het gazon.

  • Stilaan kunnen zomerbloeiende bloembollen worden geplant. Dahlia’s, gladiolen. Maar er is meer: ga maar eens op zoek naar schitterende soorten zoals Crocosmia, Nerine, Eucomis, Galtonia. Deze kan je ook perfect in potten toepassen en ze geven mooie snijbloemen voor een najaarsboeket. De algemene vuistregel om te planten is twee keer zo diep te planten als de bol hoog is. Uitzonderingen hierop zijn begonia's en dahlia's die net onder de oppervlakte geplant moeten worden. Tuiniert u op zware kleigrond dan kan u best de bovenste laag mengen met zand of compost. Voor potten en bakken gebruikt u een goede potgrond.
  • Als dit nodig is moeten de terrasplanten verpot worden. Gebruik een kwalitatieve potgrond waaraan meststoffen zijn toegvoegd. Sommige soorten zoals vijg, olijf, laurier, camellia kunnen reeds naar buiten. Let wel op voor koude nachten.
  • Zaaien Eénjarigen ter plaatse zaaien. Bescherm het opkomende jonge plantgoed tegen vogels en houtduiven maar ook tegen koude (vries-)nachten. In het assortiment eenjarigen zitten ook mooie en decoratieve klimplanten zoals de reukerwten (Lathyrus odoratus), klimmende winde (Ipomoea), Suzanne-met-de-mooie ogen (Thunbergia), Oost-indische kers (Tropaeolum).
  • Onkruid Hou het onkruid onder controle. Verwijder regelmatig onkruid. Let bij het schoffelen op dat je geen jonge planten beschadigt. Van brandnetels kan je een gier maken die als bladversterkende meststof werkt bij planten.

    Als het onkruid is verwijderd maak je de grond goed vochtig (indien nodig) en bedek hem dan met een mulchlaag of een laag sierschors. Sinds een paar jaar zijn er nu ook cacaodoppen op de markt. Dit afvalproduct van de cacaoindustrie (omhulsel van cacaobonen) is een nuttig bodembedekkend middel: -het is decoratief -remt onkruidgroei -beschermt de bodem tegen uitdrogen -bevat stikstof -weert slakken. Nadeel is wel dat het snel verteert en dat vogels er graag in rommelen. Nieuw en beter is de bodembedekking gemaakt uit gekalibreerde stukjes van de bast van kokosnoten. clip_image001(42).gif  Weekendklus

  • Groene aanslag Na de winterperiode met zijn korte dagen en weinig licht kunnen paden, terrassen en tuinmeubelen sterk vervuild zijn door algen, wieren, schimmels… Je kan deze verwijderen met een hogedrukspuit of met een speciaal product. Er zijn in de handel milieuvriendelijke producten verkrijgbaar op basis van enzymen. Deze producten werken wel sneller naarmate  de buitentemperatuur hoger is.
  • De vijver Ook het leven in en rond de vijver is wakker geschud. De groei van de planten herneemt zich en de vissen worden weer actief. Controleer de oeverbevestiging, de vijverrand, watervallen, beekloopjes, pompen en ander materiaal. Verwijder het bodemslib en de oude, afgestorven delen van waterplanten. Voorzie indien nodig extra zuurstofplanten.

    Om de volledige biologische afbraakcyclus in de vijver te volbrengen moeten twee bacteriegroepen in evenwicht zijn, zoniet wordt het water troebel en verspreidt zich een slechte geur. Deze twee groepen zijn: 1. bacteriën die het organisch materiaal afbreken tot voedingsstoffen. 2. waterzuiverende bacteriën, die de overtollige voedingsstoffen omzetten en verwijderen. In de lente zijn de waterzuiverende bacteriën nog onvoldoende actief, met groen water en algenvorming tot gevolg. In de handel zijn geconcentreerde oplossingen verkrijgbaar waaraan bacteriën van de tweede groep zijn toegevoegd. Deze bacteriën maken én houden uw water helder. Een voorbeeld van zo’n product:

    Optima Bact   (Aqua Natura).

    Er zijn ook vijverwatertestkits waarmee u op een eenvoudige manier een correcte meting van pH, KH én GH kan uitvoeren. Een ideale vijver heeft een aangepaste zuurgraad (pH= 7,3- 8,3), een voldoende hoge carbonaathardheid, (KH= 8° dH) en totale hardheid (GH= 12° dH).


    clip_image001(42).gifDe moestuin in april

    Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

    02 april

    Maan in klimmende knoop

    06 april

    Nieuwe maan

    07 april

    Perigeum

    12 april

    Eerste kwartier

    15 april

    Maan in dalende knoop

    20 april

    Volle maan

    23 april

    Apogeum

    28 april

    Laatste kwartier

    29 april

    Maan in klimmende knoop

    Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen