MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : april03

299 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De tuin in de derde week van april


Zondag 13 april viert Vlaanderen Erfgoeddag! Thema is 'Wordt Verwacht' en focust op hoe mensen vroeger naar de toekomst keken.

De grasmaaier behoort dan wel niet tot ons erfgoed maar vanaf nu zal hij in het weekend weer regelmatig van zich laten horen. Gedaan met de rust en stilte.

dezeweekapril1.jpg


UITSTAP Voor elk wat wils dit weekend! 1. Liefhebbers van schaduwplanten en meer bepaald Epimedium kunnen dit weekend richting Sint-Niklaas bij kwekerij Koen Van Poucke. Je kan er terecht op 12 en 13 april van 10 tot 17 uur. WEBSITE

2. Bij Orangerie Jaeken in Reet krijgen de Mediterrane planten een hoofdrol. Zondag 13 en maandag 14 april van 10 tot 18 uur. WEBSITE

3. In Beernem bij Loca Labora zijn er Open Kruidentuindagen op 12 en 13 april van 10 tot 18 uur. WEBSITE Loca Labora situeert zich in de streek van 'De Bossen van Vlaanderen'. Een streek waar heel wat te beleven valt voor tuin- en natuurliefhebbers. MEER INFO

4.  De Lifestyle tuinbeurs gaat door op het Kasteel van Ooidonk in Bachten-Maria-Leerne. Eén van de mooiste kastelen van het land en een juweel van de Vlaams-Spaanse 16de eeuwse bouwkunst. Hier zit je in de Leiestreek die zovele schilders inspireerde. Er is een uitgebreid fietsnetwerk in deze streek. MEER INFO


Vooruitzien Er kan nu volop geplant worden. Het is een begrijpelijke reflex dat men zoveel mogelijk planten aankoopt die nu of heel binnenkort in bloei staan. Denk echter ook eens aan het najaar en voorzie ook planten die dan bloeien of zich van hun meest decoratieve kant laten zien.   (1)  (2)


Uitplanten Eénjarigen die in januari/februari/maart werden voorgezaaid moeten nu stilaan verspeend worden om dan rond half mei te kunnen uitplanten. Je kan ze al afharden door ze overdag buiten (op een beschutte plaats) te zetten of door ze in de koude kas te zetten. Opletten wanneer men opnieuw van koude nachten spreekt. Veel éénjarigen kunnen nu ook direct in de volle grond worden gezaaid. Voorzie afrikaantjes (Tagetes) en Oost-Indische kers ook voor de moestuin. Bij Tagetes heb je een uitgebreide keuze, voor gebruik in de moestuin kies je de soorten die geschikt zijn voor biologisch tuinieren.


Jong geleerd Als je kinderen met tuinieren wilt leren kennismaken zijn planten zoals pompoenen, courgettes en zonnebloemen een ideale keuze. Het zijn makkelijke en sterke groeiers zodat je in korte tijd al resultaat hebt. Vanaf half mei kan je rechtstreeks buiten in volle grond zaaien, maar je kan nu reeds voorzaaien in potjes. Zonnebloemen en pompoenen zijn in diverse vormen en afmetingen verkrijgbaar. Pompoenen zijn ideaal om een kaal stuk grond op korte tijd te overgroeien. Zonnebloemen kan je eventueel als een tijdelijke haag aanplanten op een rij.


• Dahlia’s, gladiolen en andere zomerbloeiende bloembollen kunnen nu de grond in. Je kan ze ook in potten toepassen. Hierbij is belangrijk dat je voor een goede drainage zorgt. Het water moet steeds weg kunnen: bollen die steeds in vochtige grond zitten gaan rotten. Dahlia’s en begonia’s worden maar net onder de grond gestopt terwijl andere bollen normaal tweemaal zo diep worden geplant als de grootte van de bol. Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus ‘Murielae’) en Kaapse hyacint (Galtonia candicans) zijn twee soorten met heerlijk geurende bloemen. Eucomis bloeit lang en hiervan blijven de uitgebloeide bloemen ook nog lange tijd decoratief.


Bemest de rozen. In de handel zijn speciale rozenpakketten verkrijgbaar. Het zijn meststoffen (organische) die vooral extra fosfor en kalium bevatten voor een rijke bloei en intense bloemkleur en extra magnesium voor een mooi groen blad. Snoeien van rozen kan nu ook nog en uiteraard kunnen er ook nog rozen geplant worden. De meeste worden in pot geteeld maar zelfs soorten met kale wortel kunnen nu nog geplant worden.


• In deze periode kan je ook de rest van de tuin extra meststof geven, gazon, borders, buxus, maar vergeet ook de haagplanten niet. Hagen staan lange tijd op dezelfde plaats en daarom moet de bodem rond de planten regelmatig aangevuld worden met nieuwe voedingsstoffen. Het voorjaar is een ideale tijd om te bemesten omdat de wortels van de planten de voeding optimaal opnemen.


• Wie niet de ruimte heeft voor een vijver in de tuin, kan ook op het terras een kleine waterpartij voorzien. Waterornamenten en –spektakels zijn in diverse modellen en uitvoeringen verkrijgbaar.

De vijver in de lente.


• Voorjaarsbloeiende heesters zoals Forsythia, Deutzia, Philadelphus…moeten, indien nodig onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid. Verwijder de uitgebloeide takken voor de helft. Oudere, dikke takken kunnen tot aan de basis worden weggenomen.

Bij groenblijvende bodembedekkers zoals Vinca minor en Pachysandra kan de bloei na enkele jaren achterwege blijven of flink terugvallen. Snoei ze eens helemaal kort.


• Wie lelies heeft staan moet nu opletten voor het leliehaantje. Het is een klein, knalrood kevertje dat flink aan de bladeren en knoppen van uw lelies en ook aan Fritillaria-soorten kan knabbelen.


• Het wordt nog niet echt terrasweer maar de tuinmeubelen kunnen in ieder geval naar buiten.


• Een bestaand gazon eventueel beluchten met een prikrol of door met een riek of spitvork op regelmatige afstand gaten in de bodem te prikken. Vooral de bodem bij gazons die veel belopen worden of die intens worden gebruikt, kan dichtslaan. Het gevolg is dat er plassen blijven staan en dat moet worden vermeden. Een goede luchtige bodem is de basis van een perfect gazon.

Kale plekken in het gazon inzaaien. Hiervoor bestaan speciale grasmengsels. Maak van de regenbuien gebruik om het gazon te bemesten. Kies voor organische meststoffen, de werking is langzamer maar je loopt geen kans op verbranding. Door die extra meststof vormt uw gras een dichte zode en hierin krijgt onkruid minder kans. Onkruiden zoals madeliefjes en paardebloem in het gazon kan je bestrijden met een aangepast middel. Hou er wel  rekening mee dat deze producten pas efficiënt werken als de temperatuur minimaal 15°C bedraagt. Een enkele paardebloem verwijder je best door met een mes rond de plant te steken, zodat de lange penwortel los komt te zitten. Daarna kan je de plant makkelijk verwijderen.

 WEEKENDKLUS Kale plekken in een gazon herstellen. MEER INFO


• Vang het regenwater zoveel mogelijk op. Het zal heus nog wel van pas komen.


• De moestuin in april.


• Terrasplanten uit hun winterslaap 

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

12 april

Eerste kwartier

15 april

Maan in dalende knoop

20 april

Volle maan

23 april

Apogeum

28 april

Laatste kwartier

29 april

Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen