MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : april04

470 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de vierde week van april


Mooie dagen in april, het zijn echte witte raven dit jaar. Maar dit weekend waait er toch wat beterschap onze richting uit. In ieder geval zou de nachtelijke vrieskou toch voorbij zijn.

Wie het tuinwerk nog even wil uitstellen, hoeft zich niet te vervelen...

  boomklimmenkampioenschap.jpg

 • UITSTAP Op zondag 20 april vieren de milieu- en natuurbeweging de Dag van de Aarde met een bont programma en diverse activiteiten. Maar er is nog veel meer te beleven:

  1. In het Nachtegalenpark in Antwerpen is er het Belgisch kampioenschap boomklimmen. Je kan er diverse demonstraties meemaken en er is uiteraard ook kinderanimatie.

  MEER INFO

  2. Vanaf 19 april tot 12 mei zijn de Koninklijke serres van Laken opnieuw open voor het grote publiek. Meer info: tel 02.551 20 20

  3. 20 april (10-17u) is Plantendag in het Arboretum van Kalmthout. Een niet te missen evenement voor elke bloemen- en plantenliefhebber. Meesterkwekers en verzamelaars uit binnen- en buitenland bieden een grote selectie tuinplanten aan. MEER INFO

  4. Zeldzame planten in La Feuillerie te Celles. 42ste editie van deze groenbeurs met dit jaar als thema 'Verrassende eenjarige bloemen'. 19-20 april in Celles van 10 - 18 uur. MEER INFO

  5. Bloemenmarkt in Lochristi op zaterdag 19 april tussen 10 en 18 uur. In het centrum van Lochristi. Er zijn ook demonstraties van de firma TERRAZZA rond het onderhoud en reinigen van terrassen, opritten, meubilair enz. MEER INFO

  6. OPEN TUINEN: De tuin van Nina Baltau in Oost-Eeklo en de tuin van familie De Sy in Evergem zetten hun deuren open naar aanleiding van de vele bloembollen die werden aangeplant.  Bijsterveld:  WEBSITE Les Déesses Vertes : WEBSITE

  6.  Bloembollenfestival bij kwekerij Ferdinandushof in Overslag (Nl) Unieke openstelling van vier tuinen met meer dan 25.000 bollen in bloei. MEER INFO

 • Tijd om de bloemetjes buiten te zetten en de bloembakken te gaan vullen. Bloembakken zijn er in diverse uitvoeringen: terracotta, kunststof, zink… Belangrijk bij het vullen: -gebruik een degelijke, kwalitatieve potgrond -zorg dat de bakken voorzien zijn van drainagegaten zodat overtollig water steeds weg kan. -leg op de bodem eventueel een laagje hydrokorrels. Naast de traditionele bloembakken zijn er uiteraard ook nog de baskets en de hangkoker. Deze laatste is een plastic zak die reeds is opgevuld met potgrond en waarin een opening is voorzien waarin de plantjes komen. Deze hangkokers zijn meestal gevuld met rijkbloeiende hangplanten zoals bacopa,  surfinia, verbena…
 • Om te tuinieren op een kleine ruimte of op een balkonterras zijn potten ideaal. Mooi en gebruiksvriendelijk zijn de potten in glasvezel (fiberglass). Ze zijn niet alleen vorstbestendig maar ook heel licht en daardoor makkelijk verplaatsbaar.
 • Tuinmeubelen. Wie aan nieuwe meubelen toe is, zal merken dat de keuze nog nooit zo groot was. Opmerkelijk hierbij is dat de buitenmeubelen gelijkwaardig worden aan de binnenmeubelen. Hardhouten meubelen zijn min of meer op hun retour en worden vervangen door banken, stoelen en zetels in kunststof, aluminium, roestvrij staal. De nadruk ligt vooral op een mooie vormgeving en onderhoudsvriendelijkheid.

  TIP- Het droge warme weer is ideaal om alles wat nog een laagje olie of verf moet krijgen nu in te strijken.

 • April blijft de grasmaand en wie denkt aan een nieuw gazon kan nu inzaaien of grasrollen leggen. Voor wie zijn tuin een wat natuurlijke uitstraling wenst te geven en nog een stukje braakliggende grond heeft, kan een bloemenweide een optie zijn. In de handel zijn bloemenweidemengsels verkrijgbaar. De meeste zijn samengesteld uit zowel éénjarige als meerjarige bloeiende planten. Hou er rekening mee dat zo’n bloemenweide best tot ontwikkeling komt op een eerder arme grond. Het heeft dus niet veel zin om op die plek organisch materiaal te gaan onderwerken of de grond sterk te gaan verbeteren. In een rijke  bodem kunnen onkruidzaden zich namelijk sterk ontwikkelen en sterke concurrentie vormen voor de zaden uit het bloemenweidemengsel. Zaai niet bij te lage bodemtemperatuur. Na het zaaien lichtjes inharken.
 • Verplanten van groenblijvende heesters stel je best niet meer uit. Geef ze rijkelijk water en blijf water geven in droge periodes. Planten kan nu volop.
 • Een coniferenhaag (Leylandii) mag je nu snoeien. Snoei nooit te diep en zeker niet voorbij het groen, een kale tak loopt niet meer uit. Met uitzondering van taxus, eigenlijk ook een conifeer, deze mag je wel tot op het kale hout insnoeien. Taxus verdraagt zware snoei.
 • Het is nu een geschikte periode om een vijver aan te leggen. Alle noodzakelijke planten zijn nu beschikbaar. In een bestaande vijver kunnen er zich nu algen ontwikkelen. Draadalgen kun je makkelijk met de hand verwijderen. Er zijn diverse producten in de handel verkrijgbaar om algen te voorkomen en/of te bestrijden, maar ook door gebruik te maken van bepaalde waterplanten kan je algen voorkomen. Geschikte planten zijn: waterpest (Elodea), aarvederkruid (Myriophyllum), hoornblad (Ceratophyllum), krabbescheer (Stratiotes), kranswier (Chara)

  Laat je vijverwater testen zodat je kan bijsturen indien nodig.

 • Bamboe is een plant die meer en meer gebruikt wordt in de tuin. Vooral nu er ook soorten zijn die minder woekeren en beter onder controle kunnen worden gehouden. Veel van die hoge soorten hebben ook mooie halmen waardoor ze goed kunnen opgesnoeid worden. Hierdoor krijg je een mooi bamboebos-effect. Dit doe je door tot op de gewenste hoogte de zijtakken zo kort mogelijk bij de halmen weg te snoeien.
 • Kruiden zijn dankbare en nuttige planten. Je kan ze ook overal toepassen: in een aparte kruidentuin of ook in potten. Zorg enkel voor een zonnige plaats, licht en warmte zijn voor de meeste kruiden belangrijk vooral de Mediterrane soorten.
 Hoe krijg je een vaalgele buxus weer groen?   Weekendklus

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

12 april

Eerste kwartier

15 april

Maan in dalende knoop

20 april

Volle maan

23 april

Apogeum

28 april

Laatste kwartier

29 april

Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen