MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : december01

473 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


 winternovember08.jpg

December komt eraan en die maand wordt veelal geassocieerd met gezelligheid en sfeer. Een maand die volop in het teken staat van de feestdagen en winterse kou. Wat sfeer betreft heben we al even kunnen voorproeven, maar voorlopig komt er niet direct een vervolg. Winterse sfeer vind je voorlopig enkel in de skivakantiebrochures, tijdschriften of in de kerstshows in de tuincentra's en bloemenwinkels. Voor wie even genoeg heeft van het buitenwerk en even afstand wil nemen van de tuin, of zin heeft in een flinke wandeling, moet zich richting Kalmthout begeven.

 • Op zondag 30 november is er traditiegetrouw de eindeseizoenshappening. Ook dit jaar heeft men een uitgebalanceerd programma samengesteld. Je bent er van harte welkom, samen met vrienden, familie, buren of kennissen. Men ontvangt je graag met een drankje en een fotoreportage van het afgelopen seizoen. MEER INFO
 • Iets exclusiever gaat het er in 's Gravenwezel aan toe op het kasteel van Axel Vervoordt. Daar kan je terecht voor de Winter exhibition van 28-30 november en 5-7 december. MEER INFO
 • Tot zondag 30 november is er in Brugge ook nog de Kersthappening.
 • De vorstperiode is voorbij en dat wil zeggen dat er nog kan geplant worden. Een haag aanplanten bijvoorbeeld. MEER INFO
 • Staan de terrasplanten reeds binnen? Verlucht regelmatig de serre, de koude bak of de opslagplaats. De combinatie van warmte en vocht kan voor problemen zorgen. Controleer regelmatig de terrasplanten. Als je de potten binnenhaalt kan je ze best reinigen en ook onderaan controleren op de aanwezigheid van pissebedden en andere insecten.
 • Voor de planten in de verwarmde huiskamers is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dat kan door gebruik te maken van luchtbevochtigers, maar het helpt ook om regelmatig de planten te nevelen. Hierbij wel opletten met bloeiende planten. Niet op de bloemen nevelen.
 • Verschillende heesters uit de tuin kunnen decoratief materiaal leveren voor winterboeketten. Vooral takken met bessen of het groen van coniferen zijn dankbaar materiaal.
 • Verwijder mos en algen van paden. Vooral op houten tegels of planken kunnen deze voorkomen en de planken gevaarlijk glad maken. Hardhouten terrassen kan je best bestrooien met een laagje fijn zand. Dit vooral om glibberigheid te voorkomen.
 • Fruitbomen kan je eventueel een winterbehandeling geven tegen insecten en insecteneieren, met een product op basis van minerale oliën.
 • In de moestuin wordt het nu wel echt leeg en stil. Tijd om terug te blikken op het voorbije seizoen, de balans op te maken, lessen te trekken en te beginnen met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Dat voorbereiden kan door het opmaken van een teeltplan. Dit teeltplan is niet meer of minder dan het ‘scenario’ voor je moestuin. 
 • Snoeien kan nog steeds. Leibomen bijvoorbeeld zoals linde en plataan die aan een frame groeien, kunnen nu op vorm worden gesnoeid. Snoei ook appel- en perenbomen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen