MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : december02

493 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


  tuinbeeld2.jpg

Het wordt stilaan tijd om in de gezellige warmte van de huiskamer plannen te maken en het volgend tuinseizoen voor te bereiden. Voor de siertuin én de moestuin. Nu alles vrij doorzichtig wordt, merk je duidelijk het belang van structuurplanten, hagen en groenblijvende struiken. Ze blijven een decoratief element in de winterse tuin en vormen de ruggegraat ervan.

  • Wie zijn de blijvers en welke planten staan op de verkeerde plaats of komen niet tot hun recht ? Als dit nodig blijkt kan je nog steeds bijsturen. Bladverliezende heesters kan je nu nog planten en verplanten.  Ook hagen (ligustrum, carpinus, fagus…) kunnen nog worden geplant. Maak de grond onkruidvrij en spit compost of humus onder. Leg een mulchlaag rond de planten. Ook bloembollen kun je nog planten. Plant ze eventueel in potten. Plant niet in erg natte grond. Je kan het planten ook nog uitstellen tot het voorjaar (niet van bloembollen uiteraard!!). Maak nu foto’s van je tuin, ze kunnen je heel wat bijbrengen. Op foto’s zie je ook altijd andere details die je anders over het oog ziet. Storende elementen bijvoorbeeld komen veel meer tot uiting op een foto.
  • Geef het tuinmateriaal een schoonmaakbeurt. Vergeet hierbij de sproeitoestellen niet en geef ze een grondige reinigingsbeurt met lauw of warm water. Laat zeker geen resten van spuitmiddelen in de sproeiers achter. In deze producten zitten namelijk bijtende stoffen die de rubberen dichtingen kunnen aantasten waardoor lekken ontstaan. Berg ook de producten zelf (herbicides, fungicides…) op in een koele, droge maar vorstvrije ruimte. Begin niet met het overhevelen van producten maar laat ze in hun oorspronkelijke verpakking en berg ze op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
  • De snoeischaar kan nog van pas komen! Bladverliezende hagen en struiken kunnen nog worden bijgesnoeid. Storende takken haal je ook weg bij vorm- of leibomen die aan een frame zijn gebonden. Ook de druivelaar wordt nu best bijgesnoeid, terwijl de plant nog in rust is.
  • Let op met het beschermen van rozen en andere planten op stam door middel van vuilniszakken of andere plastic verpakkingen. Met die zakken sluit je de plant bijna volledig af en hierdoor kunnen rottingsverschijnselen optreden.
  • Potten die nog buiten blijven staan zet je best van de grond op potsteunvoetjes bijvoorbeeld. Als ze van de grond staan kan het water steeds weg. Hoe vochtiger de potten staan, hoe meer kans op kapotvriezen of vorstschade. (Als er nog vorst komt natuurlijk!) Wie de buitenruimte wil aankleden met groen kan hiervoor gebruik maken van Skimmia, Pieris, Erica, dwergconiferen.
Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

5 dec.Eerste kwartier
12 dec.Perigeum Volle maan
15 dec.Maan in dalende knoop
19 dec.Laatste kwartier
22 dec.Perigeum
26 dec.Apogeum
27 dec.Nieuwe maan
30 dec.Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen