MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : december03

314 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


 dezeweek3.jpg

Binnen zijn de voorbereidingen volop begonnen voor de komende feestdagen en er staan nu wel andere dingen op het menu dan werken in de tuin...

  • We zitten in een periode van boodschappen doen, van eten en drinken en van genieten. Het is opvallend hoe weinig aandacht er nu besteed wordt aan de tuin en het tuinwerk. Zelden kom je in deze periode ook nog aanbiedingen tegen van tuinmateriaal of tuinaccessoires. Blijkbaar passen snoeischaren, heggenscharen, tuinspades, grasmaaiers, hakselaars… niet onder de kerstboom. Het kan nuttig zijn om in de aanloop naar de feestdagen toe het tuinmateriaal eens te inspecteren. Misschien is één en ander aan vervanging toe en kan je enkele suggesties opperen voor een eindejaarsgeschenk. In deze periode mag het nu eenmaal allemaal iets méér kosten.
  • Hoewel er nu andere dingen op het menu staan dan werken in de tuin moeten we toch nog enkele zaken in het oog houden. Ruim de laatste afgevallen bladeren van het gazon en breng ze naar de composthoop. Je kan ze versnipperen met een hakselaar of met de grasmaaier. Hou ook de dakgoten in het oog.
  • Controleer regelmatig de terrasplanten en de niet winterharde bloembollen in de winterberging. Verlucht de ruimte regelmatig. De planten moeten maar spaarzaam water krijgen. Rottende bloembollen verwijder je best meteen. Kijk de verwarmingstoestellen goed na. Ongedierte zoals muizen en ratten vinden al snel ook de weg naar de winterberging. In de handel zijn diverse middelen verkrijgbaar om deze te bestrijden.
  • Vissen in de vijver zijn in de winter minder actief en hebben en dan ook bijna geen behoefte aan voedsel. Het is toch raadzaam om aan de vissen af en toe heel kleine hoeveelheden aangepaste wintervoeding te geven. Pompen die diep in  de vijver staan (waar ze niet kunnen bevriezen) moeten niet worden weggenomen. Andere zet je best ondergedompeld weg op een vorstvrije plaats. Wie een vijver heeft met veel vissen kan de filter op een lager debiet laten werken.
  • Mensen met een serre kunnen stilaan reeds voorbereidingen treffen voor het nieuwe seizoen. Bij een serre die intensief wordt gebruikt zal de bodem ook regelmatig moeten voorzien worden van de nodige voedingsstoffen. Grondverbetering kan door middel van compost of bodemverbeteraars zoals gedroogde koemestkorrels. Eénmaal per jaar kan het noodzakelijk zijn om de grond te spoelen zodat eventuele zouten (afkomstig van chemische meststoffen) worden weggespoeld. Hou ook de pH (zuurtegraad) van de bodem in de gaten.

    Hou de serre ook proper. Een slecht verzorgde serre vergroot de kans op schimmelinfecties. Daarom kan je best op een droge dag en net voor de grote kou er aankomt : -gebroken ruiten vervangen -de ruiten wassen met water. In geval de ruiten heel vuil zijn, kan eventueel wat bleekwater aan het water worden toegevoegd (1l bleekwater op 10l water). Daarna grondig afspoelen met gewoon water. -reinig en desinfecteer de werktafels en schappen, potten en zaaibakjes reinigen -onkruid verwijderen -goten reinigen 

  • Voor wie nog twijfels mocht hebben: door een echte kerstboom te zetten doe je de natuur geen geweld aan. De bomen worden namelijk net zoals andere planten gewoon hiervoor geteeld op kwekerijen. Let op met kerstbomen in pot!  Als de boom echt in pot gekweekt is, is er geen probleem maar meestal komen de bomen uit volle grond en worden ze pas nu in potten gestoken. Zulke bomen zijn minder lang houdbaar. Een afgezaagde boom hou je het langst in conditie door van de stam het onderste stuk schors weg te halen. Plaats de boom in water en niet in zand. Vul regelmatig het water bij want de stam neemt veel water op.
  • Bescherm de stam van jonge bomen tegen wildvraat.
Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

12 dec.Perigeum Volle maan
15 dec.Maan in dalende knoop
19 dec.Laatste kwartier
22 dec.Perigeum
26 dec.Apogeum
27 dec.Nieuwe maan
30 dec.Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen