MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : december05

464 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

kerstmis08.jpg

We wensen iedereen het allerbeste in 2009.

Om het met de woorden van Urbanus te zeggen: "Ik wou dat de wereld weer plat was, dan gingen we tenminste niet meer zo bergaf"


• Alles kan én moet beter. Daarom mag je binnenkort opnieuw een aantal aanpassingen verwachten op de site.


• Zorg voor de nodige bescherming van vorstgevoelige planten in potten (Eucalyptus, Camellia, Laurier, Vijgenboom, Olijfboom...) Tijdens langdurige vorstperiodes kunnen deze schade oplopen. Bescherm ze vooral tegen de koude noordoostenwind. Ook bij stamrozen breng je best een bescherming aan.


•  Hoewel aardbeiplanten winterhard zijn, krijgen ze toch best een beschermende mulchlaag, of worden ze afgedekt met plastic folie tijdens periodes met flinke koude.
• Vermijd zoveel mogelijk om te lopen op een bevroren gazon.


• Denk aan de vogels. Zorg voor eten en drinken.


• Iedereen wil aan de feestdis aanschuiven! Wie jonge boompjes heeft aangeplant, kan de stammen best beschermen tegen knaagdieren zoals konijnen en hazen.


• Als er zich mos op de stammen van bomen ontwikkelt kan je dit eraf schuren bij oudere bomen. Jonge boomstammen kan je bestuiven met een gesteentemeel of kalk. Of je kan met een kalkpapje en een borstel de stammen inwrijven. Mos heeft namelijk een hekel aan kalk.


• Zorg ervoor dat de vijver niet kan dichtvriezen, althans niet voor een langere periode. Hak echter geen gaten in het ijs. Dit geeft trillingen die schade kunnen aanbrengen aan de vissen. MEER INFO


• De voorbereidingen voor de moestuin kunnen beginnen door het bestellen en/of raadplegen van zaadcatalogi. Hieronder kan je er enkele online aanklikken. De moestuin in december: MEER INFO

  MEER INFO
Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

26 dec.Apogeum
27 dec.Nieuwe maan
30 dec.Maan in klimmende knoop
04 jan.Eerste kwartier
10 jan.Perigeum
11 jan.Volle Maan 
12 jan.Maan in dalende knoop
18 jan.Laatste kwartier
23 jan.Apogeum
26 jan.Nieuwe maan Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpgblanco_80(1).jpg 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen