MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : februari01

293 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van februari


Dit weekend gaan we vogels tellen. De uiterst zachte januari heeft ervoor gezorgd dat ook de vogels al flink van zich laten horen. Bij Natuurpunt vinden ze dat dit het moment is om een balans op te maken. Als je in de tuin een voederplaats maakt zal je versteld staan van de aantallen en verscheidenheid aan vogelsoorten die op bezoek komen. Er valt heel wat te ontdekken over onze tuinvogels, zowel over de algemenere soorten zoals de merel maar ook over de zeldzamere zoals de goudvink. Natuurpunt nodigt je uit om te tellen op 3 en 4 februari 2007. Meer info: Natuurpunt  

  tweedeweekfebruari.jpg               Foto's  vogelbescherming.be


• In Nederland gebeurde de vogeltelling reeds op 26 en 27 januari. Daaruit blijkt dat het aantal overwinterende trekvogels stijgt. Zwartkoppen, tjiftjaffen en witte kwikstaarten verblijven deze winter meer en meer in de Nederlandse tuinen. Normaal trekken deze vogels na het broeden in Nederland naar Zuid-Europa of Noord-Afrika.

Ook het aantal ijsvogels zit in de lift. 122 exemplaren werden in de nabijheid van tuinvijvers gesignaleerd. Vorige winter waren dat er nog 71. Zachte winters, zonder bevroren water, dragen daar aan bij.

De top tien van 2008 ziet er als volgt uit: 1. Huismus (1)                       2. Koolmees (2)                     3. Merel (3)                             4. Pimpelmees (4)                5. Vink(7)                                       6. Kauw (5) 7. Spreeuw (6) 8. Turkse Tortel (8) 9. Houtduif (9) 10. Ringmus (12)


• AANKLEDEN
Het is nog kaal in de tuin en daardoor is de structuur nu heel duidelijk. Als er nog iets ontbreekt in de tuin kan je nu nog bomen, heesters en vaste planten aanplanten. Ga bij het kiezen van heesters en (vooral) bomen bewust te werk. Ga na hoeveel plaats je de boom kan geven, waar hij moet komen, welke functie hij al of niet moet invullen (schaduw geven, mooie bloemen, vruchten dragen...) Vooral bij fruitbomen moet je je goed laten informeren. Sommige soorten zijn meer ziektegevoelig dan andere enz.

Wil je meer privacy in de tuin of wil je de tuin indelen in tuinkamers, dan kan je nog steeds hagen aanplanten.


• BIOLOGISCHE GROENTEN
Het worden drukke tijden voor de moestuinliefhebber. De tuin moet worden voorbereid, pootaardappelen moeten worden voorgekiemd en sommige gewassen kunnen al worden voorgezaaid. Je eigen gezonde groenten telen is niet de makkelijkste keuze maar ze geeft wel de meeste voldoening. Kies je voor biologische zaden dan vind je bij Somers-zaden een uitgebreide keuze. Meer info. Verder kan je ook nog terecht bij Ecoflora in Halle en bij De Nieuwe Tuin in De Klinge.  Als je zaden bestelt denk dan ook aan groenbemesting. Phacelia bijvoorbeeld is een soort met heel decoratieve blauwe bloemen die volop bijen en nuttige insecten aantrekt. Wat allemaal kan en moet in de moestuin lees je HIER


• SNOEIEN
De snoeischaar en snoeizaag is gereedschap dat bijna altijd binnen handbereik moet liggen. Zorg ervoor dat je materiaal goed scherp is. In het straatbeeld of bij een fietstocht langs paden en wegen in het landschap zie je dat men volop bezig is met het knotten van de wilgen. Wilgen vormen een vertrouwd beeld en komen al sinds het verdwijnen van het landijs in de Lage Landen voor. Het hout is zeer buigzaam en kan daarom voor allerlei doeleinden worden gebruikt in de tuin (rijshout, afsluiting...) Ook het hout van de hazelaar is nuttig. 

Fruitbomen en ook leibomen kunnen nu gesnoeid worden. Fruitbomen snoei je best tussen januari en eind maart. Snoei best bij droog weer. Vruchtboomkanker is een schimmelziekte die zich makkelijk ontwikkeld bij vochtig weer. Let op als je bij fruitbomen zieke takken moet wegsnoeien. Als deze aangetast zijn door een schimmelziekte kan je best het snoeimateriaal ontsmetten vooraleer je andere bomen en struiken snoeit.

Pruimen, kersen en andere steenvruchten moet je in de winter met rust laten. (Gevaar voor loodglans). Bij bolacacia's mag je de takken flink inkorten.  Moet je dikke takken wegsnoeien, dan gebruik je best een snoeizaag.


• GRASROLLEN
Wil je snel over een gazon beschikken dan zijn grasrollen de beste optie. De voorbereiding van de grond is dezelfde als voor het inzaaien.


• VIJVER
Rond de vijver mag je de restanten van afgestorven planten verwijderen. Als dat nog niet gebeurd is mag ook het afdeknet worden weggehaald. Let op voor reigers.


• ONKRUID
Blijf onkruid opruimen in de siertuin en moestuin.


• TIP
Dit weekend kan je terecht bij de Vranckaertshoeve voor opendeurdagen rond de diverse workshops die daar georganiseerd worden.


•   Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in januari.

31 januari

Apogeum

07 februari

Maan in dalende knoop Nieuwe Maan

14 februari

Eerste kwartier Perigeum

20 februari

Maan in dalende knoop

21 februari

Volle Maan

28 februari

Apogeum

29 februari

Laatste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te                   verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te                           zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen