MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : februari03

381 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de derde week van februari


Vrijdag is "Warme Truiendag". Een initiatief van Het Klimaatverbond om aandacht te vestigen op de klimaatproblematiek.  Na een periode met zacht lenteweer, zal die warme trui geen overbodige luxe zijn want het wordt de komende dagen inderdaad ook koud. Vooral 's nachts!   

 

clip_image001(568).jpg


SCHOONMAAK Ideaal om de schoonmaak te beginnen in de tuin. Misschien het moment om het hout in de tuin (tuinschermen, pergola’s, poorten…) een nieuwe laag beits te geven. Wat beits betreft kan je kiezen uit kleurloze of met een kleur. Diverse modieuze tinten zijn tegenwoordig in beits verkrijgbaar. Terrassen moeten misschien gereinigd worden en groene aanslag verwijderen. Groene aanslag is na de winter een flink probleem. Zowel paden, terrassen, tuinmeubelen, muren als daken worden aangetast door algen en wieren. Er zijn diverse bestrijdingsmogelijkheden zoals met hogedrukreinigers, scheikundige producten en schadelijk bleekwater. Er zijn nu echter ook efficiënte milieuvriendelijke alternatieven. Green Off (Vilmorin)is zo’n product. Verkrijgbaar in flessen van 1L of bussen van5 L. Green Off is een product dat werkt op basis van enzymen en is in de meeste tuincentra verkrijgbaar. Ecostyle ontwikkelde 'GroenVreter' op dezelfde basis.


ROZEN

Het seizoen om rozen met blote wortel te planten loopt op zijn einde. Rozen in pot kunnen uiteraard nog steeds worden geplant. Zorg bij het planten voor een goede voorbereiding van het plantgat. Maak een diep en ruim plantgat en maak de ondergrond goed los. Vul aan met compost of aangepaste aarde. Hou er rekening mee dat de oculatieplaats 5cm onder het grondoppervlak steekt. Dit voorkomt vorstschade en vermindert de vorming van wilde scheuten. Na het planten de grond met de voet stevig aandrukken. (Tip van Rudy Velle Lens-rozen). Maart is normaal gezien de beste periode om rozen te snoeien (net voor de knoppen of ogen beginnen te zwellen). Let op dit geldt enkel voor her- of doorbloeiende soorten. Eénmaal bloeiende soorten worden onmiddellijk na de bloei gesnoeid. Wil je meer te weten komen over het snoeien van rozen dan kan je nog inschrijven voor de snoeidemo’s op de kwekerij Silene te Buggenhout op 23 februari. MEER INFO Of op de kwekerij Lens te Oudenburg zelf op donderdag 28 februari, vrijdag 29 februari en zaterdag 1 maart. MEER INFO   De groepen worden beperkt tot 25 personen. Wees er dus snel bij!

Om voorsprong te nemen kan je nu al zomerbloeiende bloembollen oppotten en op een koele, vorstvrije plaats houden. Dahlia’s kunnen de laatste jaren opnieuw op de nodige belangstelling rekenen. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in een uitgebreid assortiment en kleurenpallet.


• ZELF ZAAIEN
Je kan starten met het zelf (voor-)zaaien van diverse eenjarigen. Een makkelijke soort is bijvoorbeeld Lathyrus odorata of reukerwten (ook wel pronkerwten genoemd).

Voor een demonstratie eenjarigen zaaien kan je ook terecht bij kwekerij Silene in Buggenhout op 1 en 8 maart. Vooraf inschrijven is verplicht. MEER INFO


• INFO

Met de lente in aantocht gaan de deuren ook weer open van de tuin- en aanverwante beurzen: Tuinexpo Antwerpen bijvoorbeeld. De 20ste editie in Antwerpen gaat door van 22-25 februari.


GAZON Wie denkt aan de aanleg van een gazon kan nu alvast starten met de voorbereiding van de grond. Dit is een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van een mooie grasmat maar soms wordt er te weinig aandacht aan besteed. Vanaf half maart kan je inzaaien maar grasrollen kunnen nu reeds uitgerold worden. Op een bestaande gazon kan je een laag compostaarde uitstrooien. Beschik je niet over compost dan kan je gebruik maken van bodemverbeterende aarde zoals Vivimus® of Fumelite®.


VOEDSEL Binnenkort komen de vaste planten opnieuw tot leven. Tijdens de groeiperiode onttrekken deze planten veel voedingsstoffen aan de bodem. Daarom is regelmatig bemesten noodzakelijk. Werk nu organische meststoffen in rond de planten. Deze werken trager en geven geleidelijk hun voedingsstoffen af aan de planten. Doe dit in de border maar vergeet ook de hagen niet!!


VIJVER Een vijver aanleggen vraagt een goede voorbereiding. Informeer je in een vijvercentrum en/of tuinbeurzen.


MOESTUIN

Het zachte weer nodigt uit om volop in de sier- en moestuin aan de slag te gaan. Alhoewel de primeurgroenten een achterstand opliepen dit jaar, werden op Valentijn de eerste aubergines geveild op de Mechelse veiling. Die professionele teelt is uiteraard totaal iets anders dan de moestuin van de echte liefhebber. Maar ook voor de hobbytuinder trekt het seizoen zich op gang.


•   Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in januari.

14 februari

Eerste kwartier Perigeum

20 februari

Maan in dalende knoop

21 februari

Volle Maan

28 februari

Apogeum

29 februari

Laatste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te                   verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te                           zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen