MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : januari/februari

759 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor eind januari - begin februari  


De dagen van januari zijn geteld. Februari komt eraan en we kunnen alvast ‘vieren’ dat de dagen langer worden. Op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, is Maria Lichtmis het feest van het licht en de komst van het voorjaar. Goed nieuws dus voor wie lijdt onder een winterdepressie, want het blijkt dat lichttherapie een prima behandeling is voor zo’n depressie. Trek dus naar buiten en geniet van het daglicht en zoveel meer.

  grassennb200804.jpg

 • Voorspellingen zijn in ons grillige klimaat moeilijk en niet altijd betrouwbaar. Wat we waarnemen kunnen we echter niet ontkennen. Zo zijn de amfibieën dit jaar uitzonderlijk vroeg uitgeslapen. De voorbije nachten lag de minimumtemperatuur in Vlaanderen rond 10° C, uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Hierdoor slaat de biologische klok van een aantal dieren op hol. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid zijn heel wat amfibieën vroegtijdig wakker geworden. Kikkers, padden en salamanders trokken al in behoorlijke aantallen naar hun voortplantingspoel. Dat is best uitzonderlijk want doorgaans start die trek pas midden februari, begin maart.Een (uitzonderlijk) zachte maand januari zegt echter niets over wat nog komen gaat. Een experimentele maandverwachting van het KNMI geeft tot medio februari voor schaatsliefhebbers geen hoop. Wat februari later nog in petto heeft is afwachten, maar na een zachte januari is volgt vaker een zachte februari dan een koude.  
 • Misschien denkt u eraan om een tuinpad aan te leggen als verbinding tussen het huis/terras en het tuinhuis, of gewoon als wandelpad langs het gazon of de border. Een natuurlijk ogend pad bekom je al snel door grond uit te graven, een onkruidfolie aan te brengen en daarboven boomschors of gehakseld materiaal te leggen. LEES MEER
 • In de moestuin kan de voorbereiding van de percelen starten. Werk bodemverbeteraars of organische meststoffen onder. Bij organische meststoffen komen de voedingsstoffen slechts geleidelijk vrij. Controleer regelmatig opgeslagen groenten zoals winterwortelen, prei. Haal rotte exemplaren weg van tussen de nog gezonde planten. Denk ook eens aan de nieuwe indeling van de moestuin en stel een teeltplan op.
 • Denkt u aan de aanleg van een gazon dan begin je ook hierbij het best met het voorbereiden van het perceel: omspitten, onkruidvrij maken en zorgen voor een goede bodemstructuur en voldoende voedingsstoffen. LEES MEER
 • Planten en verplanten kan volop bij deze temperaturen. De laatste jaren worden er minder en minder heesters aangeplant en dat is betreurenswaardig. Enkel de haagplanten vinden nog hun weg naar de tuin en groenblijvende soorten zoals taxus en buxus, maar voor de rest wordt meer aandacht geschonken aan vaste planten. Heesters, ook bladverliezende, zijn nochtans een verrijking voor de tuin. Ze kunnen toegepast worden als achtergrond in een border, maar een goedgekozen heester als solitair aangeplant vormt na enkele jaren een mooie takkenstructuur die in de winter de tuin accentueert. Soorten die hiervoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: amelanchier, hamamelis, syringa, fothergilla.
 • Snoei fruitbomen, bessenstruiken, leibomen, laatbloeiende clematissoorten (in bloei na juni). Deze laatste mag je gewoon flink inkorten tot zowat 50cm boven de grond, boven een gezonde knop. Voorjaarsbloeiende heesters nu NIET meer snoeien.
 • Voor een gezonde winterwandeling kan je terecht in het Arboretum van Kalmthout en in de Nationale Plantentuin in Meise waar je de komende weken tussen de winterbloeiende planten kan flaneren. Vraag de folder aan de kassa. Ook in het Arboretum van het provinciaal domein Het Leen kan je op 5 februari terecht voor een wandeling rond het thema 'Winterbloeiers'.

  Een aanrader is ook een bezoek aan de kwekerij Le Try waar je het weekend van 2-3 februari terecht kan om winterbloeiers te ontdekken. Meer info www.letry.be

  Februari is ook de maand van de Helleborus. Voor een overzicht van activiteiten en open-deur-dagen bij gespecialiseerde kwekerijen. KLIK HIER.

 • In de huiskamer zal de poinsettia  of kerstster waarschijnlijk te lijden hebben onder de te hoge temperaturen. Verhuis de plant naar een koelere ruimte.

  Ook opgepotte bloembollen zoals hyacinten hou je best koel. Zijn ze uitgebloeid, dan knip je de bloemen weg en kan je ze later in de tuin uitplanten. Succes is niet gegarandeerd maar het proberen waard. Camellia wordt nu ook aangeboden als kamerplant, maar de temperaturen in de huiskamer zijn voor deze plant teveel van het goede. Een koele lichte plaats en zo weinig mogelijk de plant verplaatsen of verdraaien en kalkarm water geven.

  Voor de huiskamer kan je al een eerste boeket uit eigen tuin voorzien met de bloeitakken van forsythia en prunus of siertakken van cornus-soorten en hazelaar Extra tip: amaryllis (Hippeastrum) overhouden


•   Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in januari.

24 januari

Maan in dalende knoop

30 januari

Laatste kwartier

31 januari

Apogeum

07 februari

Maan in dalende knoop Nieuwe Maan

14 februari

Eerste kwartier Perigeum

20 februari

Maan in dalende knoop

21 februari

Volle Maan

28 februari

Apogeum

29 februari

Laatste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te                   verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te                           zaaien of te planten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen