MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : juli02

467 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van juli


Belgische zomers hebben een reputatie van wisselvalligheid, en deze reputatie zal de komende dagen nog maar eens bevestigd worden.

  dezeweekjuli2.jpg


• LAVENDEL OOGSTEN EN DROGEN

Lavendelbloemen bereiken hun hoogtepunt. Tijd om te oogsten en drogen. LEES MEER


• HORTENSIA STEKKEN

Hortensia's staan de laatste jaren weer volop in de belangstelling. De plant heeft dan ook een aantal opmerkelijke kwaliteiten. Wat misschien nog niet geweten is, is dat de plant ook makkelijk te vermeerderen is door het nemen van stekken. LEES MEER


• DE VOEDSELVOORRAAD AANVULLEN

Als de buxus, taxus, coniferen en hagen gesnoeid zijn mag je ze best nog wat extra voeding meegeven. Het wisselvallige weer en de regenbuien zijn ideaal om meststoffen te strooien. Ook de rozen en het gazon hebben recht op extra meststof.


• AFSLUITING JUNI COMPOSTMAAND

De jaarlijkse 'Juni Compostmaand' zit er op. Het thema kringlooptuinieren sloeg duidelijk aan en bracht heel wat tuiniers op de been om de diverse demonstraties rond het voorkomen en hergebruiken van grasmaaisel bij te wonen. Ter afsluiting van de maand en voor de deelnemers aan de VLACO-wedstrijd zal nu zondag 6 juli Mark Demesmaeker 200 m2 gras maaien. Vanaf 15 uur kan je dit meemaken op het grasveld aan de cafetaria naast de speelltuin in het Vrijbroekpark te Mechelen. Op die manier zullen we ook het antwoord op de schiftingsvraag van de VLACO-wedstrijd kennen. Ter plaatse is er ook nog een mulchmaaier te winnen.


• BIG JUMP KORTRIJK

Op zondag 6 juli om 15u springen overal in Europa opnieuw duizenden mensen in waterlopen en meren naar aanleiding van de Big Jump. In Kortrijk springt men voor het tweede jaar op rij in het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Iedereen is bij deze uitgenodigd om erbij te zijn. LEES MEER


• IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE...

Tegenwoordig krijgen producten op basis van natuurlijke producten opnieuw de aandacht die ze verdienen. Zowel in medicatie als in cosmetische producten heeft men de heilzame werking van een aantal planten herontdekt. Zo staan Calendula en Arnica al eeuwen bekend om hun therapeutische eigenschappen. Samen met de kleine brandnetel vormen ze de basis van drie zalven die Weleda ontwikkelde om te gebruiken bij diverse ongemakken.

Calendula of goudsbloem doet reeds vele eeuwen wonderen bij huidirritaties en als huidverzorger, dankzij haar reinigende en desinfecterende eigenschappen. Calendula zalf of spray reinigt en verzorgt huidirritaties en stimuleert de vorming van nieuw huidweefsel.

Bij klussen, spelen of sporten is het snel gebeurd: je slaat op je vinger of je komt ten val. Arnica heeft een herstellende functie bij kneuzingen en werkt weldadig op overbelaste spieren. Na een valpartij kan een Arnica kompres op het hoofd het flauwtegevoel verlichten. Arnica wordt niet voor niets ‘valkruid’ genoemd.

De brandharen op de bladeren van de kleine brandnetel (Urtica Urens) scheiden bij aanraking een bijtend vocht af dat op de huid branderige jeukende bultjes veroorzaakt. Toch kan hij juist helpen bij jeukende huid, want verwerkt tot extract is zijn werking namelijk omgekeerd. Combudoron zalf van Weleda is een samenstelling van brandnetel en Arnica. De zalf of spray verzacht de huid na een dagje (te)intensieve zon of jeuk door een muggen- of wespensteek. Meer info  www.weleda.be  of   www.weleda.nl


• NOTEER ALVAST IN UW AGENDA

Voor uitstapjes: KLIK HIER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

3 juli

Nieuwe maan

5 juli

Maan in dalende knoop

10 juli

Eerste kwartier

14 juli

Apogeum

18 juli

Volle maan 

20 juli

Maan in klimmende knoop

25 juli

Laatste kwartier

29 juli

Perigeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen