MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : maart01

442 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuintips voor de eerste week van maart


 • Het wordt een onstuimige maandwissel. Hopelijk zijn de buien geen maatstaf voor wat we in maart kunnen verwachten en drijven de sombere wolken snel weg.

 narcissen1.jpg

 • Staan de narcissen reeds in bloei, of de forsythia? Ideaal om een boeketje te maken naar aanleiding van het Feest van de Grootmoeders dit weekend. Geen nood voor wie geen bloembollen heeft geplant: In de tuincentra kan je terecht voor bloeiende planten en bloembollen in pot zoals viooltjes, primula's, muscari, hyacinten, blauwe druifjes. Mooi als cadeau maar ook om jezelf te verwennen. Mensen die slechts over een kleine stadstuin of balkonnetje beschikken kunnen op deze manier een stukje natuur creëren.
 • Wie tijdens de maand februari op bezoek ging bij één van de Helleborusspecialisten heeft waarschijnlijk niet aan de verleiding kunnen weerstaan om enkele exemplaren aan te schaffen. Je kan ze nog in sierpotten laten staan maar je kan ze ook in volle grond uitplanten. Ze laten zich prima combineren met een aantal winterbloeiende heesters maar ook met bloembollen. Als je met enkele regels rekening houdt kan je lang genieten van deze planten. LEES MEER
 • Groene aanslag op terrassen, paden en opritten kan verwijderd worden met milieuvriendelijke producten die werken op basis van enzymen (Groenreiniger Pro van Edialux) of natuurlijke organische vetzuren (GroenVreter van Ecostyle). Het team van Terrazza MC ontwikkelde een machiene met speciale borstels die uw terras of oprit er opnieuw als nieuw doen uitzien. LEES MEER
 • Wie denkt aan de aanleg van een tuin of wie inspiratie en ideeën wil opdoen, kan dit weekend terecht in Kortrijk (TuinExpo), maar ook in Brussel op Batibouw. Op batibouw kan je terecht op de stand van BFG (Belgische Federatie van Groenvoorzieners) voor professionele hulp. Om een tuin (her) aan te leggen, ga je best niet over één nacht ijs. Voorzie een budget, maak een wensenlijst en ga eens langs op de stand van BFG op Batibouw.
 • In maart kan je nog rozen planten. Reeds aangeplante rozen zijn aan een snoeibeurt toe. LEES MEER
 • Het wordt tijd om de terrasplanten in de winterberging eens grondig te controleren op ziektes. Sommige zullen ook dienen gesnoeid en/of verpot te worden.
 • Zomerbloembollen kun je nu oppotten en nog even op een koele plek houden. Dahlia’s zijn weer volop in. Het zijn dan ook langbloeiende planten die ook mooie snijbloemen leveren. Het kleurgamma van de bloemen is zeer uitgebreid. Een andere bloembol die op heel wat aandacht kan rekenen is Crocosmia. In onze zachte winters kunnen deze zelfs in volle grond overleven, op voorwaarde dat de grond niet te vochtig is in de winter. Crocosmia heeft een aantal troeven: mooie bloemen (snijbloemen) in diverse kleuren (ook na de bloei nog mooi !) en het zwaardvormige blad. Vaak worden de planten ook nog onder de naam Montbretia aangeboden. Ze doen het prima in borders en potten. Ook de ananasplant (Eucomis) is meer dan de moeite waard en dan vergeten we nog de Abessijnse gladiool die uitgeroepen werd tot zomerbol van het jaar. LEES MEER
 • Na de winter vraagt het gazon om aandacht. Maaien is nog niet direct nodig maar waarschijnlijk vraagt het mos om aangepakt te worden. In vele gazons heeft het mos deze winter weer een veldslag gewonnen van het gras. Een kalkbeurt dringt zich misschien op of meer ingrijpend: een verticuteerbeurt. Blijven er plassen op het gazon staan dan duidt dit waarschijnlijk op een slechte ondergrond of een dichtgeslempte laag. Ga met een riek of spitvork het gazon te lijf en prik op regelmatige afstand in het gazon. Als de grasmaaier nog geen onderhoudsbeurt heeft gekregen wordt dat dringend tijd want in het voorjaar is er veelal een lange wachttijd bij de vakman.
 • Hou het onkruid onder controle door regelmatig te schoffelen. Breng een mulchlaan aan rond nieuwe aanplantingen.
 • Mollen en woelmuizen zijn actief. Klemmen zijn nog steeds het meest effectieve middel om ze te bestrijden.
 • Bessenstruiken worden best nu geplant. Wie reeds bessenstruiken in de tuin heeft moet nu vooral opletten voor vogelschade. Vogels hebben namelijk de slechte gewoonte om de zwellende knoppen bij bessenstruiken aan te pikken. Best kan je met netten de planten beschermen. Je kan ook een kooi omheen de struiken bouwen. Maak deze manshoog en voldoende breed zodat je altijd makkelijk bij de struiken kan.
 • In de keuken kan je al diverse kruiden in potten voorzien: peterselie, bieslook, tijm. Je kan hiervoor nieuwe jonge planten aankopen maar je kan ook volwassen planten uit de tuin opgraven en scheuren. Van lavendel en tijm kan je nu ook nog stekken nemen.
 • Op VTM start een nieuw seizoen van Groene Vingers (zaterdag en herhaling op zondag). Op de BBC start ook een nieuw seizoen van Gardener's World met Monty Don.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

29 februari

Laatste kwartier

06 maart

Maan in klimmende knoop

07 maart

Nieuwe maan

10 maart

Perigeum

14 maart

Eerste kwartier

19 maart

Maan in dalende knoop

21 maart

Volle maan

26 maart

Apogeum

29 maart

Laatste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen