MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : maart02

465 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van maart


Van het weekend zullen we niet echt vrolijk worden. Tijd om een bezoek te brengen aan De Tuinbeurs in Hasselt of SFEER in Gent.

dezeweek080307.jpg

TIPS In onze tuinkalender krijg je nog meer bruikbare tuintips. We kunnen daar dag per dag ook iets dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.  LEES MEER

Krulziekte bij perzik voorkomenlees meer

BEURZEN Tuin- en woonbeurzen bieden de bezoeker een perfecte cocktail van de nieuwste producten, kant-en-klare inspiratie en persoonlijk advies. Bekijk het allemaal met een open maar kritische blik. Op SFEER wordt er ondermeer aandacht besteed aan 'Secret Places': dit was het thema van de wedstrijd 'Buiten Verbeelding'. Het zijn verloren plekken in onze directe omgeving die wat groen kunnen gebruiken. De ontwerpen van de laureaten zijn te zien op de beurs. LEES MEER

IN DE SCHADUW In de tuinen beginnen de knoppen van de Magnolia's te ontluiken. Hoewel de omvang van deze 'kleine bomen' nog meevalt zijn ze wel niet geschikt voor elke tuin. Gelukkig zijn er ook een aantal kleinere cultivars verkrijgbaar die wel in kleinere tuinen toepasbaar zijn. Vaak is het moeilijk om planten te vinden die onder forse of grotere heesters willen groeien. Die lege plekken die meestal weinig zonlicht krijgen zijn ideaal voor bodembedekkers zoals PachysandraVinca minorTellima. Maar ook hoger groeiende planten zoals Geitenbaard (Aruncus dioicus), Kirengeshoma en Rodgersia (Schout-bij-nacht) een schitterende bladplant met ook nog luchtige bloempluimen, voelen zich prima in de schaduw van hoge heesters of kleine bomen.

ROZEN EN EENJARIGEN. Wie rozen in de tuin heeft staan en deze op een natuurlijke manier gezond wil houden kan ze eventueel bestuiven met basaltmeel. Dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen. Een andere mogelijkheid is om Tagetes (Afrikaantjes) in de buurt van rozen te planten. Afrikaantjes vermijden bodemziektes die worden veroorzaakt door bodemaaltjes. Om de juiste soorten te hebben kan je best zelf zaaien. LEES MEER

VERTICUTEREN In het voorjaar is het gazon zowat het eerste waar aandacht aan besteedt wordt. Verticuteren is een karwei die voor de eerste maaibeurt wordt afgehandeld. Al of niet verticuteren is dan echter de meest gestelde vraag. Hoewel het nog door velen jaarlijks wordt toegepast, wordt het nut ervan door anderen betwist. Het is inderdaad de snelste oplossing om mos en dood gras te verwijderen. Tegenstanders beweren dat je daarmee het mos wel wegneemt maar de oorzaak niet. Na et verticuteren zal het mos terugkomen of komt er onkruid in de plaats. Ook de humusvoorraad in de bodem daalt waardoor het gras minder goed groeit en  mos zich opnieuw beter kan ontwikkelen. Wie twijfelt kan uiteraard gebruik maken van alternatieve middelen zoals de combinatie van kalk strooien en organische meststoffen waaraan antimosproducten zijn toegevoegd zoals bijvoorbeeld micro-organismen die het mos omzetten in vruchtbare humus.

TUINIEREN IN POTTEN Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Dat is ook niet nodig om toch te genieten van groen. Door enkele potten of bloembakken te beplanten heb je al direct een stukje groen in de buurt. Vele plantensoorten doen het goed in potten: vaste planten, bloembollen, kruiden zelfs groenten... Ook de keuze aan potten is groot: terracotta, hout, plastic, glasvezel, zink...

NIEUWE GRASMAAIER Ben je toe aan een nieuwe grasmaaier, overweeg dan misschien eens de aankoop van een mulcher. Het belangrijkste voordeel van mulchen is tijdwinst omdat er geen maaiafval moet afgevoerd worden en het scheelt uiteraard ook in het tuinafval. De grassnippers geven ook terug voeding af aan het gras, waardoor je een mooier gazon krijgt. Als we enkele nadelen moeten noemen: -Je moet vaker maaien (het gras wordt steeds gevoed waardoor het sneller groeit) -Voor een goede versnippering moet het gras goed droog zijn. -Er kan grasmaaisel aan je schoeisel blijven kleven (als je dat al erg vindt uiteraard!)

SLAKKEN Het vochtige weer zorgt ervoor dat slakken behoorlijk actief worden. Jonge scheuten van planten zijn vaak het slachtoffer omdat er verder nog niet veel voor handen is. Enkele preventieve maatregelen: -schoffel regelmatig in de tuin, hierdoor droogt de bovenste grondlaag uit waardoor slakken zich moeilijker kunnen verplaatsen. -slakken schuilen zich graag op ruige, donkere, vochtige plekjes en in hoog gras. Vermijd dergelijke schuilplaatsen en vermijd tuinafval. -hang nestkastjes om natuurlijke vijanden aan te trekken. Merels en lijsters hebben slakken op hun menu staan. -maak gebruik van stekelig en ruw materiaal rond de planten, basaltmeel bijvoorbeeld of lavagruis of sparrennaalden. Ook een laag cacaodoppen aanbrengen is een aanrader. Slakken vinden het akelig om over de scherpe randjes van de doppen te manoeuvreren. Naast een bodembedekker zijn cacaodoppen ook een echte bodemverbeteraar. Ze bevatten veel organische stikstof en sporenelementen zoals boor die aan de plantenwortels wordt doorgegeven. -ook kippen en eenden lusten slakken. -lok slakken in een hinderlaag en vang ze weg door bijvoorbeeld onder een dakpan stukjes appel, pompoen of ander fruit te leggen. Met de gevangen slakken zou je een gier kunnen maken door de slakken in water te koken en dit mengsel in de tuin te spuiten. De geur zou slakken weghouden. -potjes met bier ingraven. -een andere natuurlijke vijand van slakken is het aaltje (nematode) Phasmarhabditis hermophrodita, dit aaltje werkt best als de bodemtemperatuur zo’n 15°C bedraagt. -Escar-go is een slakkenbestrijdingsmiddel dat niet giftig is voor huisdieren, egels en vogels. LEES MEER In de handel zijn producten verkrijgbaar die werken op het principe van ‘lokaas’ Edialux heeft in zijn assortiment 2 slakkenlokazen: het standaardproduct Slakkendood en het professionele middel Skipper. Beide lokazen zijn regenbestendig en bevatten een afweermiddel, zodat de korreltjes niet opgegeten worden door huisdieren. Vermelden we nog dat Slakkendood, mits uitgelegd in vallen, ook kan gebruikt worden in de biologische teelt. Een vroege bestrijding is essentieel om te voorkomen dat slakken zich massaal zouden vermenigvuldigen. Strooi daarom reeds een eerste maal Slakkendood of Skipper uit in maart. Zo belet u de afleg van eitjes door slakken die de winter hebben overleefd. Leg de korrels niet op hoopjes want dit bevordert geenszins een goede werking. Gelijkmatig uitstrooien is de boodschap.

 

ONKRUID IN TOOM HOUDEN Naast de slakken vormen ook onkruiden een probleem in de tuin. Veel vroeger dan de sierplanten steken deze de kop op. Het is niet aan te raden om te wieden bij vochtig en nat weer omdat dan teveel grond aan de wortels blijft hangen. Schoffel en wied op een droge dag. Het jonge onkruid draagt nu nog geen zaad en kan gerust gecomposteerd worden. Na het wieden breng je een mulchlaag aan rond de planten.

VERPLANTEN Vooral groenblijvende planten kan je nu verhuizen. Zijn ze te groot geworden of staan ze niet op de juiste plaats, haal ze dan nu uit de grond, voorzien van een flinke wortelkluit en zet ze op hun nieuwe plaats. Werk je op arme grond dan kan je best ook meteen de grond verbeteren.

KIESERIET Er zijn een behoorlijk aantal meststoffen verkrijgbaar in de handel. Nu is er ook voor de particuliere tuingebruiker Kieseriet beschikbaar. DCM Kieseriet is een 100% natuurlijke bron van magnesium (26% MgO) en is toegelaten voor gebruik in de biologische landbouw. Magnesium is een belangrijk voedingselementen voor een goede fotosynthese van planten en speelt tevens een cruciale rol in de groene kleur van bladeren. Bladeren met een flets gele kleur, coniferen met bruine naalden… allemaal mogelijke symptomen van magnesiumgebrek. Zowel bladgewassen als sierplanten zullen donkergroen kleuren door gebruik van DCM KIESERIET. Meng DCM KIESERIET in de bodem van uw groentetuin of strooi het aan al uw planten die extra magnesium vragen (coniferen, hagen…). Kieseriet wordt in de groentetuin voornamelijk aangeraden voor bladgewassen zoals sla, spinazie, kruiden zoals peterselie en prei en selder voor een intensere groenkleuring van het blad. Maar ook vruchtgewassen zoals tomaten, komkommer en courgette (grote bladeren!) zullen voordeel hebben aan een bemesting met kieseriet.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

06 maart

Maan in klimmende knoop

07 maart

Nieuwe maan

10 maart

Perigeum

14 maart

Eerste kwartier

19 maart

Maan in dalende knoop

21 maart

Volle maan

26 maart

Apogeum

29 maart

Laatste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen