MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : mei

518 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De motor van de weermachine begint stilaan soepel te draaien en dat is maar goed ook want de maand mei is een echte doe-maand voor de tuinliefhebber. 

Uw tuin in de eerste week van mei

 

 • PIOENEN
  Binnenkort kleuren pioenen weer volop de tuin. Veel bloemschikkers werken graag met pioenen en pioenrozen. Niet alle soorten zijn geschikt als snijbloem en ook niet alle soorten zijn welriekend. Vooral Paeonia lactiflora zijn uitstekende snijbloemen. Misschien wel een idee voor een boeket voor moederdag.

  De meeste gespecialiseerde vaste plantenkwekers hebben een mooi assortiment maar in België is vooral Guy Vervoort  in Kapellen een pioenkenner bij uitstek.  Pioen- en papaverdagen in het laatste weekend van mei en het eerste weekend van juni

  MEER INFO In Nederland vind je een uitgebreide keuze bij kwekerij 't Houten Huis in Zaltbommel. Op 14,15,16,17 en 21,22,23,24 mei zijn er pioenrozendagen WEBSITE

  Als je pioenen wil planten in de tuin hou dan hiermee rekening: -geef ze een zonnige standplaats, hoewel kruidpioenen en houtpioenen ook lichte schaduw verdragen. -geef de planten voldoende ruimte en een vruchtbare bodem. -vermijd natte voeten -plant ze niet op een plaats waar reeds pioenen hebben gestaan. -pioenen houden niet van verplanten, zet ze direct op de juiste plaats. -kruidpioenen mag je niet te diep planten, houtpioenen die geënt zijn wel. -in potten kan je best Paeonia suffruticosa-cultivars gebruiken. -sommige pioenbloemen zijn heel zwaar zodat de bloemstengels steun nodig hebben.

 • Mei staat volop in het teken van de balkon- en terrasplanten. Naast de vele feestdagen is er ook de jaarlijks weerkerende traditie van het vullen van bloembakken en potten. Die traditie wordt er alleen maar mooier en kleurrijker op. Daar zorgt het grote assortiment van zomerbloeiende planten voor. De keuze is groter dan ooit en deze planten bieden een waaier aan mogelijkheden en een scala aan kleuren én bladvormen. Pelargoniums (en niet Geraniums) hebben nog steeds hun plaats in de top-10 maar krijgen sterke concurrentie van Osteospermum, Sutera (Bacopa), Petunia en andere lieftallige bloeiers. Vooral de Osteospermum (Kaapse margriet) kan rekenen op een stijgende populariteit. De bloemen zijn verkrijgbaar in allerlei kleurschakeringen en kunnen worden toegepast in potten, bakken, maar ook in volle grond in bloemperken. Voor hanging baskets kan je niet zonder de surfinia's, verbena, diascia, Million bells, petunia, sanvitalia en bidens.

  MEER INFO OVER HANGING BASKETS : KLIK HIER

 • Tuinhout en houten tuinmeubilair kan misschien best wat verf of beits gebruiken. Deze producten moet je best aanbrengen op een propere en niet vettige ondergrond. Eerst goed schuren dus. Veel verffabrikanten bieden een palet van kleuren aan waarmee je de tuin meteen in een zuiders kleedje kan steken. De meeste beitsen zijn gemaakt op basis van natuurlijke olie, water verdunbaar en dus minder milieubelastend.
 • De regen van de laatste dagen heeft ervoor gezorgd dat onkruid flink in de groei zit. Blijven wieden en schoffelen is de boodschap. Als het onkruid verwijderd is tussen en rond de planten kan je best een bodembedekkend middel aanbrengen zoals sierschors, cacaodoppen... U kan eventueel ook het grasmaaisel tussen de vaste planten uitstrooien.
 • Wie vijverplannen heeft moet zich nu goed laten informeren voor hij/zij aan de slag gaat. Stilaan begint de temperatuur van het water ook te stijgen, waardoor ook het leven in de vijver op gang komt. Als je de vijver wil schoonmaken, denk eraan dat salamanders en kikkers ook weer actief zijn. Wees voorzichtig bij het verwijderen van overtollige of te  weelderig gegroeide waterplanten.

  Ook mensen met een kleine tuin of enkel een balkon of terrasje kunnen genieten van water. Met een kuip, schaal of pot gevuld met waterplanten kan je al genieten van een 'waterpartij'.

 • Heb je nog een plek vrij in de moestuin of de siertuin waar je voorlopig niets voorzien hebt, dan kan je eventueel een groenbemester uitzaaien. Het is een primamanier om onkruidgroei te onderdrukken en nuttige insecten aan te trekken. Phacelia bijvoorbeeld is een prima groenbemester waar ondermeer bijen dol op zijn. In de herfst kan je de groenbemester onderspitten.
 • Coniferenhagen kunnen nu worden gesnoeid. Meestal worden deze tweemaal per jaar gesnoeid: in mei worden ze in model geknipt en in augustus worden de nieuwe scheuten dan nog eens bijgeknipt.
 
 Bladvoeding om acute gebreksziekten op te vangen  Weekendklus
 
 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen