MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : mei02

377 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de tweede week van mei


Niet veel langer dan een week terug hadden we nog nachtvorst, nu is het volop zomer. Dat warme weer doet bij tuinliefhebbers de handen jeuken. En met een extra lang weekend voor de deur is het tijd voor actie.

We wensen alvast alle mama's een fijne moederdag toe met veel bloemen en groen. VOORDEELBON 

  wisteria.jpg

 • UITSTAP Dit weekend leiden alle wegen naar Beervelde (Lochristi) voor de Tuindagen. MEER INFO

  Tot 12 mei kan je nog terecht in de Koninklijke Serres in Laken

  In Halle is er bij Ecoflora het weekend van kruiden en zuiderse groenten. Naast het assortiment van inheemse, wilde planten kan u hier ook terecht voor bio-groenteplanten. In de buurt van Ecoflora vind je ook het Hallerbos waar de boshyacinten in volle bloei staan.

  In het Waasland zijn er op 10, 11 en 12 mei reeds een aantal tuinen die open staan voor het publiek. MEER INFO 

 • De 'blije bloemencampagne stelt voor om op Moederdag een biologisch en seizoensgebonden boeketje cadeu te doen. Aan de actie nemen ruim 20 natuurvoedingswinkels deel. MEER INFO
 • Nachtvorst is niet direct in zicht maar toch nog even de ijsheiligen voorstellen: 11 mei: Sint-Mamertus (of Gangulvus) 12 mei: Sint-Pancratius 13 mei: Sint Servatius Meestal wordt ook nog Sint-Bonifatius op 14 mei meegerekend. Die ijsheiligen ontlenen hun naam aan het gevaar dat nog kan bestaan op koud voorjaarsweer. Veel gewassen staan nu in bloei en een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Na 13-14 mei is de kans gering op late nachtvorst. Hoewel we nog niet zo lang geleden (2006) konden ervaren dat het nog mogelijk is. Dat in deze periode nog dergelijke koude mogelijk is komt door het feit dat het vasteland in deze periode al flink kan opwarmen, maar de lucht uit de poolstreken blijft nog behoorlijk koud

  BLOEMENWEIDE U heeft nog wat ruimte vrij in de tuin of u verkiest een meer 'natuurlijke' oplossing voor het gazon? Dan is een bloemenweide zeker een optie. MEER INFO

 • Als je nog kale plekken in de border hebt kan je deze nu opvullen. Je kan nog volop vaste planten aanplanten maar je kan ook gebruik maken van éénjarigen en zomerbloeiende bloembollen. Maak alvast een boodschappenlijstje, dat kan handig zijn bij een bezoek aan de Tuindagen van Beervelde op 9,10 en 11 mei.
 • Er is nog niet direct regen in het vooruitzicht en dat betekent dat planten in potten en ook nieuwe aanplantingen zeker tijdig moeten voorzien worden van water. 
 • Je moet nu ook vooruit denken en tweejarigen zoals Alcea (stokroos), Digitalis (vingerhoedskruid) en Lunaria (judaspenning) zaaien. Deze zullen pas volgend jaar bloemen geven.
 • Bloembollen die zijn uitgebloeid laat je best nog staan. Laat het loof volledig afsterven. Op deze manier geef je de bollen de mogelijkheid om reserve op te slaan.
 • Niet alleen de schadelijke maar ook de nuttige insecten zijn nu actief in de tuin. Honingbijen verzamelen volop nectar. Hou hiermee rekening als je schadelijke insecten wilt bestrijden.
 • Van plaagdieren gesproken! Mieren en slakken zijn volop in de weer in de tuin. Mierennesten kunnen in een gazon storende hoopjes aarde doen verschijnen. De plaatsen in het gazon waar mieren voorkomen worden meestal zodanig ondergraven dat het gazon op termijn kale plekken gaat vertonen. Spelende kinderen hebben dikwijls last van mierenbeten en vogels pikken het gazon kapot. Bestrijding: KLIK HIER   of   KLIK HIER

  Slakken vreten aan allerlei vaste planten tot er soms niets van overblijft. Vooral hosta's worden aangevreten. Kijk ook onder uw potten met terrasplanten. Dit is ook een ideale schuilplaats. Middelen om slakken te bestrijden werken volgens een principe dat inwerkt op de slijmproductie. Slakken hebben deze slijmen nodig om niet uit te drogen door de zon. Bestrijding : KLIK HIER  of  KLIK HIER

  Beukenbladluis De beukenbladluis is een parasiet die haar eitjes aflegt in het najaar op de jonge twijgen van uw beuken. Nu zijn deze eieren volop aan het ontluiken. Door nu een behandeling uit te voeren kan u heel wat schade voorkomen. Vroeg in het seizoen kan gespoten worden met OKAPI, FORMUSECT of TALSTAR en wanneer de beuk volledig in blad staat kan je gebruik maken van GAZELLE. Bij een heropflakkering in de zomer gebruik je best terug OKAPI, FORMUSECT of TALSTAR. Deze laatste drie middelen zijn een contactmiddel en dit wil zeggen dat je de luizen moet raken. GAZELLE is een middel dat wordt opgenomen door de plant en wanneer de luizen aan de plant zuigen krijgen ze het middel binnen zodat ze worden afgedood.

 Zorgen voor gezonde en mooie rozen  Weekendklus

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

12 mei

Eerste kwartier Maan in dalende knoop

20 mei

Volle maan Apogeum

26 mei

Maan in klimmende knoop

28 mei

Laatste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen