MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : mei04

339 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de vierde week van mei

 De Dag van het Park op zondag 25 mei 2008 staat in het teken van: 'Bomen en mensen: één verhaal'.  Meer dan 100 gemeenten doen mee. U wordt verwacht op één van de honderd locaties in Vlaanderen.

  PICT0086.jpg

UITSTAP

  • De Tuinen van Hoegaarden worden naar aanleiding van De dag van het park, een paradijs voor kinderen. Het kinderfort met wilgeniglo's en de kinder-watertuin worden officieel geopend. LEES MEER
  • Op 24 en 25 mei kan u in het provinciaal domein Den Blakken in Wetteren terecht voor de Tuindagen. Tachtig geselecteerde standhouders een bonte voorstelling van hedendaagse tuintrends.
  • In Nederland, meer bepaald in safaripark Beekse Bergen te Hilvarenbeek zijn er de Nationale Koi- en Vijverdagen.
  • In Lochristi zijn op 25 mei alle liefhebbers van kruiden en wilde planten welkom. Van 10-17 uur in het parkje achter het gemeentehuis.
  • Orangerie Jaeken in Reet zet de tropische en subtropische vruchten in de kijker op 24 en 25 mei.

Op zoek naar een leuke éénjarige klimplant ? Kies voor Lathyrus. Vooral Lathyrus odoratus. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende zachte kleuren. Kies vooral voor oudere soorten want bij deze ligt de nadruk nog op de geur van de bloemen. De laatste jaren heeft men volop gezocht naar nieuwe soorten waarbij vooral de nadruk werd gelegd op de grootte en de kleur van de bloemen. Jammer genoeg ten nadele van de geur.

Onkruid ontwikkelt zich goed in deze periode. Schoffelen en wieden behoren tot de regelmatig terugkerende tuinkarweitjes. Daarnaast beginnen ook stilaan enkele problemen de kop op te steken. Wie lelies heeft staan zal waarschijnlijk ook reeds kennis gemaakt hebben met het leliehaantje. Een felrood kevertje dat eitjes komt leggen op de bladeren waaruit dan de larven groeien die het lelieblad een ware lekkernij vinden. Van zodra je het kevertje opmerkt moet je het verwijderen. Problemen met rozen : LEES MEER

Problemen met buxus : LEES MEER

Het snoeiwerk van de hagen kan beginnen. Ook buxus en taxus kan op vorm worden gesnoeid. Na de bloei mag ook de Clematis montana gensoeid worden. Van deze flink groeiende klimplant mag je de stengels inkorten tot op de gewenste hoogte. Je bevordert de plant zo tot het maken van nieuwe scheuten waarop volgend jaar de bloemen verschijnen.

In de moestuin kan stilaan geoogst worden. Rabarber bijvoorbeeld. Eigenlijk is rabarber ook een mooie sierplant met zijn grote bladeren en zijn mooie groene of rode stengels. Als je de stengels oogst doe dat dan niet door de stengels af te snijden. Trek de stelen met een draaibeweging naar buiten uit de plant. Let wel: de bladeren (en ook de wortels) van rabarber zijn giftig en zijn dus niet eetbaar. LEES MEER

Sierstruiken kunnen nu ook wel wat meststof gebruiken. Zowel sierstruiken die reeds gebloeid hebben en gesnoeid werden als diegenen die nog moeten bloeien.

Controleer regelmatig de goede werking van vijverpompen en filters. In de vijver kunnen ook (draad-)algen boven water komen. Kleine aantastingen kan je makkelijk met de hand verwijderen. Controleer ook de kwaliteit van het vijverwater.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen