MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : november

629 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 novemberweek342.jpg

Uit mislukkingen kun je veel leren maar we kunnen ze maar beter vermijden. Welke planten doen het goed? Welke staan niet op de juiste plaats?... Nu alles nog goed in het geheugen zit, kunnen we maar beter even terugblikken op het voorbije tuinjaar.

 
 • Opruimen en bladeren bijeen harken is nog steeds de boodschap. De bladeren kan je verzamelen met een bladblazer of –zuiger. Deze toestellen versnipperen de bladeren ook tot kant-en-klaar compostmateriaal. Wie niet over zo’n toestel beschikt kan ook de grasmaaier in een hogere stand zetten en hiermee de bladeren van het gazon verwijderen. MEER INFO

  Hou de dakgoten in de gaten en zorg dat ze vrij blijven van bladinval. Ook de vijver kan je door middel van een afdeknet beschermen.

  Alle materialen en machines die u in de komende maanden niet meer nodig hebt, worden schoongemaakt en droog opgeborgen. Berg ook de meststoffen en bestrijdingsmiddelen op in een droge, vorstvrije ruimte. Speciale aandacht gaat naar electrisch materiaal zoals heggenscharen en grasmaaiers. Voor een lange levensduur en om startproblemen te vermijden bij het begin van het seizoen is het aan te raden de grasmaaier binnen te brengen voor een grondig onderhoud. De machine wordt dan grondig gereinigd, de carburator en filters gezuiverd, de messen worden geslepen, olie ververst, bougies vervangen, het toerental wordt geregeld enz.

  Laat de tuinslangen leeglopen en berg ze op in een droge ruimte.

 • Als dat nog niet gebeurd is breng je nu best de kuip- en terrasplanten naar binnen. Geef ze een eerste snoeibeurt en controleer ze op insecten en ziektes. Ook de niet winterharde bloembollen, zoals canna's, dahlia's, gladiolen moeten vorstvrij overwinterd worden. Als je een serre als winterberging gebruikt, kan je daar best een regenton of bak met water voorzien. De planten gaan nu wel in rust en hebben veel minder behoefte aan water maar je mag ze uiteraard niet volledig aan hun lot overlaten.

  Niet winterharde vijverplanten zoals de drijfplanten Pistia stratiotes (mosselplantje) en Trapa natans (waternootje en Eichhornia crassipes (waterhyacint) moeten overwinterd worden. Je kan je natuurlijk de moeite besparen en volgend jaar nieuwe planten aankopen.

 • Noteer alvast in je agenda dat op 30 november de Eindeseizoenshappening plaatsvindt in het Arboretum van Kalmthout. Een dag vol met activiteiten. Wie houdt van een flinke wandeling kan er ook terecht voor een eindeseizoenswandeling met gids.
 • Ook het verplanten van struiken en bomen moet met zorg gebeuren omdat de groei bij een dergelijke ingreep verstoord wordt. Vooral grotere struiken vragen aandacht en voorbereiding. Maak dagen op voorhand de grond goed vochtig zodat de wortels reservevocht kunnen opzuigen. Graaf een geul rond de struik of boom en steek dan met de spade zo ver mogelijk onder de struik/boom. Probeer ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijke wortelkluit en zoveel mogelijk aarde aan de wortels behouden blijft.
 • Maak voor de winter de moestuin onkruidvrij en leg ook hier een beschermende mulchlaag om de grond afgedekt te houden. Wat je verder in de moestuin nog kan doen lees je in onze aparte rubriek. LEES MEER
 • Diverse bladverliezende heesters kunnen vermeerderd worden door middel van winterstek. LEES MEER

  Keukenkruiden zoals bieslook, thijm, peterselie, kun je opgraven en in potten planten om ze steeds bij de hand te hebben in de keuken.

  Hyacinten forceren LEES MEER

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen