MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : oktober03

656 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


vogelhuisjes3.jpgNazomeren in Beervelde. Het weer maakt nog eens een vuist voor een paar dagen en dat is goed nieuws voor de vele tuinliefhebbers die dit weekend richting 'Tuindagen' in Beervelde trekken. Dalende koopkracht of niet, de recente geschiedenis leert ons dat investeren in de tuin nog het minst risicovol is.

Mooi weer rond half oktober wordt in  Vlaanderen ook wel eens het Sint- Gummaruszomertje genoemd, naar de feestdag van St-Gummanus op 11 oktober. Een andere naam is het treezekenszomerke, naar de naamdag van de H. Theresa op 15 oktober. Oneerbiediger spreken we ook wel van 'Oude Wijven zomer'. De Zweden spreken van Brittazomer, de Fransen kennen rond deze tijd l'été de Saint-Denis en de Engelsen Saint Luke's little summer. Geniet alvast.

  • IN SCHOONHEID EINDIGEN Veel tuinliefhebbers houden nu stilaan grote kuis in de tuin. Alle afgestorven of uitgebloeide plantendelen worden weggeknipt. Uiteraard is hier niets mis mee, maar het is niet noodzakelijk. Je kan de boel de boel laten en dan merk je dat sommige planten ook in deze periode decoratief zijn omwille van de uitgebloeide bloemen, de zaaddozen en de vruchten. Vooral ’s ochtends kan dit feeërieke beelden geven want spinnen gebruiken deze plantenresten om hun webben tussen te weven. Veel dieren, zoals insecten, vogels, egels…, voelen zich trouwens goed in een tuin die niet tot in de puntjes is opgekuist en ‘gestofzuigt’. Opruimen kan ook in het voorjaar nog. Wat wel altijd kan is onkruid opruimen en de gazonboorden nog even bijwerken.
  • PLAATS MAKEN Als dat nog niet gebeurd is kan u nu best de voorbereidingen treffen om de winterberging in orde te maken voor de overwintering van de terrasplanten. Wie over een serre beschikt kan stilaan de laatste tomaten, paprika’s en andere groenten oogsten zodat er ruimte vrijkomt. Zorg alvast dat een bepaald gedeelte goed geïsoleerd is (met noppenfolie bijvoorbeeld) om de planten extra te beschermen tegen vrieskoude.
  • BEHAAGLIJK Haagplanten die in pot worden gekweekt zijn jaarrond verkrijgbaar maar deze die nog met ‘blote wortel’ verkocht worden, zijn pas in november beschikbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de bodem. De structuur van lichte grond verbeter je door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemestkorrels onder te werken. Hou er rekening mee dat een haag lange tijd op dezelfde plaats blijft staan en zijn voeding dus steeds uit dezelfde grond moet halen. Daarom is het noodzakelijk dat deze voldoende voedselrijk is.
  • ZURE GROND Voedsel hoef je niet meer te strooien in de siertuin maar het kan wel nodig zijn om bijvoorbeeld het gazon een kalkbeurt te geven. In de loop van de seizoenen verzuurt de bodem en daarom kan het nodig zijn om jaarlijks te kalken. Dit heeft alles te maken met de zuurtegraad van de bodem. Om hierover correcte informatie te krijgen is het misschien aangewezen om de bodem eens te laten onderzoeken en bodemstalen te nemen. Kalk is verkrijgbaar in korrelvorm of poeder (zeewierkalk). De korrel heeft het voordeel dat hij makkelijk uitstrooibaar is. Het poeder strooit iets moeilijker maar dringt sneller in de bodem. De ideale zuurgraad voor een gazon ligt tussen de 6.0 en 7.0. Opgelet: strooi geen kalk in de nabijheid van zuurminnende planten zoals rhododendron, skimmia, hamamelis, hortensia.
  • Het is volop (ver)planttijd: sierheesters, rozen, bomen, vaste planten, bloembollen kunnen nu de grond in. Bij het planten zorg je steeds voor een voldoende ruim plantgat. Vermeng de uitgegraven grond met compost of humusrijke aarde.
      
 Met een boomlijmband kan je op een milieuvriendelijke manier de strijd         aanbinden met de wintervlinder bij fruitbomen.            
  • Het plantseizoen voor fruitbomen en fruitgewassen begint zowat rond 15 oktober. De beste periode is weliswaar de maand november. Op de Tuindagen van Beervelde zijn enkele van de betere kwekerijen voor fruitgewassen vertegenwoordigd: -Blueberry Fields voor bosbessen en bosbesprodukten  www.blueberryfields.be -Boomkwekerij De Linde, specialist in fruitbomen   www.boomkwekerijdelinde.be -Calle-Plant, boomkwekerij met specialiteit van ondermeer fruitbomen www.calleplant.be -De Reebock voor Malus- en Prunus-soorten  www.dereebock.be -Pépinières d’Enghien, fruitbomen in leivormen  www.boomkwekerijvanedingen.be -Proeftuin -voor wie op zoek is naar (ondermeer) kruisbessen: De Proeftuin www.proeftuin.info
  • Wie in het voorjaar de bodem wil verrijken moet starten met het opzetten van een composthoop. De siertuin en moestuin leveren nu heel wat bruikbaar materiaal om te composteren. Niet elke tuin is voldoende groot voor een flinke composthoop maar je maakt vlug zelf een klein bruikbaar exemplaar met kippengaas of afsluitingsdraad.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

10 okt

Maan in klimmende knoop

14 okt

Volle maan

17 okt

Perigeum

21 oktLaatste kwartier
22 oktMaan in dalende knoop
28 okt

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en   gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen