MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : oktober05

416 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin


 novembersfeer.jpg

We schakelen terug op wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok van 03 uur 's nachts naar 02 uur teruggedraaid. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker wordt.

November en wintertijd betekent echter nog niet direct rusttijd. Wie geniet van enkele dagen verlof heeft alvast de tijd om nog wat tuinkarweien op te knappen.


• In deze periode gaat het richting Halloween en Allerheiligen. Uiteraard is er deze week een hoofdrol weggelegd voor de chrysanten. Sinds enkele jaren zijn ze meer dan kerkhofbloemen geworden en brengen ze op het einde van de zomer en het najaar nog kleur in potten en bakken op het terras.


• Nu de bodem er wat vochtig bijligt kan je eventueel het gazon nog een laatste maal een aangepaste najaarsmeststof geven (rijk aan kali) of een kalkbeurt. Om te zorgen dat je gazon er perfect bij ligt in de winter kan je nog eens de graskanten mooi recht afsteken. 


• Het tuinmeubilair mag naar binnen. Teakhouten meubels kunnen in principe weer en wind doorstaan, maar beter is om ze voor de winter naar een droge berging te verhuizen. Dat geldt uiteraard ook voor de kunststof- , rotan (riet) of andere tuinmeubels. Groenaanslag kan je verwijderen met een speciaal daarvoor bestemd product dat in de handel verkrijgbaar is. Roest bij gietijzeren meubelen verwijder je met een harde borstel en strijk het ijzer daarna in met een plantaardige olie zoals olijfolie. Ook het terras zelf wordt best nog eens gereinigd.

Tip 1: Winteronderhoud voor terrassen in hardhout: Nat hardhout is altijd glibberig; vandaar dat het noodzakelijk is om voor de winter alle vuil, algen en mossen te verwijderen uit veiligheidsoverwegingen. Hardhouten terrassen die tijdens de winter frequent belopen worden, bestrooid  men beter preventief met een laagje fijn zand. Dit vormt bij ijsvorming een antisliplaagje wat het gebruik van het terras veel veiliger  maakt.  

Tip 2: Om de zilvergrijze patine van hardhout te behouden is het aan te raden de meubelen in contact te laten met U.V.-stralen tijdens de winter. De vergrijzing gebeurt langzamer maar het hout behoudt de zilvergrijze patine. Indien dit het beoogde effect is blijft het hout best buiten of onder een afdak. Bij hardhout dat niet in contact blijft met U.V.-stralen wordt de zilvergrijze patine valer en donkerder en evolueert ze zelfs naar zwart.


• Als dat nog niet gebeurd is kan u nu best de voorbereidingen treffen om de winterberging in orde te maken voor de overwintering van de terrasplanten. Zorg alvast dat een bepaald gedeelte goed geïsoleerd is (met noppenfolie bijvoorbeeld) om de planten extra te beschermen tegen vrieskoude.


• Haagplanten die in pot worden gekweekt zijn jaarrond verkrijgbaar maar deze die nog met ‘blote wortel’ verkocht worden, zijn pas in november beschikbaar. Wie denkt aan een haag, kan nu alvast starten met het voorbereiden van de bodem. De structuur van lichte grond verbeter je door compost of bodemverbeterende middelen zoals gedroogde koemestkorrels onder te werken. Hou er rekening mee dat een haag lange tijd op dezelfde plaats blijft staan en zijn voeding dus steeds uit dezelfde grond moet halen. Daarom is het noodzakelijk dat deze voldoende voedselrijk is.


• Vallende bladeren horen bij het najaar. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren van het gazon. Een bladblazer en een hakselaar bewijzen nu hun nut. Op zeer korte tijd maak je de tuin bladvrij. Je blaast eerst de bladeren op een hoop en vervolgens kunnen de bladeren worden opgezogen en versnipperd. Op deze manier verklein je de hoeveelheid tuinafval aanzienlijk en alles kan direct gecomposteerd worden. Of je kan dit materiaal als beschermende mulchlaag gebruiken in de border of in de moestuin. Wie niet over dergelijke toestellen beschikt kan hiervoor ook de grasmaaier inschakelen. Zet hem op een hogere stand.


• Nu de bomen hun bladeren afstoten betekent dit ook dat de sapstroom stilvalt. Dit is een veilig moment om bomen te gaan snoeien. De snoei bij berken, esdoorns, notenbomen wordt best niet uitgesteld. Ook vormbomen kunnen worden bijgesnoeid. Bladverliezende hagen nog eens bijsnoeien zodat ze mooi de winter ingaan.


• Om schade te voorkomen aan fruitbomen en sierbomen, door kruipende insecten, plaatst u lijmbanden rond de bomen. De lijmlaag is doorgaans gemaakt van een natuurlijk materiaal en is weerbestendig.


• Lege bloembakken en potten die niet opnieuw gevuld worden met bloembollen of winterharde, laatbloeiende of groenblijvende planten, worden afgewassen en afgeschuurd en opgeborgen in een droge ruimte. Een tuinschuur of tuinhuisje zijn ideaal.


• Vul potten met bloembollen. Zorg steeds dat het overtollige water weg kan vloeien en zet de potten op een koele plek. Onder glas, in een serre of veranda bijvoorbeeld zullen ze te snel uitlopen. Bij vrieskoude moeten de potten steeds op een beschutte plek worden gezet.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

22 oktMaan in dalende knoop
28 okt

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en   gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen