MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : september01

437 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Uw tuin in de eerste week van september.

September: vakantie voorbij, terug naar school en terug in de tuin. Van zomer was niet veel sprake dit jaar. Wat in de gehele maand augustus niet lukte, zou nu toch dit weekend gebeuren: echte zomerdagen.  Een zomerdag betekent een dag waarbij de temperatuur 25 graden of meer bedraagt, en daarvan hebben we in augustus nog niet één dag gehad dit jaar. Een augustusmaand zonder zo'n zomerse dag is sinds 1925 nog maar één keer voorgekomen: in 2006. Hopelijk kunnen we in september nog wat nazomer verwachten en wordt het een prima tuinmaand.

 dezeweek010906.jpg


• Wie toch nog even van de vakantiesfeer wil genieten kan dit weekend terecht in één van de Open Exotentuinen. Je kan er nog even genieten van de vakantiesfeer onder de palmbomen en tussen de bananen. Je krijgt er de kans om kennis te maken met alle exotische planten die in ons gematigd klimaat een jungle- of vakantiegevoel brengen. MEER INFO
• September is dit jaar ook uitgeroepen als 'Maand van het platteland'. MEER INFO
• Het seizoen is nog niet voorbij of er kan al opnieuw aan het voorjaar worden gedacht: de bloembollen zijn er weer.  Meer en meer begint men bloembollen als volwaardige tuinplanten te aanvaarden. Er zijn dan ook diverse schitterende soorten verkrijgbaar, denk maar aan Allium-soorten, en de vele soorten die voor verwildering kunnen worden toegepast. Zowel in de vasteplantenborder, rots- en heidetuin, watertuin, of natuurlijke tuin komen ze tot hun recht en kunnen ze gecombineerd worden met vaste planten en heesters.

 Aansluitende artikels:


• In de siertuin is het een geschikt moment om lelies te planten en te verplanten. Je plant lelies best in een plantgat dat ongeveer 4x de hoogte van de bol heeft. Ook kan je nu met succes pioenen verplanten en planten.
•  Clematissen worden best voor half september aangeplant. Zo geef je de planten de kans om nog een flink wortelstelsel aan te maken. Bij clematiskwekerij Böttcher in Anzegem zijn het opendeurdagen op 20 en 21 september. Meer info op  www.clematis-bottcher.be In Tielt-Winge houdt kwekerij Van Nuffelen opendeurdagen van 6 t/m 14 september.
•  Het gras moet nog steeds gemaaid worden. De grasmaaier mag weliswaar stilaan in een hogere stand worden gezet.  Een bestaand gazon zal na de zomermaanden wel wat aandacht vragen. Als je nog een bemesting wilt geven kies dan voor een meststof met een hoog kaliumgehalte. Groeistimulerende stikstof is nu niet meer nodig. Aansluitend artikel: onderhoudskalender voor het gazon.
•  Lelijke of kale plekken in een gazon kunnen nu worden ingezaaid. Er bestaan speciale mengsels die de eigenschap hebben snel te kiemen.
•  De nazomer en het vroege najaar zijn geschikte periodes voor het inzaaien van een bloemenweide. MEER INFO
•  In september is de grond ook nog voldoende warm en vochtig om een nieuw gazon in te zaaien. In deze maand groeit het onkruid ook minder snel. Voor je een gazon inzaait moet je uiteraard het perceel op voorhand goed voorbereiden: spitten, organische mest of bodemverbeteraar onderwerken. Zware grond kan je verlichten door zand in te werken. Zaai steeds bij windstil weer. Na het zaaien het perceel goed vochtig houden.
• Verschillende vaste planten kunnen gaan woekeren of zich fors uitbreiden. Nu kun je de jonge planten die hier en daar in de tuin tevoorschijn komen naar een vaste plaats verhuizen. Heeft u nog geen vaste plaats dan kan u ze tijdelijk in potjes opplanten.
• Als u het zaad van zonnebloemen wilt oogsten kan u ze best beschermen. Vogels zijn er gek op en kunnen u te snel af zijn. Bewaar enkele zonnebloemharten op een koele droge plaats. In de komende winter zijn ze ideaal voedsel voor de vogels.
•  Verzamel zaden van kuipplanten, éénjarigen , kruiden of vaste planten. Je moet geen zaden oogsten van F-1 hybrides, want deze kun je toch niet soortecht verder kweken.
• Lavendel kan nog lichtjes teruggesnoeid worden. De plant kan zo nog nieuwe scheuten vormen die sterk genoeg zijn om de winter te overleven. Wacht zeker niet te lang met snoeien.
• Buxus en taxushagen of snoeivormen en andere hagen kunnen nu nog voor de tweede maal gesnoeid en bijgeknipt worden worden zodat de vormen ook in de winter mooi accentueren.
• Winterharde éénjarigen kunnen zich makkelijk zelf uitzaaien en kunnen reeds voor de winter ontkiemen. Bij een niet te strenge winter overleven de plantjes. Meestal blijft het zaad liggen en begint het in het voorjaar te ontkiemen bij de eerste echt zonnige lentedagen. Daarom kan je best uitgebloeide stengels van Calendula, Eschscholzia en Nigella laten staan.
De moestuin in september

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen