MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : september03

435 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Dinsdag 21 September 2010 Volg Eddy G.

De tuin heeft nog heel wat variatie in petto. Stilaan gaan planten wisselen van kleur. Het verval begint en dat gaat vaak nog gepaard met mooie kleurschakeringen. We hebben het bijna weer gehad en dus wordt het stilaan tijd om eens alles op een rijtje te zetten in en om de tuin.

serre

Benieuwd hoe het er op een Vlaams sierteeltbedrijf aan toe gaat?

Zondag 14 september zetten diverse Vlaamse sierteeltbedrijven en onderzoekscentra hun deuren open voor het brede publiek. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de sierteelt, in al haar geuren en kleuren. meer info: www.opdesiertoer.be Daarnaast zijn er nog verschillende activiteiten. Voor nieuwe ideeën en inspiratie kan je ondermeer hier terecht: -Plantendagen in de Tuinen van Hex op 13-14 september.  Hier staan de zeldzame planten, rozen en kruiden in de belangstelling.  Meer info

  • Plantenbeurs in Sint-Lievens-Houtem  Op Monumentendag 14 september   Meer info
  • Hosta- Heuchera opendeurdagen bij Hostadream in Asper-Gavere  Meer info
  • Op de Siertoer in De Tuinen van Hoegaarden.  Meer info
  • Ter gelegenheid van Monumentendag in Nederland kan je op 14 september de 'Slingertuin' bezoeken. Eén van de weinige tuinen in Nederland die op de monumentenlijst staat.  Meer info


In september kan het nuttig zijn om de borders en/of andere aanplantingen eens te overlopen en te zien of planten wel op de juiste plaats staan: passen de kleuren bij elkaar, zijn ze niet te klein of te groot om vooraan of achteraan in de border te staan? Alles zit nu nog goed in het geheugen en bij fouten kan er nu aangepast en verplant worden. Neem eventueel foto’s als geheugensteuntje.


• Kale plekken in de border en in perken kunnen opgevuld worden met bloembollen. Tulpen, narcissen, bolirissen, moeten in september en ten laatste in oktober in de grond. Met tulpen en hyacinten kan je eventueel nog wachten tot eind oktober, begin november, maar vooral narcissen zullen je dankbaar zijn als ze nu geplant worden. Plant de bollen best in een vruchtbare goed doorlatende grond. Wintervocht is nefast voor bollen. Plant de bollen steeds met de neus naar boven. Een goede vuistregel voor de diepte, is de bol ongeveer twee à driemaal zo diep te planten als de hoogte van de bol. -September is de beste maand om leliebollen te planten.Doe dat op goed gedraineerde, goed losgemaakte grond. Plant ze ongeveer viermaal zo diep als de bol hoog is.

-Sneeuwklokjes, scilla, Chionodoxa (sneeuwroem) worden best in flinke groepjes aangeplant en kunnen verschillende jaren op dezelfde plaats blijven staan. Na verloop van tijd als ze zich te sterk hebben uitgebreid kunnen ze na de bloei uit de grond worden gehaald en gesplitst.

Enkele tips voor tulpen: Tulpen maken elk jaar nieuwe bollen en de oorspronkelijke bol verdwijnt. Hoe meer nieuwe bollen er worden gevormd, hoe kleiner ze zijn en hoe minder bloei het volgende jaar. Zet tulpen niet twee keer na elkaar op dezelfde plaats om bodemziektes te voorkomen.

-Alliums of sieruien worden best niet te vroeg geplant. Ze kunnen anders voor de winter al bovenkomen en het vroege blad kan bevriezen. In Januari kunnen ze ook nog geplant worden.

• De siertuin hoeft nu niet meer bemest te worden. Door te mesten zou u de vorming van nieuwe jonge scheuten stimuleren en die kunnen gemakkelijk te lijden hebben van de vorst. Ook terrasplanten hoeven geen voeding meer.

• Het aanbod aan pompoenen is rond deze periode al flink groot. Ze kunnen perfect worden gebruikt als decoratie op het terras, of om hoekjes en decoratieve stillevens mee te maken. Pompoenen zijn eetbaar maar kalebassen zijn siervruchten en niet geschikt voor consumptie.

• Bij sommige bomen zoals esdoorn, berk, noten komt de sapstroom snel op gang en daarom kunnen ze nu beter gesnoeid worden dan in de winter. Te laat snoeien bij deze bomen geeft aanleiding tot bloeden.

• Bessen kunnen nu worden gestekt. Neem een gezonde sterke tak die dit jaar werd gevormd en steek de tak voor ongeveer tweederde in de grond. Overweegt u om kleinfruit aan te planten dan kan u alvast info vinden op: www.proeftuin.info

• Groenblijvende heesters (buxus, taxus…)en coniferen nu planten of verplanten.

• Buxusplantjes die onderaan te kaal zijn geworden kunnen worden verjongd door ze uit te graven en te herplanten. Snoei het bovengronds gedeelte en kort ook de wortels in. Plant ze daarna vrij diep terug.

• Als je je gazon nog wilt bemesten, gebruik dan een kaliumrijke najaarsmeststof. Deze versterkt de wortels en maakt de gazon sterker voor de winterperiode.

• Het najaar is een goede periode om kalk op het gazon te strooien. Kalk voorkomt verzuring van de grond, en zure grond is veelal de aanleiding van mosvorming.

Aansluitend artikel:  moestuin in september

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen