MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : april02

724 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

vijver april

 • De mooie lente- en vakantiedagen nodigen uit om te genieten maar ook om de handen uit de mouwen te steken. Alles heeft een flinke groeischeut gekregen en er is werk aan de winkel.
 • Groene aanslag
  Na de winterperiode met zijn korte dagen en weinig licht kunnen paden, terrassen en tuinmeubelen sterk vervuild zijn door algen, wieren, schimmels… Je kan deze verwijderen met een hogedrukspuit of met een speciaal product. Er zijn in de handel milieuvriendelijke producten verkrijgbaar op basis van enzymen. Deze producten werken wel sneller naarmate  de buitentemperatuur hoger is.
 • De vijver
  Ook het leven in en rond de vijver is wakker geschud. De groei van de planten herneemt zich en de vissen worden weer actief. Controleer de oeverbevestiging, de vijverrand, watervallen, beekloopjes, pompen en ander materiaal. Verwijder het bodemslib en de oude, afgestorven delen van waterplanten. Voorzie indien nodig extra zuurstofplanten.

  Om de volledige biologische afbraakcyclus in de vijver te volbrengen moeten twee bacteriegroepen in evenwicht zijn, zoniet wordt het water troebel en verspreidt zich een slechte geur. Deze twee groepen zijn: 1. bacteriën die het organisch materiaal afbreken tot voedingsstoffen. 2. waterzuiverende bacteriën, die de overtollige voedingsstoffen omzetten en verwijderen. In de lente zijn de waterzuiverende bacteriën nog onvoldoende actief, met groen water en algenvorming tot gevolg. In de handel zijn geconcentreerde oplossingen verkrijgbaar waaraan bacteriën van de tweede groep zijn toegevoegd. Deze bacteriën maken én houden uw water helder. Een voorbeeld van zo’n product:Optima Bact   (Aqua Natura).

  Er zijn ook vijverwatertestkits waarmee u op een eenvoudige manier een correcte meting van pH, KH én GH kan uitvoeren. Een ideale vijver heeft een aangepaste zuurgraad (pH= 7,3- 8,3), een voldoende hoge carbonaathardheid, (KH= 8° dH) en totale hardheid (GH= 12° dH).

 • Planten en verplanten.
  Er worden volop vaste planten aangeboden en hier en daar zijn er open-deur-dagen bij kwekers. Heb je last van hooikoorts of allergische reacties op bepaalde pollen dan moet je daar uiteraard rekening mee houden bij je plantenkeuze?  Pollenvriendelijke en -onvriendelijke planten

  Planten die in pot zijn gekweekt dompel je best voor het planten even onder zodat ze zich goed kunnen volzuigen met water. Ook in de tuincentra spelen de planten een hoofdrol. Er is al een ruime keuze aan perkplanten en terrasplanten. Vooral groenblijvende heesters zoals buxus, taxus, osmanthus, ilex die je eventueel als haag gebruikt worden nu best geplant. Geef ze na het planten ook nog de nodige aandacht: regelmatig water geven, zeker in droge periodes. Voor een lage haag is buxus ideaal. De planten zijn ook niet meer zo duur want vele tuincentra of doe-het-zelf zaken doen acties met deze plant.

  Hou er rekening mee om na het planten voldoende water te geven tijdens droge, zonnige dagen.

 • Splitsen en delen.
  Volwassen planten waarbij de bloei vermindert kan je best uit de grond halen, scheuren of splitsen en opnieuw planten. Zorg voor een ruim plantgat dat goed is voorzien van humusrijke grond of compost.   Vaste planten vermeerderen
 • Alle begin is moeilijk.
  Bij een nieuwbouwwoning zal de grond niet meteen geschikt zijn om te beginnen met de aanleg van een siertuin. Om de grond te verbeteren en niet kaal te laten liggen kan je groenbemesters inzaaien. Phacelia bijvoorbeeld is een mooie decoratieve soort waarvan de bloemen bijen en vlinders aantrekken. Andere mogelijkheden zijn klaversoorten (rode en witte) gele mosterd, lupine.
 • Gazons vragen volop aandacht.
  Eventueel nog verticuteren en bemesten. Een nieuw gazon inzaaien stel je best nog even uit omdat de nachttemperaturen nog te koud zijn. Wil je dringend een nieuw gazon dan kan je grasrollen leggen. Bij een bestaand gazon kan je de boorden ook bijwerken. Kale plekken inzaaien.

  Onderhoudskalender voor het gazon.

 • Stilaan kunnen zomerbloeiende bloembollen worden geplant. Dahlia’s, gladiolen. Maar er is meer: ga maar eens op zoek naar schitterende soorten zoals Crocosmia, Nerine, Eucomis, Galtonia. Deze kan je ook perfect in potten toepassen en ze geven mooie snijbloemen voor een najaarsboeket. De algemene vuistregel om te planten is twee keer zo diep te planten als de bol hoog is. Uitzonderingen hierop zijn begonia's en dahlia's die net onder de oppervlakte geplant moeten worden. Tuiniert u op zware kleigrond dan kan u best de bovenste laag mengen met zand of compost. Voor potten en bakken gebruikt u een goede potgrond.
 • Als dit nodig is moeten de terrasplanten verpot worden. Gebruik een kwalitatieve potgrond waaraan meststoffen zijn toegvoegd. Sommige soorten zoals vijg, olijf, laurier, camellia kunnen reeds naar buiten. Let wel op voor koude nachten.
 • Zaaien
  Eénjarigen ter plaatse zaaien. Bescherm het opkomende jonge plantgoed tegen vogels en houtduiven maar ook tegen koude (vries-)nachten. In het assortiment eenjarigen zitten ook mooie en decoratieve klimplanten zoals de reukerwten (Lathyrus odoratus), klimmende winde (Ipomoea), Suzanne-met-de-mooie ogen (Thunbergia), Oost-indische kers (Tropaeolum). Eenjarigen om direct ter plaatse te zaaien
 • Onkruid
  Hou het onkruid onder controle. Verwijder regelmatig onkruid. Let bij het schoffelen op dat je geen jonge planten beschadigt. Van brandnetels kan je een gier maken die als bladversterkende meststof werkt bij planten.

  Als het onkruid is verwijderd maak je de grond goed vochtig (indien nodig) en bedek hem dan met een mulchlaag of een laag sierschors. Sinds een paar jaar zijn er nu ook cacaodoppen op de markt. Dit afvalproduct van de cacaoindustrie (omhulsel van cacaobonen) is een nuttig bodembedekkend middel: -het is decoratief -remt onkruidgroei -beschermt de bodem tegen uitdrogen -bevat stikstof -weert slakken. Nadeel is wel dat het snel verteert en dat vogels er graag in rommelen. Nieuw en beter is de bodembedekking gemaakt uit gekalibreerde stukjes van de bast van kokosnoten.   Weekendklus


De moestuin in april

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen