MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : april03

567 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - APRIL 2009 WEEK 16


 magnolia_meise.jpg   Plantentuin Meise (Foto: Hilde Degraen)


UITSTAP Voor elk wat wils dit weekend! 1. Liefhebbers van orchideeën moeten dit weekend naar de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen voor een grote internationale orchideeën-tentoonstelling. Vrijdag 10 - maandag 13 april van 10-19u. WEBSITE

2. Bijzondere voorjaarsbloeiers vind je bij Alpenplantenkwekerij Cathy Portier in St.Kruis-Brugge. Met rondleidingen op de kwekerij. Zaterdag 11 - maandag 13 april  WEBSITE

3. Het hele paasweekend (11-13 april) kan u in de Nationale PLantentuin in Meise de sfeer van de lente opsnuiven. De collectie magnolia's staat volop in bloei. WEBSITE


Vooruitzien Er kan nu volop geplant worden. Het is een begrijpelijke reflex dat men zoveel mogelijk planten aankoopt die nu of heel binnenkort in bloei staan. Denk echter ook eens aan het najaar en voorzie ook planten die dan bloeien of zich van hun meest decoratieve kant laten zien.   (1)  (2)


Uitplanten Eénjarigen die in januari/februari/maart werden voorgezaaid moeten nu stilaan verspeend worden om dan rond half mei te kunnen uitplanten. Je kan ze al afharden door ze overdag buiten (op een beschutte plaats) te zetten of door ze in de koude kas te zetten. Opletten wanneer men opnieuw van koude nachten spreekt. Veel éénjarigen kunnen nu ook direct in de volle grond worden gezaaid. Voorzie afrikaantjes (Tagetes) en Oost-Indische kers ook voor de moestuin. Bij Tagetes heb je een uitgebreide keuze, voor gebruik in de moestuin kies je de soorten die geschikt zijn voor biologisch tuinieren.


Jong geleerd Als je kinderen met tuinieren wilt leren kennismaken zijn planten zoals pompoenen, courgettes en zonnebloemen een ideale keuze. Het zijn makkelijke en sterke groeiers zodat je in korte tijd al resultaat hebt. Vanaf half mei kan je rechtstreeks buiten in volle grond zaaien, maar je kan nu reeds voorzaaien in potjes. Zonnebloemen en pompoenen zijn in diverse vormen en afmetingen verkrijgbaar. Pompoenen zijn ideaal om een kaal stuk grond op korte tijd te overgroeien. Zonnebloemen kan je eventueel als een tijdelijke haag aanplanten op een rij.


• Dahlia’s, gladiolen en andere zomerbloeiende bloembollen kunnen nu de grond in. Je kan ze ook in potten toepassen. Hierbij is belangrijk dat je voor een goede drainage zorgt. Het water moet steeds weg kunnen: bollen die steeds in vochtige grond zitten gaan rotten. Dahlia’s en begonia’s worden maar net onder de grond gestopt terwijl andere bollen normaal tweemaal zo diep worden geplant als de grootte van de bol. Abessijnse gladiool (Gladiolus callianthus ‘Murielae’) en Kaapse hyacint (Galtonia candicans) zijn twee soorten met heerlijk geurende bloemen. Eucomis bloeit lang en hiervan blijven de uitgebloeide bloemen ook nog lange tijd decoratief.


Bemest de rozen. In de handel zijn speciale rozenpakketten verkrijgbaar. Het zijn meststoffen (organische) die vooral extra fosfor en kalium bevatten voor een rijke bloei en intense bloemkleur en extra magnesium voor een mooi groen blad. Snoeien van rozen kan nu ook nog en uiteraard kunnen er ook nog rozen geplant worden.


• In deze periode kan je ook de rest van de tuin extra meststof geven, gazon, borders, buxus, maar vergeet ook de haagplanten niet. Hagen staan lange tijd op dezelfde plaats en daarom moet de bodem rond de planten regelmatig aangevuld worden met nieuwe voedingsstoffen. Het voorjaar is een ideale tijd om te bemesten omdat de wortels van de planten de voeding optimaal opnemen.


• Wie niet de ruimte heeft voor een vijver in de tuin, kan ook op het terras een kleine waterpartij voorzien. Waterornamenten en –spektakels zijn in diverse modellen en uitvoeringen verkrijgbaar.

De vijver in de lente.


• Voorjaarsbloeiende heesters zoals Forsythia, Deutzia, Philadelphus…moeten, indien nodig onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid. Verwijder de uitgebloeide takken voor de helft. Oudere, dikke takken kunnen tot aan de basis worden weggenomen.

Bij groenblijvende bodembedekkers zoals Vinca minor en Pachysandra kan de bloei na enkele jaren achterwege blijven of flink terugvallen. Snoei ze eens helemaal kort.


• Wie lelies heeft staan moet nu opletten voor het leliehaantje. Het is een klein, knalrood kevertje dat flink aan de bladeren en knoppen van uw lelies en ook aan Fritillaria-soorten kan knabbelen.


• Een bestaand gazon eventueel beluchten met een prikrol of door met een riek of spitvork op regelmatige afstand gaten in de bodem te prikken. Vooral de bodem bij gazons die veel belopen worden of die intens worden gebruikt, kan dichtslaan. Het gevolg is dat er plassen blijven staan en dat moet worden vermeden. Een goede luchtige bodem is de basis van een perfect gazon.

Kale plekken in het gazon inzaaien. Hiervoor bestaan speciale grasmengsels. Maak van de regenbuien gebruik om het gazon te bemesten. Kies voor organische meststoffen, de werking is langzamer maar je loopt geen kans op verbranding. Door die extra meststof vormt uw gras een dichte zode en hierin krijgt onkruid minder kans. Onkruiden zoals madeliefjes en paardebloem in het gazon kan je bestrijden met een aangepast middel. Hou er wel  rekening mee dat deze producten pas efficiënt werken als de temperatuur minimaal 15°C bedraagt. Een enkele paardebloem verwijder je best door met een mes rond de plant te steken, zodat de lange penwortel los komt te zitten. Daarna kan je de plant makkelijk verwijderen.

 WEEKENDKLUS Kale plekken in een gazon herstellen. MEER INFO


• Vang het regenwater zoveel mogelijk op. Het zal heus nog wel van pas komen.


• De moestuin in april.


• Terrasplanten uit hun winterslaap 

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

09 april

Volle Maan

16 april

Apogeum

17 april

Laatste kwartier

18 april

Maan in klimmende knoop

25 april

Nieuwe Maan

28 april

Perigeum

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen