MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : december03

695 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - DECEMBER 2009 WEEK 51


zwam.jpg

 In de natuur is men reeds aan het opruimen.  De opruimers zijn schimmels die leven van dode resten van  planten en het dood materiaal afbreken tot nieuwe  voedingsstoffen.

 

tuinkers_zaaien.jpg
1. TUINKERS ZAAIEN
Vooruitlopend op de komende feestdagen kunnen we iedereen die niet stil kan zitten en verder wil tuinieren, aanraden om binnen tuinkers te zaaien. Al wat je nodig hebt is een bakje of schaal waarop je een laagje goed vochtige watten of vochthoudende doek legt. Hierop verdeel je gelijkmatig het zaad. Hou het medium waarop je zaait constant goed vochtig. Heel eenvoudig en leuk om er de kinderen bij te betrekken! Heb je geen bakje? Ideaal is een bakje uit de supermarkt waarin ondermeer druiven worden verkocht!
cacao.jpg
2. DE BODEM TOEDEKKEN

Niet iedereen kan beschikken over fijn hakselmateriaal om de bodem af te dekken. In de plaats van dit materiaal kan je best kale plekken in de moes- of siertuin afdekken met cacaodoppen. Zo hou je de bodem onkruidvrij en de cacaodoppen zorgen ook voor extra stikstof in de bodem.

LEES MEER

  
vissen_130.jpg
3. VISSEN

Vissen in de vijver zijn in de winter minder actief en hebben  dan ook bijna geen behoefte aan voedsel. Het is toch raadzaam om aan de vissen af en toe heel kleine hoeveelheden aangepaste wintervoeding te geven. Pompen die diep in  de vijver staan (waar ze niet kunnen bevriezen) moeten niet worden weggenomen. Andere zet je best ondergedompeld weg op een vorstvrije plaats. Wie een vijver heeft met veel vissen kan de filter op een lager debiet laten werken.

.

  
mango_130.jpg
4. MANGO TELEN

Dat veel mensen met tuinieren bezig zijn merk je dagelijks op het internet. Velen houden er ook zorgvuldig een weblog bij. Toevallig kwamen we deze week op deze weblog waarop iets rond mango gepost stond dat we jullie niet willen onthouden. LEES MEER

  
winterstekken_nemen(1).jpg
5. WINTERSTEKKEN NEMEN
De eenvoudigste manier om bladverliezende heesters vegetatief te vermeerderen is door het nemen van houtige stekken.

LEES MEER

winterprik.jpg

6. WINTERPRIK

Uiteindelijk wordt het dan toch kouder en krijgen we nachtvorst. Dat betekent dat een aantal maatregelen moeten worden genomen: -breng de niet winterharde planten in veiligheid of bescherm ze met vliesdoek of noppenfolie. -waterkranen buiten afsluiten. -denk aan de vogels!

livistona_nb(1).jpg
7. KAMERPLANTEN WATER GEVEN

Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden bij het water geven van kamerplanten. LEES MEER


• WAT TE DOEN IN DE MOESTUIN?
    LEES MEER

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

09 dec

Laatste kwartier

16 dec

Nieuwe maan

18 dec

Maan in klimmende knoop

20 dec

Apogeum

24 dec

Eerste kwartier

31 dec

Volle maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen