MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : februari02

622 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - FEBRUARI 2009 WEEK 7


 orangerie.jpg


VOGELS VOEREN EN BELOEREN Dit weekend gaan we vogels tellen. Als je in de tuin een voederplaats maakt zal je versteld staan van de aantallen en verscheidenheid aan vogelsoorten die op bezoek komen. Er valt heel wat te ontdekken over onze tuinvogels, zowel over de algemenere soorten zoals de merel maar ook over de zeldzamere zoals de goudvink. Natuurpunt nodigt je uit om te tellen op 7 en 8 februari. Meer info: Natuurpunt  


• HELLEBORUSDAGEN
Binnenkort is het opnieuw Valentijn. En bloemen horen daar helemaal bij. Opnieuw rode rozen dit jaar? Het kan ook anders. Denk maar aan de Helleborus bijvoorbeeld. Hij staat deze maand volop in de aandacht en in de vele kleurschakeringen van de bloemen kan je ook roze en purpertinten terugvinden. Misschien niet echt Valentijnrood maar toch zeker ook de moeite waard. Zet een aantal planten in decoratieve potten bij elkaar op het terras. Inspiratie kan je opdoen op de helleborusdagen (5-8 februari) in het Arboretum van Kalmthout waar je de beste kwekers bij elkaar hebt.

Bij kwekerij Het Wilgenbroek zijn er ook diverse activiteiten waar u als groen.net-bezoeker recht op korting heeft. Er is ondermeer een tentoonstelling rond het werk van Daniël Ost.


• GENIETEN
In een veranda, orangerie of aangebouwde serre kan je al stilaan beginnen met genieten van het voorjaar. Tussen de terrasplanten en de meer koelteminnende kamerplanten. Sommige planten zijn misschien toe aan een grotere pot. Planten die je in een tuincentrum hebt gekocht zitten meestal nogal in te nauwe potten. Na verloop van tijd kan ook de grond uitgeput zijn en zullen de wortels van de plant behoefte hebben aan meer ruimte en nieuw voedsel. Hetzelfde geldt ook voor de terrasplanten. Controleer ze en geef ze eventueel ook een snoeibeurt.

Naast genieten kan je in zo'n winterkamer uiteraard ook al volop groenten en éénjarigen voorzaaien. Wil je meer te weten komen over hoe het allemaal echt in zijn werk gaat dan kan je inschrijven voor de workshops bij kwekerij Silene in Buggenhout. Lieve Adriaensens toont je op 28 februari en 7 maart hoe het wel en niet moet en welke haar favorieten zijn. Meer info: www.silene.be


• KLEURIGE BAKKEN EN POTTEN
We noemden hier al de Helleborus om eventueel op het terras toe te passen maar uiteraard zijn er ook de primula's, viooltjes, hyacinten, narcissen, bellis... om kleur te brengen in de bloembakken of potten. Maar ook kruiden in potten zijn reeds verkrijgbaar. 


• OPRUIMEN
Heel binnenkort worden de vaste planten opnieuw wakker en zullen zich nieuwe jonge scheuten gaan vormen. Het wordt dus tijd om de laatste afgestorven plantendelen op te ruimen. Ze hebben nu wel het beste van zichzelf gegeven en zorgden voor decoratieve tafereeltjes in de tuin, tijdens de weinige echt winterse dagen.


• VERMEERDEREN
Klimplanten zoals Clematis en Lonicera kan je vermeerderen door afleggen. Uiteraard mag de bodem niet bevroren zijn. Het voordeel van afleggen is dat je soortechte nieuwe planten bekomt. Neem een stengel met krachtige knoppen en graaf een plastic pot met goede potgrond in. Maak met een scherp mes een snede in de stengel en druk de stengel goed in de potgrond.

Heesters zoals boerenjasmijn, kornoelje, forsythia, ribes, spiraea, tamarisk kunnen vermeerderd worden door winterstek.


BERKENSAP Wist je dat het sap van berken een heel goed middeltje is voor een voorjaarskuur? Je hebt er helemaal geen ingewikkelde toestellen voor nodig. Alles wat je moet doen is bij een berkenboom een tak af te snijden en aan die tak een lege plastic fles te hangen. Bind de fles goed vast aan de tak en verzwaar ze eventueel wat zodat de tak gebogen wordt en het sap goed in de fles kan druppelen. 


MOESTUIN Wat je in de moestuin al kan doen lees je hier


•   Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden deze maand.

07 februari

Perigeum

08 februari

Maan in dalende knoop

09 februari

Volle maan

16 februari

Laatste kwartier

19 februari

Apogeum

22 februari

Maan in klimmende knoop

25 februari

Nieuwe maan

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te                   verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te                           zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen