Deze week in de tuin : februari03
Deze week in de tuin - FEBRUARI 2009 - WEEK 8
Valentijn komt eraan maar daar zullen we het ook niet warm van krijgen. Terwijl in Australië immense Eucalyptuswouden in brand staan, blijft het hier bibberen en afwachten.
In het historische Vangeertenhof (Arboretum Kalmthout) is er dit weekend een unieke tentoonstelling van sneeuwklokjes. Je vindt er snijbloemen en plantjes van bijzondere cultivars. Je staat er versteld van de ontzettend knappe variatie aan verschillende sneeuwklokjes. De teksten van de tentoonstelling worden in een interessant boekje gebundeld dat te koop is in de boekenshop.
SCHOONMAAK
Misschien het moment om het hout in de tuin (tuinschermen, pergola’s, poorten…) een nieuwe laag beits te geven. Wat beits betreft kan je kiezen uit kleurloze of met een kleur. Diverse modieuze tinten zijn tegenwoordig in beits verkrijgbaar. Misschien zijn de felle, unieke kleuren van de huizen in Zweden u wel eens opgevallen. Men bouwt in Zweden al vele generaties van hout, het is ook een van de grootste houtproducenten ter wereld. In Zweden weet men dan ook wel iets af van kwaliteit als het op het beschermen van hout aankomt. Kijk maar eens op deze WEBSITE
Terrassen moeten misschien gereinigd worden en de groene aanslag verwijderd worden. Groene aanslag is na de winter een flink probleem. Zowel paden, terrassen, tuinmeubelen, muren als daken worden aangetast door algen en wieren. Er zijn diverse bestrijdingsmogelijkheden zoals met hogedrukreinigers, scheikundige producten en schadelijk bleekwater. Er zijn nu echter ook efficiënte milieuvriendelijke alternatieven. Green Off (Vilmorin)is zo’n product. Verkrijgbaar in flessen van 1L of bussen van5 L. Green Off is een product dat werkt op basis van enzymen en is in de meeste tuincentra verkrijgbaar. Ecostyle ontwikkelde 'GroenVreter' op dezelfde basis.
ROZEN
Het seizoen om rozen met blote wortel te planten loopt op zijn einde. Rozen in pot kunnen uiteraard nog steeds worden geplant. Zorg bij het planten voor een goede voorbereiding van het plantgat. Maak een diep en ruim plantgat en maak de ondergrond goed los. Vul aan met compost of aangepaste aarde. Hou er rekening mee dat de oculatieplaats 5cm onder het grondoppervlak steekt. Dit voorkomt vorstschade en vermindert de vorming van wilde scheuten. Na het planten de grond met de voet stevig aandrukken. (Tip van Rudy Velle Lens-rozen). Maart is normaal gezien de beste periode om rozen te snoeien (net voor de knoppen of ogen beginnen te zwellen). Let op dit geldt enkel voor her- of doorbloeiende soorten. Eénmaal bloeiende soorten worden onmiddellijk na de bloei gesnoeid. Wil je meer te weten komen over het snoeien van rozen dan kan je nog inschrijven voor de snoeidemo’s op de kwekerij Silene te Buggenhout op 21 februari. MEER INFO
Om voorsprong te nemen kan je nu al zomerbloeiende bloembollen oppotten en op een koele, vorstvrije plaats houden. Dahlia’s kunnen de laatste jaren opnieuw op de nodige belangstelling rekenen. Ze zijn dan ook verkrijgbaar in een uitgebreid assortiment en kleurenpallet.
ZELF ZAAIEN
Je kan starten met het zelf (voor-)zaaien van diverse eenjarigen. Een makkelijke soort is bijvoorbeeld Lathyrus odorata of reukerwten (ook wel pronkerwten genoemd).
Voor een demonstratie eenjarigen zaaien kan je ook terecht bij kwekerij Silene in Buggenhout op 28 februari en 7 maart. Vooraf inschrijven is verplicht. MEER INFO
GAZON
Wie denkt aan de aanleg van een gazon kan nu alvast starten met de voorbereiding van de grond. Dit is een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van een mooie grasmat maar soms wordt er te weinig aandacht aan besteed. Vanaf half maart kan je inzaaien maar grasrollen kunnen nu reeds uitgerold worden. Op een bestaande gazon kan je een laag compostaarde uitstrooien. Beschik je niet over compost dan kan je gebruik maken van bodemverbeterende aarde zoals Vivimus® of Fumelite®.
VOEDSEL
Binnenkort komen de vaste planten opnieuw tot leven. Tijdens de groeiperiode onttrekken deze planten veel voedingsstoffen aan de bodem. Daarom is regelmatig bemesten noodzakelijk. Werk nu organische meststoffen in rond de planten. Deze werken trager en geven geleidelijk hun voedingsstoffen af aan de planten. Doe dit in de border maar vergeet ook de hagen niet!!
VIJVER
Een vijver aanleggen vraagt een goede voorbereiding. Informeer je in een vijvercentrum en/of tuinbeurzen.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen