MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : januari04

401 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JANUARI 2009 WEEK 4


 week4jan09.jpg

Januari is een maand vol dilemma's. Na de winterse koude wordt het zachter (maar vochtig) en dan begint het toch te kriebelen. Het buitenseizoen komt in zicht. Na een periode van binnenzitten, plannen maken en nadenken over eventuele aanpassingen in de tuin kunnen we opnieuw stilaan aan de praktijk denken. Toch is het nog wat voorbarig om alles meteen uit de kast te halen.


• Goed nieuws om mee te starten is tch wel dat de zeer strenge en aanhoudende vorst van de afgelopen weken waarschijnlijk een slachting heeft aangericht onder de eikenprocessierupsen in Vlaanderen en Nederland. De overlast van de honderdduizenden brandharen die elke rups produceert zal dit jaar een stuk lager kunnen zijn. LEES MEER

 • Afgestorven plantendelen van vaste planten hebben hun beste tijd gehad. U kan ze nu opruimen en composteren of hakselen.
 • Onkruid blijft groeien. Om het onder controle te houden moet je het steeds tijdig verwijderen. Als je aan het schoffelen gaat moet je opletten voor de jonge 'neuzen' van planten en vooral bloembollen. Om preventief mos te bestrijden in het gazon kan je nu kalk strooien. Over het gebruik van kalk in de moestuin lees je hier meer.
 • Als het niet vriest kunnen de bessenstruiken gesnoeid worden. Verjongingssnoei bij bladverliezende heesters door één of meerdere oudere takken tot bij de basis weg te snoeien. Lei- en dakvormen bij bomen bijsnoeien door storende zijscheuten weg te  snoeien of in te korten. Wat ook vaak vergeten wordt is dat je bij bontbladige struiken de takken met groene bladeren moet weghalen. Doe je dit niet dan muteert de plant opnieuw naar zijn oorspronkelijke groene bladvorm.
 • Nog niet aan de schoonmaakbeurt van de serre gekomen? Doe dit dan nu. Reinig het glas zowel van binnen als van buiten om zoveel mogelijk licht door te laten. Zaaikistjes en bakjes controleren. Als je zaad van vorig jaar hebt overgehouden en je twijfelt of het nog bruikbaar is, kan een kiemproef uitsluitsel geven. Leg een aantal zaadjes op een schoteltje met vochtig papier (keukenrol) en bedek ze daar ook mee. Houd het papier vochtig bij een zoveel mogelijk constante temperatuur rond 20°C. Als na een tijd zowat 75% ontkiemd is de kiemkracht nog optimaal. Ontkiemen er minder zaden dan kan je het zaad nog wel gebruiken maar zal je beter dichter zaaien.

  Verrijk de bodem in de serre met de nodige meststoffen. Heel binnenkort kan de eerste spinazie, radijsjes gezaaid worden. Ook in de serre moet de grond voorbereid worden.

 • Op zware grond (klei) kan de moestuin nu best in winterbedden worden gelegd. Spit de grond om en werk goed verteerde compostgrond onder of ander organisch materiaal. Tijdens vorstperiodes zullen de grove kluiten gebroken worden. over dat spitten bestaan grote meningsverschillen. Voor de ene groep is het volledig taboe terwijl anderen het elk jaar (met succes) opnieuw toepassen. Spitten kan vooral nuttig zijn om bodemverbeterende middelen (stalmest, compost) onder te werken of om een harde laag in de bodem te breken. Organisch bodemverbeterende middelen in korrelvorm (gedroogde koemestkorrels) kunnen ook met een schoffel of cultivator ingewerkt worden.
 • Planten en verplanten kan nog steeds als het niet vriest. Bomen en bladverliezende heesters (hagen) bijvoorbeeld. Planten die niet op hun plaats staan kunnen nog worden verplaatst. Zorg voor een flinke wortelkluit bij het uitgraven en geef de planten een beschermende mulchlaag rond de basis. Heb je nog geen definitieve plaats, plant ze dan voorlopig in potten.
 • Paden en terrassen controleren. Beschadigde verhardingen werken onkruidgroei in de hand. Eventueel mos en groenaanslag verwijderen.
 • Verlucht de winterberging regelmatig en controleer de planten op schimmel- of insectenaantasting. Kijk of er planten zijn die moeten verpot worden.
 • Winterstek kan nog genomen worden van bladverliezende heesters zoals Cornus, Ribes, Deutzia, Hydrangea, Forsythia, Philadelphus, Buddleja. Neem stekken van uitgerijpte, verhoute twijgen. Snij jonge, verhoute twijgen van de moederplant en verdeel die in takjes van ongeveer 30cm. Draag er wel zorg voor dat elk takje boven- en onderaan voorzien is van een oog (dit is de plek waar een blad gestaan heeft). Bewaar de stekken in volle grond in de schaduw, om ze in maart uit te zetten.
 • Binnenkort staat de Helleborus weer volop in de belangstelling. Wist je dat je bij Helleborus gerust de bladeren kan wegknippen om meer te genieten van de bloemen?
 • Noteer alvast in je agenda:

 • • In het Arboretum van Kalmthout kan je terecht voor een wandeling tussen de Hamamelissen en andere bloeiende struiken. Website
  • Ook in de plantentuin van Meise kan je vanaf 16 januari tot 20 maart wandelen tussen allerlei bloeiende heesters en planten. In diezelfde plantentuin (Kasteel) kan je nog tot en met 1 februari terecht voor een tentoonstelling rond Botanische illustraties. Website


  • Voor bloeiende helleborussen kun je vanaf 19 januari terecht bij Koen Van Poucke in Sint-Niklaas. Website


  • 24-25 januari en 7-8 februari zijn het sneuwklokjesdagen bij Alpenplantenkwekerij Cathy Portier in St. Kruis Brugge Website

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden.

18 jan.Laatste kwartier
23 jan.Apogeum
26 jan.Nieuwe maan Maan in klimmende knoop

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode om te bemesten. Ook om wortelgewassen te zaaien of te planten.

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpgblanco_80(1).jpg 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen