MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : januari

740 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JANUARI 2009 WEEK 5


  week5januari09.jpg

Februari komt in zicht en we kunnen alvast ‘vieren’ dat de dagen langer worden. Op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis, is Maria Lichtmis het feest van het licht en de komst van het voorjaar. Goed nieuws dus voor wie lijdt onder een winterdepressie, want het blijkt dat lichttherapie een prima behandeling is voor zo’n depressie. Trek dus naar buiten en geniet van het daglicht dat beetje bij beetje langer wordt.

Nu de schaatsen voorlopig weer in het vet zitten en de droom van een elfstedentocht weer is opgeborgen, kunnen we enkel nog terugblikken op de koudste periode sinds de winter van 1997.  Wat we nu mogen verwachten is vooral 'nattigheid'.

 • CASORON Casoron is een selektief en totaal herbicide op basis van dichlobenil dat vooral onder houtige gewassen word toegepast. Op Europees vlak werd beslist dat de erkenning voor bestrijdingsmiddelen op basis van dichlobenil wordt ingetrokken. Casoron mag nog verkocht worden tot 18 juni 2009 en worden toegepast tot 18 maart 2010.

  Ook de middelen op basis van chloraat (ook natriumchloraat) en napropamide verdwijnen. Producten zoals Gorsit, Herbit, Netosol en Occysol mogen nog worden verkocht tot 10 mei 2009 en worden toegepast tot 10 mei 2010.

 • Misschien denkt u eraan om een tuinpad aan te leggen als verbinding tussen het huis/terras en het tuinhuis, of gewoon als wandelpad langs het gazon of de border. Een natuurlijk ogend pad bekom je al snel door grond uit te graven, een onkruidfolie aan te brengen en daarboven boomschors of gehakseld materiaal te leggen. LEES MEER
 • In de moestuin kan de voorbereiding van de percelen starten. Werk bodemverbeteraars of organische meststoffen onder. Bij organische meststoffen komen de voedingsstoffen slechts geleidelijk vrij. Controleer regelmatig opgeslagen groenten zoals winterwortelen, prei. Haal rotte exemplaren weg van tussen de nog gezonde planten. Denk ook eens aan de nieuwe indeling van de moestuin en stel een teeltplan op.
 • Denkt u aan de aanleg van een gazon dan begin je ook hierbij het best met het voorbereiden van het perceel: omspitten, onkruidvrij maken en zorgen voor een goede bodemstructuur en voldoende voedingsstoffen. LEES MEER
 • Planten en verplanten kan volop bij deze temperaturen. De laatste jaren worden er minder en minder heesters aangeplant en dat is betreurenswaardig. Enkel de haagplanten vinden nog hun weg naar de tuin en groenblijvende soorten zoals taxus en buxus, maar voor de rest wordt meer aandacht geschonken aan vaste planten. Heesters, ook bladverliezende, zijn nochtans een verrijking voor de tuin. Ze kunnen toegepast worden als achtergrond in een border, maar een goedgekozen heester als solitair aangeplant vormt na enkele jaren een mooie takkenstructuur die in de winter de tuin accentueert. Soorten die hiervoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: amelanchier, hamamelis, syringa, fothergilla.
 • Snoei fruitbomen, bessenstruiken, leibomen, laatbloeiende clematissoorten (in bloei na juni). Deze laatste mag je gewoon flink inkorten tot zowat 50cm boven de grond, boven een gezonde knop. Voorjaarsbloeiende heesters nu NIET meer snoeien.
 • Voor een gezonde winterwandeling kan je terecht in het Arboretum van Kalmthout en in de Nationale Plantentuin in Meise waar je de komende weken tussen de winterbloeiende planten kan flaneren. Vraag de folder aan de kassa.

  Een aanrader is ook een bezoek aan de kwekerij Le Try waar je van 27 januari tot 1 februari terecht kan om winterbloeiers te ontdekken. Meer info www.letry.be

  Februari is ook de maand van de Helleborus. Voor een overzicht van activiteiten en open-deur-dagen bij gespecialiseerde kwekerijen. KLIK HIER.

 • In de huiskamer zal de poinsettia  of kerstster waarschijnlijk te lijden hebben onder de te hoge temperaturen. Verhuis de plant naar een koelere ruimte.

  Ook opgepotte bloembollen zoals hyacinten hou je best koel. Zijn ze uitgebloeid, dan knip je de bloemen weg en kan je ze later in de tuin uitplanten. Succes is niet gegarandeerd maar het proberen waard. Camellia wordt nu ook aangeboden als kamerplant, maar de temperaturen in de huiskamer zijn voor deze plant teveel van het goede. Een koele lichte plaats en zo weinig mogelijk de plant verplaatsen of verdraaien en kalkarm water geven.

  Voor de huiskamer kan je al een eerste boeket uit eigen tuin voorzien met de bloeitakken van forsythia en prunus of siertakken van cornus-soorten en hazelaar Extra tip: amaryllis (Hippeastrum) overhouden

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen