MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin: juli

318 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

week_28.jpg

De zomer en vakantie zijn begonnen maar de warmte neemt nu toch wat gas terug. Belgische zomers hebben nu eenmaal een reputatie van wisselvalligheid, en deze reputatie zal de komende dagen nog maar eens bevestigd worden.

 

 

 

1- AANDACHTSPUNTEN VOOR JULI

Ziekten en plagen kun je maar best voorkomen om te vermijden dat je moet ingrijpen. De zomer en het warme weer zorgen er echter ook voor dat plagen en ziekten snel uitbreiden. MEER INFO

 

2- WATER OPVANGEN

Bij regenbuien kan je in de zomer maar best het regenwater opvangen om een reserve aan te leggen in (ondermeer) regentonnen.

 

 

3- LAVENDEL OOGSTEN

De lavendelbloemen bereiken hun hoogtepunt. Tijd om te oogsten en te drogen. MEER INFO

 

4- HORTENSIA STEKKEN

Hortensia's staan de laatste jaren weer volop in de belangstelling. De plant heeft dan ook een aantal opmerkelijke kwaliteiten. Wat misschien minder bekend is, is dat de plant ook makkelijk kan vermeerder worden door het nemen van stekken. MEER INFO

 

 

5- DE VOEDSELVOORRAAD AANVULLEN

Als de buxus, taxus, coniferen en hagen gesnoeid zijn, mag je ze best nog wat extra voeding geven. De komende (eventuele) regenbuien zijn een ideaal moment om meststoffen te strooien. Ook de rozen en het gazon hebben recht op extra voeding.

 

6- IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE...

Tegenwoordig krijgen producten op basis van natuurlijke producten opnieuw de aandacht die ze verdienen. Zowel in medicatie als in cosmetische producten heeft men de heilzame werking van een aantal planten herontdekt. Zo staan Calendula en Arnica al eeuwen bekend om hun therapeutische eigenschappen. Samen met de kleine brandnetel vormen ze de basis van drie zalven die Weleda ontwikkelde om te gebruiken bij diverse ongemakken.

Calendula of goudsbloem doet reeds vele eeuwen wonderen bij huidirritaties en als huidverzorger, dankzij haar reinigende en desinfecterende eigenschappen. Calendula zalf of spray reinigt en verzorgt huidirritaties en stimuleert de vorming van nieuw huidweefsel.

Bij klussen, spelen of sporten is het snel gebeurd: je slaat op je vinger of je komt ten val. Arnica heeft een herstellende functie bij kneuzingen en werkt weldadig op overbelaste spieren. Na een valpartij kan een Arnica kompres op het hoofd het flauwtegevoel verlichten. Arnica wordt niet voor niets ‘valkruid’ genoemd.

De brandharen op de bladeren van de kleine brandnetel (Urtica Urens) scheiden bij aanraking een bijtend vocht af dat op de huid branderige jeukende bultjes veroorzaakt. Toch kan hij juist helpen bij jeukende huid, want verwerkt tot extract is zijn werking namelijk omgekeerd. Combudoron zalf van Weleda is een samenstelling van brandnetel en Arnica. De zalf of spray verzacht de huid na een dagje (te)intensieve zon of jeuk door een muggen- of wespensteek. Meer info  www.weleda.be  of   www.weleda.nl

 

7- OOK VOGELS HEBBEN DORST

Bij warm en droog weer kunnen ook de vogels nood hebben aan water. Voorzie een drinkbak of -schaal in de tuin met water dat regelmatig ververst wordt.

 

8- VIJVER

Hou het waterniveau in de gaten en vul aan indien nodig. Water verdampt namelijk snel tijdens de zomer. Bij gebrek aan zuurstof in het water kunnen de vissen naar de oppervlakte komen om naar lucht te happen. Een luchtpomp kan hier de oplossing brengen

 

 

9- MOESTUIN
In de moestuin moet je de tomaten in het oog houden en regelmatig dieven. Meer daarover lees je in onze aparte moestuinrubriek.

De moestuin deze maand.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen