Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Deze week in de tuin : juli02

222 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JULI 2009 WEEK 28


week_28.jpg
De zomer en vakantie zijn begonnen maar de warmte neemt nu toch wat gas terug. Belgische zomers hebben nu eenmaal een reputatie van wisselvalligheid, en deze reputatie zal de komende dagen nog maar eens bevestigd worden.

1.

AANDACHTSPUNTEN VOOR JULI Ziekten en plagen kun je maar best voorkomen om te vermijden dat je moet ingrijpen. De zomer en het warme weer zorgen er echter ook voor dat plagen en ziekten snel uitbreiden. MEER INFO
2.

WATER OPVANGEN Bij regenbuien kan je in de zomer maar best het regenwater opvangen om een reserve aan te leggen in (ondermeer) regentonnen.

3.

LAVENDEL OOGSTEN De lavendelbloemen bereiken hun hoogtepunt. Tijd om te oogsten en te drogen. MEER INFO

4.

HORTENSIA STEKKEN Hortensia's staan de laatste jaren weer volop in de belangstelling. De plant heeft dan ook een aantal opmerkelijke kwaliteiten. Wat misschien minder bekend is, is dat de plant ook makkelijk kan vermeerder worden door het nemen van stekken. MEER INFO
5.

DE VOEDSELVOORRAAD AANVULLEN Als de buxus, taxus, coniferen en hagen gesnoeid zijn, mag je ze best nog wat extra voeding geven. De komende (eventuele) regenbuien zijn een ideaal moment om meststoffen te strooien. Ook de rozen en het gazon hebben recht op extra voeding.
6.

IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE... Tegenwoordig krijgen producten op basis van natuurlijke producten opnieuw de aandacht die ze verdienen. Zowel in medicatie als in cosmetische producten heeft men de heilzame werking van een aantal planten herontdekt. Zo staan Calendula en Arnica al eeuwen bekend om hun therapeutische eigenschappen. Samen met de kleine brandnetel vormen ze de basis van drie zalven die Weleda ontwikkelde om te gebruiken bij diverse ongemakken.

Calendula of goudsbloem doet reeds vele eeuwen wonderen bij huidirritaties en als huidverzorger, dankzij haar reinigende en desinfecterende eigenschappen. Calendula zalf of spray reinigt en verzorgt huidirritaties en stimuleert de vorming van nieuw huidweefsel.

Bij klussen, spelen of sporten is het snel gebeurd: je slaat op je vinger of je komt ten val. Arnica heeft een herstellende functie bij kneuzingen en werkt weldadig op overbelaste spieren. Na een valpartij kan een Arnica kompres op het hoofd het flauwtegevoel verlichten. Arnica wordt niet voor niets ‘valkruid’ genoemd.

De brandharen op de bladeren van de kleine brandnetel (Urtica Urens) scheiden bij aanraking een bijtend vocht af dat op de huid branderige jeukende bultjes veroorzaakt. Toch kan hij juist helpen bij jeukende huid, want verwerkt tot extract is zijn werking namelijk omgekeerd. Combudoron zalf van Weleda is een samenstelling van brandnetel en Arnica. De zalf of spray verzacht de huid na een dagje (te)intensieve zon of jeuk door een muggen- of wespensteek. Meer info  www.weleda.be  of   www.weleda.nl

7.

OOK VOGELS HEBBEN DORST Bij warm en droog weer kunnen ook de vogels nood hebben aan water. Voorzie een drinkbak of -schaal in de tuin met water dat regelmatig ververst wordt.

8.

VIJVER Hou het waterniveau in de gaten en vul aan indien nodig. Water verdampt namelijk snel tijdens de zomer. Bij gebrek aan zuurstof in het water kunnen de vissen naar de oppervlakte komen om naar lucht te happen. Een luchtpomp kan hier de oplossing brengen

9.

In de moestuin moet je de tomaten in het oog houden en regelmatig dieven. Meer daarover lees je in onze aparte moestuinrubriek.


•  

De moestuin deze maand.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

24 juni

Maan in dalende knoop

29 juni

Eerste kwartier

07 juli

Volle maan Apogeum

08 juli

Maan in klimmende knoop

15 juli

Laatste kwartier

21 juli

Perigeum Nieuwe maan

22 juli

Maan in dalende knoop

28 juli

Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender  


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen