MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : juli04

365 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JULI 2009 WEEK 30


dezeweek_juli_09.jpg
De hondsdagen komen er aan. Onweer en zwoele temperaturen zijn de vaste onderdelen. Helaas zijn deze dagen ook weer geen wet van Meden en Perzen, want onweer kunnen we wel verwachten maar dit zal de zwoele temperaturen wegspoelen.

1.

HONDSDAGEN De periode die er nu aankomt van zondag 19 juli tot 18 augustus is de periode die we dus ‘de Hondsdagen’ noemen. Dit is -of zou- een periode moeten zijn  van heel zwoel weer en waarin regelmatig onweer mogelijk is. De Hondsdagen ontlenen hun naam aan het weer zichtbaar worden van Sirius in het ochtendgloren. Sirius is de helderste ster van het sterrenbeeld de Hond. Voor de Egyptenaren vielen de Hondsdagen samen met de jaarlijks terugkerende overstroming van de Nijl.
2.

FUCHSIA'S Bij Fuchsia's De Nachtwaker in Moorslede kan je van 18 tot 26 juli terecht in de vernieuwde showtuin. Naast Fuchsia's kan je er ook terecht voor passiflora's en terrasplanten. LEES MEER

3.

RONDLEIDINGEN PLANTENTUIN GENT De Gentse feesten staan voor de deur. In de rand van al dat feestgedruis zijn er van 18.7 tot 27.7 dagelijks (telkens van 14.30 tot 16u) gratis rondleidingen verzorgd door gidsen, in de Plantentuin van de Gentse Universiteit.

LEES MEER
4.

HET IS GOED KERSEN ETEN... Voortaan kan je ook kersen online bestellen. Vaak zijn er geen Belgische kersen in de grootwarenhuizen te vinden, daarom is fruitteler Karel Vaes met dit initiatief begonnen. Op zijn bedrijf HELLINGENFORT in Borgloon kan je nog van meer lekkers genieten... MEER INFO 
5.

FATSOENEREN Bij uitgebloeide struiken en planten mag je steeds de uitgebloeide bloemen wegknippen en ze lichtjes bijsnoeien. Dit geldt ondermeer voor lavendel, wijnruit, rozemarijn, tijm, spirea. Ook bij de blauweregen (Wisteria) zal je merken dat de jonge, eenjarige twijgen die de plant in de zomer aanmaakt weelderig naar alle kanten uitgroeien. Deze mag je het hele seizoen door terugknippen. Je kan ze helemaal tot bij de stam wegsnoeien als het de bedoeling is om deze te laten verhouten, of je kort ze tot zo’n 10cm bij de stam in.
6.

KOMKOMMERTIJD Komkommers zijn veelzijdige groenten die ook in potten kunnen geteeld worden. Ze zijn zeer productief en door regelmatig de jonge vruchten te oogsten geef je de planten impulsen om nieuwe vruchten aan te maken.
7.

SCHOFFELEN Wanneer de bodem met rust wordt gelaten tijdens een warme, droge periode, vormt zich een harde droge korst op de bovenste laag die bij het watergeven geen of weinig water doorlaat. Zo kan het zijn dat, ondanks dat je de planten water geeft, de bladeren toch slap gaan hangen.  Het is dus noodzakelijk om met een hark of cultivator die droge laag regelmatig te breken zodat het water en eventueel daaraan toegevoegde voedingsstoffen in de bodem kan dringen en door de plantenwortels kan worden opgenomen.

8.

GOED OM WETEN: KURK Tijdens de zomer, thuis of op vakantie, is een fles wijn nooit ver weg. Tegenwoordig kan je op wijnflessen ook schroefdoppen vinden, maar kurk is eigenlijk al honderden jaren hét middel om een wijnfles af te sluiten. Zo’n kurk is een echt natuurproduct, gesneden uit de bast van de kurkeik. Een kurkeik moet 25 jaar oud zijn vóór zijn bast voor het eerst gebruikt kan worden. Daarna doet hij er telkens negen jaar over om een nieuwe bruikbare bast te kweken.

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

15 juli

Laatste kwartier

21 juli

Perigeum Nieuwe maan

22 juli

Maan in dalende knoop

28 juli

Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender  


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen