MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : juli05

1112 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JULI 2009 WEEK 31


exotische_tuin.jpg

 

1.

 

EXOTISCHE TUINEN

Ook dit jaar zijn er Open Exotentuinen.  Na een van de strengste winters van de laatste tientallen jaren laten enkele exotenliefhebbers graag zien wat er mogelijk is in ons gematigd klimaat, met af en toe een strenge winter. Palmen, bananen, cactussen, vijgen, kiwi's, druiven, boomvarens... er zijn blijkbaar veel mogelijkheden. In België en Nederland kan je de tuinen bezoeken op 25-26 juli en 29-30 augustus. LEES MEER

2.

 

HELP EEN HANDJE

Omdat de egel het moeilijk heeft in de natuur is 2009 uitgeroepen tot het jaar van de egel. Ook in de tuin kan de egel het moeilijk hebben en moet hij onverwachte hindernissen nemen. Zo kunnen de dieren naar een vijver trekken om te drinken. Dat kan problemen geven wanneer het water te laag staat, door verdamping in de zomer. Door de steile randen, bij moderne, strakke vijvers, en de lage waterstand slaagt de egel er niet meer in uit de vijver te klauteren en verdrinkt. Plaats daarom een plankje dat de bodem met de rand verbindt.

3.

 

ONKRUIDEN VAKER RESISTENT TEGEN GLYFOSAAT

Steeds meer onkruiden ontwikkelen weerstand tegen glyfosaat, de werkzame stof die ondermeer in Roundup zit. Dat concluderen onderzoekers van de Purdue Universiteit in de Amerikaanse staat Indiana.

Volgens onderzoeker Bill Johnson is de toename van onkruiden die resistent zijn tegen glyfosaat een gevolg van het overmatige gebruik van Roundup. Als boeren hiermee doorgaan wordt het gebruik van glyfosaat steeds minder effectief volgens Johnson.

4.

 

ZELDZAME CHINESE BOOM TERUG IN BLOEI

De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi  gaat in Arboretum Kalmthout opnieuw bloeien. In de 150 jaar oude botanische tuin zal het pas de derde keer zijn dat deze boom bloeit, het wordt de vijfde grote waarneming in Europa. De bloei kondigt zich deze keer spectaculairder en grootser dan ooit aan, er zijn immers meer bloempluimen dan alle voorgaande bloeiperiodes bij elkaar.

Een bloeiende Emmenopterys blijft een unieke en bijzondere gebeurtenis, niet alleen voor botanici maar zeker ook voor iedere tuin- en plantenliefhebber is het een niet te missen hoogtepunt. Ook al dateert de vorige bloeiperiode van niet zo lang geleden, het blijft erg onzeker wanneer deze boom gaat bloeien, met een beetje pech moet men er al gauw 20 jaar of langer op wachten!

 

Vertegenwoordiger uit de koffiefamilie 

Emmenopterys henryi is een soort uit de familie van de Rubiaceae waartoe ook de koffieplant behoort. De meeste soorten groeien echter in de tropen, deze Emmenopterys groeit gewoon buiten in de arboretumtuin. In de natuur groeien de bomen in centraal en zuidwest China, maar ook in het noorden van Myanmar en Thailand. De boom kan zeer oud worden, in 2004 ontdekte men tijdens een plantenexpeditie een exemplaar van maar liefst 45m hoog en vermoedelijk 1000 jaar oud.  Door de ontginning van de bossen en de ongebreidelde groei van de locale landbouw zijn vele Emmenopterys verloren en wordt de soort ernstig bedreigd in haar voortbestaan.

Wie deze prachtige boom in bloei kan bewonderen zal de uitspraak van Ernest Wilson, zijn ontdekker, onmiddellijk begrijpen: 'One of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests …'. Opvallend zijn immers de vergrote, witte kelkbladeren die veel gelijkenis vertonen met deze van Schizophragma, een klimplant verwant aan de klimhortenisa. De crèmewitte, trompetvormige bloemen staan in grote pluimen verspreid in de boomkroon en verspreiden een lichte maar zeer aangename geur. In elke cluster van bloemen staan niet alle individuele bloempjes op hetzelfde ogenblik open waardoor de bloeiperiode relatief lang is. 

De soort werd aan het einde van de 19de eeuw ontdekt door de bekende plantenjager Ernest Wilson. Pas in 1907 slaagde men er in Kew Gardens in om een levend exemplaar aan te planten. De eerste bloei liet bijna 70 jaar op zich wachten! Belangrijke bloeiwaarnemignen waren er tot nu toe enkel in Villa Taranto (Italië, 1971), Wakehurst Place (Groot-Brittannië, 1987) en Kalmthout (België, 1987 en 2006). 

 

Een stelling met waarnemingsplatformen 

Daar de bloemen in de boom bijna allemaal aan de bovenste takken verschijnen en hoog boven de grond hangen komt er een stelling met twee waarnemingsplatformen. Op deze manier is het mogelijk om de bloemen op een veilige manier van dichtbij te bewonderen. Er zijn twee verschillende niveaus, het hoogste op meer dan 4 meter; De stelling zal eind juli of begin augustus geïnstalleerd worden. 

Het blijft een mysterie … Het blijft een mysterie waarom een bloeiende Emmenopterys zo’n zeldzaamheid is …

LEES MEER

 arb._kalmthout.jpg

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen