Deze week in de tuin : juni
Juni is een drukke en b(l)oeiende tuinmaand. Sinds enkele jaren wordt de maand juni ook gekoppeld aan het composteren. Dit jaar ligt de nadruk op het snoeisel en vooral hoe je daar op een creatieve manier kan mee omspringen. Het thema is dan ook 'Zet uw snoeihout aan het werk'.
Deze week in de tuin - JUNI
B(L)OEIEND
De tuin staat er nu waarschijnlijk op zijn voordeligst bij met veel bloeiende planten. Goed om weten is dat u bij vaste planten een tweede bloei kan forceren door ze na de bloei met een derde terug in te korten. Dit kan bijvoorbeeld met Geranium endressii, campanula-soorten, Sidalcea, Salvia nemorosa, Delphinium (ridderspoor).
ONGEDIERTE
Er zijn dit jaar opnieuw veel slakken. Zowel in de siertuin als in de moestuin. Het zijn vooral de naaktslakken die de meeste schade aanrichten. LEES MEER
Ook andere plaagdieren zoals bladluizen en taxuskever zetten de aanval in.
De naam taxuskever is voor velen misschien misleidend, omdat men denkt dat deze kever enkel de taxus aantast. De waardplantenlijst van deze lastige parasiet is echter zeer uitgebreid. De volwassen kever vreet hier en daar aan de bladranden van planten zoals bergenia (schoenlappersplant), Euonymus (kardinaalshoed), rhododendron enz. Het zijn echter de larven die de meeste schade aanrichten omdat zij aan de wortels vreten. De kever zal binnen zowat een maand zijn eieren afleggen en deze komen dan in de loop van augustus uit. Opletten dus.
MESTSTOFFEN
Rozen stelen de show in deze periode. Geef ze nu nogmaals een bemesting met een potasrijke meststof. Deze meststof kan je ook voor de tomaten gebruiken. Uiteraard kan je de rozen verwerken in boeketten maar er is meer: de rozenblaadjes zijn ook een decoratief element om te gebruiken op de tafel. Gewoon uitstrooien of in een sierkom met water laten drijven.
ZAAIEN
Vergeet niet om nog tweejarige planten te zaaien zoals vergeet-me-nietjes (Myosotis), muurbloem (Erysimum), vingerhoedskruid (Digitalis), viooltje (Viola), duizendschoon (Dianthus barbatus), judaspenning (Lunaria), stokroos (Alcea), scharlei (Salvia sclarea). Zaai op een beschaduwde plek en hou het zaaibedje steeds vochtig. Bescherm de jonge zaailingen tegen felle zon. Als er zich twee a drie blaadjes hebben gevormd kan je de jonge plantjes verspenen.
WATERLELIES
Als u nu nog waterlelies koopt, plant ze dan in speciaal daarvoor bestemde plantmandjes. Laat ze niet staan in de kweekmandjes waarin u ze kocht. Zet ze in grotere exemplaren zodat ze zich voldoende kunnen ontwikkelen. Om uitspoeling te voorkomen bekleed je de mandjes best met een jutedoek of iets dergelijks. Maak gebruik van aangepaste leliegrond (met klei). Voordat ze op de definitieve diepte worden gezet zet u ze eerst een tijdje op een minder diepe plek (de helft van de uiteindelijke plantdiepte bijvoorbeeld). Als de plant voldoende drijfbladeren heeft ontwikkeld mag ze naar de definitieve standplaats.
VIJVERRAND
Vindt u dat de vijverrand niet voldoende is afgewerkt en dat er bijvoorbeeld nog teveel folie zichtbaar is, maak dan gebruik van kruipende oeverplanten zoals bijvoorbeeld Lysimachia nummularia. Met zijn kruipende groeiwijze is hij heel geschikt om snel de vijverrand te bedekken.
GUNNERA
De gunnera is een decoratieve bladplant met opvallend grote bladeren die aan rabarber doen denken. Hou er rekening mee dat het een moeras- en oeverplant is, die dus behoefte heeft aan veel water. Hij mag zelfs met zijn voeten in het water staan. Het grote blad verdampt veel water en heeft door zijn omvang ook geregeld wat extra meststof nodig.
TIP: Grasmaaiers en heggenscharen...hou het een beetje stil in de tuin uit sympathie voor de studenten, tenslotte weten we allemaal wat studeren betekent...
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen