MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Deze week in de tuin : juni

841 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Deze week in de tuin - JUNI 2009 WEEK 25


snoeien_deze_week.jpg

In deze periode kunnen er volop  bladverliezende- en bladhoudende hagen en buxus en taxus worden gesnoeid. Misschien kan dit je op ideeën brengen als je op zoek bent naar tuinmateriaal voor vaderdag?

 

1.

 

SNOEIEN

Als er nog hagen moeten gesnoeid worden gebeurt dit best voor de langste dag. Na het snoeien meststof uitstrooien langs de hagen en lichtjes onderwerken.

2.

 

UITSTAP

1. Dit weekend gaan de deuren van de kasteeltuin van HEX opnieuw open voor het publiek. Naast de schitterende rozentuin kan je er ook de prachtige moestuin bewonderen. MEER INFO Misschien kan je dit combineren met een bezoek aan de 'Romantische tuinenroute van Dina Deferme, waarin 5 tuinen zijn opgenomen. MEER INFO 

2. In Meise (Nationale Plantentuin) is er de jaarlijkse ZOMERHAPPENING Van vrijdag 12  tot zondag 14 juni van 10 - 18u MEER INFO

3. In Reet zijn er bij Orangerie Jaeken op 13 en 14 juni de Agapanthusdagen. MEER INFO

4. Liefhebbers van Hortensia's moeten richting Melle waar kwekerij Pieters op 13 en 14 juni opendeurdagen houdt.

3.

 

OPVULLEN

Gaten in borders en perken kunnen nog opgevuld worden met vaste planten die in pot zijn gekweekt of éénjarigen. Gebreken of fouten in de border kan je nu best noteren of je neemt foto’s zodat je in het najaar kan bijsturen of herwerken.
4.

 

GAZON

De groei zit er goed in en gazons moeten dan ook regelmatig gemaaid worden. Bij aanwezigheid van onkruiden in het gazon kan je gebruik maken van een gazonherbicide of je kan meststof strooien waaraan een herbicide is toegevoegd. Strooi niet bij droge periodes. Als geen regen wordt voorspeld moet het gazon met de tuinslang vochtig gemaakt worden.

Wie houdt van een mooi afgelijnde grasmat zal regelmatig de kanten moeten bijknippen.

4.

 

SNOEIEN

Knip met de snoeischaar de uitgebloeide rozen weg tot aan het eerste takje met 5 blaadjes, om herbloei te stimuleren. Uiteraard geldt dit niet voor éénmalig bloeiende rozen en wanneer je in het najaar rozenbottels wenst te plukken. Bij droog weer moeten ook de rozen regelmatig water krijgen en ook wat extra meststof na de eerste bloei kan geen kwaad.

Ook bij rhododendron moeten de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt.

Bij helleborus mag je de oude, lelijke bladeren tot bij de grond afknippen.

5.

 

ONKRUID

Blijf onkruid de baas. Zaadonkruid zoals brandnetels, kleine veldkers, weegbree , madeliefjes en straatjesgras laat je best niet in het zaad komen. Als alle onkruid is verwijderd kan je een mulchlaag aanbrengen (of de oude aanvullen) rond de planten, nu de grond goed vochtig is. Met de mulchlaag beperk je het vochtverlies in de bodem en kan je de onkruidgroei onderdrukken.

6.

 

AFGESTORVEN

Lentebloeiende bollen zoals tulpen en hyacinten, waarvan het blad nu volledig is verdroogd, kunnen eventueel worden opgegraven en op een koele, droge en luchtige plaats worden bewaard tot in de herfst. U kan echter ook de bollen laten zitten en de bollen na 4 à 5 jaar, als de bloei achteruitgaat, gewoon vervangen door nieuwe.

7.

 

VIJVER Verwijder regelmatig algen en wieren uit de vijver. Controleer eventueel de waterwaarden. Geef vissen niet teveel voedsel. Ook bij moeras- en oeverplanten moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen.

8.  De moestuin deze maand.
9.

 

DAHLIA'S

Indien je extra grote dahlia’s wilt, dan moet je de zwakke bloemstengels verwijderen nog voor ze in knop komen. Behoud maximaal drie à vier sterke scheuten per plant. Dahlia’s zijn tuk op een extra gift kaliumrijke mest (bijvoorbeeld tomatenmest).

10.

 

TIP Grasmaaiers en heggenscharen...hou het een beetje stil in de tuin uit sympathie voor de studenten, tenslotte weten we allemaal wat studeren betekent...

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen