Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Deze week in de tuin : juni03

Deze week in de tuin - JUNI 2009 WEEK 25


snoeien_deze_week.jpg
In deze periode kunnen er volop  bladverliezende- en bladhoudende hagen en buxus en taxus worden gesnoeid. Misschien kan dit je op ideeën brengen als je op zoek bent naar tuinmateriaal voor vaderdag?

1.

SNOEIEN 1 Als er nog hagen moeten gesnoeid worden gebeurt dit best voor de langste dag. Na het snoeien meststof uitstrooien langs de hagen en lichtjes onderwerken.
2.

UITSTAP 1. Dit weekend gaan de deuren van de kasteeltuin van HEX opnieuw open voor het publiek. Naast de schitterende rozentuin kan je er ook de prachtige moestuin bewonderen. MEER INFO Misschien kan je dit combineren met een bezoek aan de 'Romantische tuinenroute van Dina Deferme, waarin 5 tuinen zijn opgenomen. MEER INFO 

2. In Meise (Nationale Plantentuin) is er de jaarlijkse ZOMERHAPPENING Van vrijdag 12  tot zondag 14 juni van 10 - 18u MEER INFO

3. In Reet zijn er bij Orangerie Jaeken op 13 en 14 juni de Agapanthusdagen. MEER INFO

4. Liefhebbers van Hortensia's moeten richting Melle waar kwekerij Pieters op 13 en 14 juni opendeurdagen houdt.

3.

OPVULLEN

Gaten in borders en perken kunnen nog opgevuld worden met vaste planten die in pot zijn gekweekt of éénjarigen. Gebreken of fouten in de border kan je nu best noteren of je neemt foto’s zodat je in het najaar kan bijsturen of herwerken.
4.

GAZON De groei zit er goed in en gazons moeten dan ook regelmatig gemaaid worden. Bij aanwezigheid van onkruiden in het gazon kan je gebruik maken van een gazonherbicide of je kan meststof strooien waaraan een herbicide is toegevoegd. Strooi niet bij droge periodes. Als geen regen wordt voorspeld moet het gazon met de tuinslang vochtig gemaakt worden.

Wie houdt van een mooi afgelijnde grasmat zal regelmatig de kanten moeten bijknippen.

4.

SNOEIEN 2 Knip met de snoeischaar de uitgebloeide rozen weg tot aan het eerste takje met 5 blaadjes, om herbloei te stimuleren. Uiteraard geldt dit niet voor éénmalig bloeiende rozen en wanneer je in het najaar rozenbottels wenst te plukken. Bij droog weer moeten ook de rozen regelmatig water krijgen en ook wat extra meststof na de eerste bloei kan geen kwaad.

Ook bij rhododendron moeten de uitgebloeide bloemen worden weggeknipt.

Bij helleborus mag je de oude, lelijke bladeren tot bij de grond afknippen.

5.

ONKRUID Blijf onkruid de baas. Zaadonkruid zoals brandnetels, kleine veldkers, weegbree , madeliefjes en straatjesgras laat je best niet in het zaad komen. Als alle onkruid is verwijderd kan je een mulchlaag aanbrengen (of de oude aanvullen) rond de planten, nu de grond goed vochtig is. Met de mulchlaag beperk je het vochtverlies in de bodem en kan je de onkruidgroei onderdrukken.

6.

AFGESTORVEN Lentebloeiende bollen zoals tulpen en hyacinten, waarvan het blad nu volledig is verdroogd, kunnen eventueel worden opgegraven en op een koele, droge en luchtige plaats worden bewaard tot in de herfst. U kan echter ook de bollen laten zitten en de bollen na 4 à 5 jaar, als de bloei achteruitgaat, gewoon vervangen door nieuwe.

7.

VIJVER Verwijder regelmatig algen en wieren uit de vijver. Controleer eventueel de waterwaarden. Geef vissen niet teveel voedsel. Ook bij moeras- en oeverplanten moet je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijderen.

8.
•  De moestuin deze maand.
9.

DAHLIA'S Indien je extra grote dahlia’s wilt, dan moet je de zwakke bloemstengels verwijderen nog voor ze in knop komen. Behoud maximaal drie à vier sterke scheuten per plant. Dahlia’s zijn tuk op een extra gift kaliumrijke mest (bijvoorbeeld tomatenmest).
10.

TIP Grasmaaiers en heggenscharen...hou het een beetje stil in de tuin uit sympathie voor de studenten, tenslotte weten we allemaal wat studeren betekent...

Voor mensen die rekening houden met de maan geven we hierbij een overzicht van enkele data die je best in het oog kan houden in februari.

07 juni

Volle maan

10 juni

Apogeum

11 juni

Maan in klimmende knoop

15 juni

Laatste kwartier

22 juni

Nieuwe maan

23 juni

Perigeum

24 juni

Maan in dalende knoop

29 juni

Eerste kwartier

Perigeum: korte afstand tot de aarde. Ongunstig Apogeum: grote afstand tot aarde. Neutraal Nieuwe maan: een goede periode om zieke planten, bomen, heesters en                       gewassen te behandelen Eerste kwartier: een goede periode om planten te verzorgen. Nooit bemesten! Volle maan: ideale periode om te bemesten. Ook om geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Niet snoeien. Laatste kwartier: gunstige periode

KLIK HIER  om de huidige maanstand te bekijken.

 

KLIK HIER  voor een meer uitgebreide zaai-, plant- en oogstkalender  


• MEER TUINTIPS

blanco_80(1).jpg
 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen